Zolder verven: werkwijze en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zolder verven

Zolder verven

Het verven van de zolder kan de ruimte transformeren van een donkere opslagruimte naar een lichte extra slaap- of werkkamer! Door de wanden netjes af te werken ziet de ruimte er heel anders uit en creëer je dus extra leefruimte: dit verhoogt de waarde van de woning!

Wil jij je zolder opknappen? Op deze pagina lees je over het verven van de zolder. Je vindt hier meer informatie over de werkwijze én we geven je inzicht in de kosten!


Zolder verven: een samenvatting

 • Een lichtgekleurd plafond laat je zolder ruimer en lichter lijken. Kies voor een heldere, lichte verfkleur.
 • Tips voor het veilig verven van hoge zolders bestaat het gebruik van telescopische verfstokken, het plaatsen van een stevige plank over de trap voor een ladder, of het huren van een steiger.
 • Bij groene en bruine spaanplaten, of houten zolderpanelen is het belangrijk te werken met goede voorstrijk.
 • Je kunt de zolder laten verven of spuiten. Spuitwerk kost ongeveer €6,- tot €10,- per m² en sauswerk kost rond de €10,- tot €15,- per m².
 • De prijs wordt beïnvloed door: het type verf, grootte van de zolder, huidige staat van het houtwerk of verfwerk, extra benodigdheden zoals een steiger en de arbeidskosten. Besparen? Vergelijk gratis offertes.
 • Op de zolder kun je niet alleen de muren en plafond laten schilderen, maar ook de vloeren. De schilder gebruikt een speciale verf hiervoor. Neem ook direct de kozijnen en eventuele balken mee in het verfwerk.

Ideeën om de ruimte lichter te maken

Zolders staan bekend om hun beperkte lichtinval, wat ze aanzienlijk donkerder maakt dan andere kamers in het huis. De aanwezigheid en het aantal ramen kunnen per woning verschillen, waardoor sommige zolders nog donkerder zijn. Een effectieve manier om dit probleem aan te pakken, is door het plafond in een lichte kleur te schilderen. Dit zal de gehele zolder een lichtere uitstraling geven.

In nieuwbouwhuizen wordt vaak gebruik gemaakt van spaanplaten voor het zolder- of dakplafond, die van nature een donkerbruine of groene kleur hebben. Dit helpt niet om de ruimte lichter te maken. Het schilderen van deze spaanplaten in een lichte tint wordt daarom sterk aangeraden. Als de zolder deel uitmaakt van een nieuwbouwproject, is dit het perfecte moment om te beginnen, aangezien deze platen vaak al voorbereid zijn voor schilderwerk. Zo niet, dan is een goede voorstrijk gewenst.

De rauwe en rustieke charme van een zolder kan karakter toevoegen aan je schilderproject. Wees niet bang om de zichtbare balken, leidingen en baksteenwerk te laten zien. Deze imperfecties kunnen diepte en interesse toevoegen aan je strak geschilderde ruimte. – Expert aan het woord

De zolder schilderen: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn op zolder heel veel mogelijkheden. Laat je de zolder verven, dan gaat het meestal om de wanden en het plafond.

Behalve de wanden en het plafond zijn er natuurlijk ook mogelijkheden om de vloer, het raamkozijn of de houten balken op zolder te laten schilderen. Met een likje verf ziet de zolder er weer als nieuw uit en voorkom je bovendien slijtage aan bijvoorbeeld de zoldervloer.

Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden bij het verven van de zolder: wat zijn de opties bij een nieuwbouw zolder bijvoorbeeld en hoe kun je een hoge zolder zo goed mogelijk verven?

1. Zolderplaten verven

De meeste zolders hebben schuine wanden, vaak afgewerkt met MDF platen of gipsplaten. Voor het verven van MDF platen is een gewone lakverf een prima keuze, voor gipsplaten is latexverf een betere optie. Gipsplaten hebben een zuigende werking, daarom raden we aan om de muur eerst in de voorstrijk te zetten.

Schilderen van verschillende ondergronden

 • Groene spaanplaten: Behandel met voorstrijk gevolgd door 1 tot 2 lagen ademende muurverf.
 • Bruine spaanplaten: Ook hier eerst voorstrijk, dan kwalitatieve muurverf in je gewenste kleur.
 • Houten zolderpanelen: Een dekkende voorstrijk zorgt dat de houtkleur niet doorschijnt. Kies vervolgens voor een licht reflecterende muurverf voor een ruimtelijk effect.

2. Balken op zolder verven

Het schilderen van de zolderbalken kan je interieur een frisse update geven, of je nu kiest om enkel de balken aan te pakken of het hele plafond een nieuw likje verf geeft. Overweeg om de balken in een contrasterende kleur ten opzichte van het plafond te schilderen voor een opvallend visueel effect. Een donkere tint zorgt voor een krachtig contrast, terwijl een lichtere kleur de algehele helderheid van de ruimte kan verhogen.

Volg deze eenvoudige stappen om je zolderbalken te verven:

 • Reinig de balken grondig en verwijder vet of vuil.
 • Schuur de balken zodat de verf beter hecht.
 • Vul oneffenheden op om een glad oppervlak te creëren.
 • Reinig de balken opnieuw zorgvuldig om stof na het schuren te verwijderen.
 • Bescherm omliggende oppervlakken die je niet geschilderd wilt hebben met afplaktape.
 • Breng een laag grondverf aan ter voorbereiding op het lakken.
 • Na droging van de grondverf kun je de lak aanbrengen.

Door deze stappen te volgen geef je je zolder een frisse uitstraling met mooi geschilderde balken.

3. Zolder verven bij nieuwbouw

Nieuwbouw woningen worden meestal opgeleverd met lelijke groen of bruine spaanplaten. Deze zijn vaak te ruw om direct te schilderen, daarom is het verstandig om het oppervlak altijd goed voor te bereiden. Jij of de vakman dicht alle naden en kieren, schroeven en alle andere oneffenheden.

Begin daarna met het aanbrengen van een voorstrijk op de zolderplaten. Dit zorgt voor een stevige hechting, waardoor je de muurverf optimaal kunt laten aansluiten. Voor de beste resultaten adviseren we het gebruik van een dekkende voorstrijk. Kies daarnaast voor een muurverf die waterdampdoorlatend is. Zo zorg je niet alleen voor een mooie afwerking, maar ook voor een duurzaam resultaat waar je jarenlang van kunt genieten.

Denk eraan dat goede ventilatie op zolder cruciaal is, vooral tijdens en na het verven. Dit helpt de verf sneller te drogen en vermindert de kans op vochtproblemen.

4. Kozijnen op zolder schilderen

Ook het kozijn van het zolderraam heeft regelmatig een nieuwe laag verf nodig: dit beschermt het kozijn aan de buitenkant tegen regen! Doe dit eens in de 7 tot 10 jaar om houtrot te voorkomen. Afhankelijk van het type raam wordt dit van binnenuit of juist van buitenaf gedaan. Kies voor dezelfde kleur als de rest van je kozijnen zodat er eenheid ontstaat.

5. Zoldervloer verven

Het verven van de zoldervloer. Je kunt zowel een houten als een betonvloer op zolder verven! In beide gevallen is het een goedkope manier om de zolder een frisse uitstraling te geven.

Houten zoldervloer verven: hoe doe je dat? Het is belangrijk dat de vloer goed schoon en ontvet is voor deze geschuurd wordt. De vakman brengt daarna een grondverf aan en lakt de vloer in 1-3 lagen af, hoeveel maar nodig is.

Bij het verven van een betonnen zoldervloer is het ook belangrijk dat het oppervlak vetvrij en schoon is. De vakman hoeft geen grondverf aan te brengen maar gebruikt wel een speciale betonverf.

zolder schilderen

Tips om een schuin zolderdak te verven

Als je een schuin dak schildert, is het handig om de telescoopsteel te gebruiken voor extra bereik. Werk in overlappende banen en probeer alles in één keer af te maken voor het gladste resultaat.

Neem de tijd, bereid goed voor, en geniet van het resultaat van je harde werk!

Werkwijze bij zolder verven

Ben je klaar om je zolder een gloednieuwe uitstraling te (laten) geven? Met deze stap-voor-stap handleiding krijg je inzicht in de werkwijze.

Stap 1. Een schone start
Eerst en vooral, zorgt de schilder ervoor dat je zolder leeg en helemaal schoon is. Kleine beschadigingen? Dan repareert hij deze voordat hij begint met schilderen. Dit zorgt voor een strak eindresultaat.

Stap 2. Gaten en naden dichten
Na het aanbrengen van de voorstrijk is het tijd om te starten met het opknappen van gaten en scheuren. Dit zijn de twee belangrijkste soorten herstelwerkzaamheden die bij het werken met plafondplaten worden uitgevoerd. Voor elk van deze reparaties is een specifiek type vulstof nodig.

Stap 3. Bescherm wat niet geverfd moet worden
Het afplakken van randen en oppervlaktes beschermt tegen ongewenste verfspatten. Goed afplakken maakt alles makkelijker.

Stap 4. Een solide basis met voorstrijk
Een goede voorstrijk zorgt ervoor dat de verf beter hecht. De schilder gebruikt voor je zolderplaten een dekkende voorstrijk die specifiek geschikt is voor het materiaal van je zolder.

Stap 5. Tijd voor verf
De schilder gebruikt een roller op een telescoopsteel om de eerste laag verf op grote vlakken aan te brengen. Voor de nauwere hoekjes wordt een kwast gebruikt.

Stap 6. Geduld is een schone zaak
De specialist zorgt voor voldoende ventilatie en laat de eerste laag verf goed drogen voordat hij verder gaat.

Stap 7. Perfectioneren met een tweede laag
De specialist brengt een tweede laag verf aan voor een diepere kleur en een professionele afwerking.

Stap 8. Opruimen
Na het drogen van de tweede verflaag, begint hij met opruimen. De schilder verwijdert de afplaktape voorzichtig om scheuren van de verf te voorkomen.

Stap 9. Laat de verf uitharden
Geef de verf tijd om volledig uit te harden voordat je de zolder weer inricht. Een week wachten zorgt voor het beste resultaat.

Hoge zolder schilderen: hoe kom ik veilig bovenin?

Het nadeel van een zolder schilderen, is dat deze vaak erg hoog zijn: zeker boven het trapgat van de zolder. Hoe kun je nou toch de nok van het dak netjes schilderen zonder dat je eigen veiligheid in gevaar komt?

Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee het verven van je hoge zolder een stuk gemakkelijker wordt. Hieronder geven we een paar tips:

 • 1. Uitschuifbare verfstok: dit is een lange verfstok waarmee je ook bovenin goed kan verven. Dit vereist wel wat oefening en de randen zullen niet zo netjes zijn als onderin. Voordeel is dat je zelf nergens bij omhoog hoeft te klimmen.
 • 2. Plank in het trapgat: met een stevige plank in het trapgat is het mogelijk om een ladder tegen de muur te plaatsen. Vergeet deze plank niet te stutten, zodat hij stevig ligt en niet naar beneden valt.
 • 3. Vouwladder of steiger huren: met een speciale vouwladder of steiger is het mogelijk om veilig bovenin te verven. Deze zijn geschikt om op de trap te plaatsen en staan heel stevig.

zolder verven

Wat kost de zolder schilderen?

Voor het verven van de zolder kun je weer kiezen uit twee technieken: spuiten kost gemiddeld €6,- tot €10,- per m² en voor standaard sauswerk liggen de kosten voor een schilder rond de €10,- tot €15,- per m². Wil je ook de raamkozijnen op zolder opnieuw schilderen zodat deze er ook weer als nieuw uitzien? Houd er dan rekening dat de kosten hoger oplopen: hiervoor gebruiken de schilders namelijk ook een andere verfsoort.

Zolder schilderen: kosten 2024

Werkwijze Gemiddelde prijs per m²* (inclusief verf, materiaal en btw)
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per schildersbedrijf kunnen verschillen.

Welke factoren beïnvloeden de kosten voor het schilderen van de zolder?

Er zijn meerdere factoren die een invloed hebben op de kosten. De verf die je kiest, het totale oppervlak en de specifieke werkzaamheden. Moet de schilder bijvoorbeeld eerst nog allerlei boorgaten dichten zodat hij een egaal oppervlak kan schilderen dan lopen de kosten hoger op. De staat van de zolder speelt dus ook een grote rol in het bepalen van de prijs. Moet de vakman allerlei materiaal inzetten om de bovenkant van de zolder te bereiken, zoals een steiger? Ook dan lopen de kosten hoger op.

Een paar factoren met invloed op de prijs zijn:

 • De verf die je kiest en de gekozen verftechniek voor de zolder.
 • De staat van de zolder en de voorbereidende werkzaamheden.
 • Alle specifieke werkzaamheden die een vakman uitvoert.
 • Eventuele extra benodigdheden zoals ladders en steigers.
 • De uurprijs van de schilder.

Zolder laten verven door een vakman?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!


Zelf zolder verven of uitbesteden?

Ga je de zolder zelf schilderen of kies je voor een professional? De keuze lijkt eenvoudig wanneer je denkt aan de besparing op arbeidskosten. Bedenk echter dat deze kosten slechts een fractie zijn van wat er werkelijk bij komt kijken. Wanneer je besluit om zelf aan de slag te gaan, sta je voor de taak om alle benodigde materialen aan te schaffen – van verfbakjes en hoogwaardige kwasten tot de juiste soort verf. En niet te vergeten, het risico op overtollige verf die na afloop overblijft. Besluit je een professional in te schakelen, dan neemt deze al deze zorgen uit handen.

Je stuit mogelijkerwijs op verschillende valkuilen bij het zelf schilderen van je zolder:

 • Slechte materialen inzetten: Wie zelf schildert, loopt het risico dat borstelharen achterblijven op de muren of het plafond. Professionele schilders hebben hier geen last van door hun gebruik van eersteklas kwasten en gereedschap, waardoor zij gegarandeerd zijn van een strak eindresultaat. Ze beschikken ook over speciaal gereedschap om moeilijk bereikbare plekken te schilderen.
 • Goedkope afplaktape gebruiken: Stel je voor, je zolder ziet er perfect geschilderd uit, maar bij het verwijderen van de goedkope afplaktape kom je erachter dat ook een deel van de verf is verdwenen. Dit benadrukt het belang van kwalitatieve afplaktape, die voorkomt dat verf onder de tape doorsijpelt of mee loskomt.
 • Niet genoeg lagen aanbrengen: Vooral in grote ruimtes zoals een zolder kan het schilderen een tijd duren. Doe-het-zelvers houden het vaak na twee of drie lagen voor gezien, wat zichtbaar is in het resultaat.
 • Te weinig verf kopen: Het advies is altijd om meer verf te kopen dan je in eerste instantie denkt nodig te hebben. Dit is vooral belangrijk bij speciale kleuren, waarvan je niet zeker weet of je dezelfde tint later nog kunt krijgen. Door van tevoren alles goed op te meten, kun je inschatten hoeveel verf je minimaal nodig hebt.
 • Een verkeerde schildertechniek gebruiken: Als je zelf schildert, start je mogelijk met een verkeerde techniek. Je leert gaandeweg, maar het kan ertoe leiden dat de eerste muur of het plafond die je schildert er beduidend minder mooi uitziet dan de laatste. Door met een professional te werken, ben je verzekerd van een consistent hoge kwaliteit.

zolder verven nieuwbouw

Zolder laten schilderen? Vergelijk gratis offertes!

Als jij je zolder laat schilderen voorkom je gevaarlijke situaties en bespaar jij jezelf bovendien waardevolle tijd. Je zolder is binnen een mum van tijd netjes afgewerkt en je hoeft zelf niks meer te doen! Ben je nog op zoek naar een schilder voor het verven van de zolder? Maak gebruik van de gratis offerteservice.

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod! Je besparing loopt op tot wel 40%. Bovendien is de aanvraag gratis en verder zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis schilder offertes vergelijken!