Zolder laten verven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Zolder verven

Zolder verven

Het verven van de zolder kan de ruimte transformeren van een donkere opslagruimte naar een lichte extra slaap- of werkkamer! Door de wanden netjes af te werken ziet de ruimte er heel anders uit en creëer je dus extra leefruimte: dit verhoogt de waarde van de woning!

Wil jij je zolder opknappen? Op deze pagina lees je over het verven van de zolder. Je vindt hier meer informatie over de mogelijkheden én we leggen de voordelen voor je uit!


Zolder verven: een samenvatting

 • Je kunt de zolder laten verven of spuiten. Spuitwerk kost ongeveer €6,- tot €10,- per m² en sauswerk kost rond de €10,- tot €15,- per m².
 • De prijs wordt beïnvloed door: het type verf, grootte van de zolder, huidige staat van het houtwerk of verfwerk, extra benodigdheden zoals ladder en de arbeidskosten.
 • Op de zolder kun je niet alleen de muren en plafond laten schilderen, maar ook de vloeren. De schilder gebruikt een speciale verf hiervoor. Neem ook direct de kozijnen en eventuele balken mee in het verfwerk.


Waarom de zolder verven?

De meeste mensen besteden weinig aandacht aan de afwerking van de zolder: zonde, want als deze netjes afgewerkt is kun je hem heel goed inzetten als extra leefruimte! Geef de groene gipsplaten aan de wand een frisse kleur en de zolder lijkt ineens een stuk groter. Met de juiste kleur kun je heel veel voor de zolder betekenen!

Wat zijn de belangrijkste redenen om de zolder netjes te verven?

 • Je wilt de zolder netjes afwerken zodat je dit kan gebruiken als extra slaap- of werkruimte.
 • De ruimte is heel donker en je wilt deze graag lichter maken en opfrissen.
 • De oude verf is flink verouderd en beschadigd en het is tijd voor een nieuwe kleur.

zolder verven

Wat kost de zolder verven?

Voor het verven van de zolder kun je weer kiezen uit twee technieken: spuiten kost gemiddeld €6,- tot €10,- per m² en voor standaard sauswerk liggen de kosten voor een schilder rond de €10,- tot €15,- per m². Wil je ook de raamkozijnen op zolder opnieuw schilderen zodat deze er ook weer als nieuw uitzien? Houd er dan rekening dat de kosten hoger oplopen: hiervoor gebruiken de schilders namelijk ook een andere verfsoort.

Zolder verven: kosten 2024

Werkwijze Gemiddelde prijs per m²* (inclusief verf, materiaal en btw)
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs voor het schilderen van de zolder?

Er zijn meerdere factoren die een invloed hebben op de prijzen. De verf die je kiest, het totale oppervlak en de specifieke werkzaamheden. Moet de schilder bijvoorbeeld eerst nog allerlei boorgaten dichten zodat hij een egaal oppervlak kan schilderen dan lopen de kosten hoger op. De staat van de zolder speelt dus ook een grote rol in het bepalen van de prijs. Moet de vakman allerlei materiaal inzetten om de bovenkant van de zolder te bereiken, zoals een steiger? Ook dan lopen de kosten hoger op!

Een paar factoren met invloed op de prijs zijn:

 • De verf die je kiest en de gekozen verftechniek voor de zolder.
 • De staat van de zolder en de voorbereidende werkzaamheden.
 • Alle specifieke werkzaamheden die een vakman uitvoert.
 • Eventuele extra benodigdheden zoals ladders en steigers.
 • De uurprijs van de schilder.

Zolder laten verven door een vakman?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!


De zolder schilderen: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn op zolder heel veel mogelijkheden. Laat je de zolder verven, dan gaat het meestal om de wanden.

Behalve de wanden zijn er natuurlijk ook mogelijkheden om de vloer, het raamkozijn of de houten balken op zolder te laten schilderen. Met een likje verf ziet de zolder er weer als nieuw uit en voorkom je bovendien slijtage aan bijvoorbeeld de zoldervloer.

Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden bij het verven van de zolder: wat zijn de opties bij een nieuwbouw zolder bijvoorbeeld en hoe kun je een hoge zolder zo goed mogelijk verven?

1. Zoldervloer verven

De eerste mogelijkheid is het verven van de zoldervloer. Je kunt zowel een houten als een betonvloer op zolder verven! In beide gevallen is het een goedkope manier om de zolder een frisse uitstraling te geven.

Houten zoldervloer verven: hoe doe je dat? Het is belangrijk dat de vloer goed schoon en ontvet is voor deze geschuurd wordt. De vakman brengt daarna een grondverf aan en lakt de vloer in 1-3 lagen af, hoeveel maar nodig is.

Bij het verven van een betonnen zoldervloer is het ook belangrijk dat het oppervlak vetvrij en schoon is. De vakman hoeft geen grondverf aan te brengen maar gebruikt wel een speciale betonverf.

zolder schilderen

2. Zolder verven nieuwbouw

Nieuwbouw woningen worden meestal opgeleverd met lelijke groen of bruine spaanplaten. Deze zijn vaak te ruw om direct te schilderen, daarom is het verstandig om het oppervlak altijd goed voor te bereiden. Jij of de vakman dicht alle naden en kieren, schroeven en alle andere oneffenheden. Door de wanden daarna te spuiten ontstaat er toch een strak en netjes resultaat!

3. Balken op zolder schilderen

Op oude zolders zien we vaak oude draagbalken terug. Wil je de zolder inrichten als slaapkamer of kantoorruimte, dan kan het fijn zijn om de balken te verven: iets lichter voor een ruimtelijke uitstraling of juist in de originele houtkleur! De schilder maakt de balken goed schoon, vaak zijn deze erg stoffig na zoveel jaar, en werkt het af met een goede primer en twee lagen verf.

4. Zolderraam schilderen

Ook het kozijn van het zolderraam heeft regelmatig een nieuwe laag verf nodig: dit beschermt het kozijn aan de buitenkant tegen regen! Doe dit eens in de 7 tot 10 jaar om houtrot te voorkomen. Afhankelijk van het type raam wordt dit van binnenuit of juist van buitenaf gedaan. Kies voor dezelfde kleur als de rest van je kozijnen zodat er eenheid ontstaat.

5. Zolderplaten verven

De meeste zolders hebben schuine wanden, vaak afgewerkt met MDF platen of gipsplaten. Voor het verven van MDF platen is een gewone lakverf een prima keuze, voor gipsplaten is latexverf een betere optie. Gipsplaten hebben een zuigende werking, daarom raden we aan om de muur eerst in de voorstrijk te zetten.

Hoge zolder schilderen: hoe kom ik veilig bovenin?

Het nadeel van een zolder schilderen, is dat deze vaak erg hoog zijn: zeker boven het trapgat van de zolder. Hoe kun je nou toch de nok van het dak netjes schilderen zonder dat je eigen veiligheid in gevaar komt?

Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee het verven van je hoge zolder een stuk gemakkelijker wordt. Hieronder geven we een paar tips:

 • 1. Uitschuifbare verfstok: dit is een lange verfstok waarmee je ook bovenin goed kan verven. Dit vereist wel wat oefening en de randen zullen niet zo netjes zijn als onderin. Voordeel is dat je zelf nergens bij omhoog hoeft te klimmen.
 • 2. Plank in het trapgat: met een stevige plank in het trapgat is het mogelijk om een ladder tegen de muur te plaatsen. Vergeet deze plank niet te stutten, zodat hij stevig ligt en niet naar beneden valt.
 • 3. Vouwladder of steiger huren: met een speciale vouwladder of steiger is het mogelijk om veilig bovenin te verven. Deze zijn geschikt om op de trap te plaatsen en staan heel stevig.

Besparen op de schilderkosten? Handige tips!

Zie je het zelf niet zitten om een hoge zolder te verven maar wil je ook niet direct te veel geld kwijt zijn aan het schilderwerk? Geen zorgen: hieronder hebben we een paar praktische tips voor je, waarmee jij flink geld bespaart op de schilderkosten!

 • Kies een lokale binnenschilder: je bespaart op de voorrijkosten en houdt de prijs zo laag mogelijk!
 • Help zelf mee: vraag welke voorbereidende werkzaamheden je alvast kunt uitvoeren en bespaar zo op de arbeidskosten.
 • Regel een kwantumkorting: vraag buren of zij ook een schilder nodig hebben of laat je hele huis in één keer verven door een vakman. Zo krijg je een mooie korting op de prijs per vierkante meter!
 • Vergelijk gratis offertes: kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kostprijs.

zolder verven nieuwbouw

Zolder laten schilderen? Vergelijk gratis offertes!

Als jij je zolder laat schilderen voorkom je gevaarlijke situaties en bespaar jij jezelf bovendien waardevolle tijd. Je zolder is binnen een mum van tijd netjes afgewerkt en je hoeft zelf niks meer te doen! Ben je nog op zoek naar een schilder voor het verven van de zolder? Maak gebruik van de offerteservice.

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod! Je besparing loopt op tot wel 40%. Bovendien is de aanvraag gratis en verder zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis schilder offertes vergelijken!