Woonkamer laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Woonkamer schilderen kosten

Woonkamer schilderen kosten

Tijd om je woonkamer te schilderen? Of je nu net verhuisd bent of er al jaren woont: nieuw schilderwerk geeft de woonkamer een fris en nieuw uiterlijk. Zo is je woning helemaal jouw smaak! Het schilderen van de woonkamer kost gemiddeld tussen de €800,- tot €1.200,-. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren: de manier waarop de verf wordt aangebracht (met de hand of met een spuit), het soort verf, het tarief van de schilder en eventuele extra opties.

Op deze pagina lees je alles over het schilderen van de woonkamer en welke kosten je kunt verwachten. Daarnaast lees je handige tips om te besparen op de kosten en vind je kleureninspiratie: zo is je woonkamer geheel je eigen stijl!


Woonkamer schilderen kosten: de belangrijkste informatie op rij

 • Het schilderen van de woonkamer kost gemiddeld tussen de €800,- tot €1.200,-.
 • De prijs is afhankelijk van het tarief van de schilder, de gekozen verf en de oppervlakte van de woonkamer.
 • Spuitwerk is in de woonkamer ook een optie: dit kost gemiddeld €6,- tot €10,- per m². Dit is goedkoper dan sauswerk, wat per vierkante meter €10,- tot €15,- kost.
 • Je hebt verschillende mogelijkheden wanneer je de woonkamer gaat schilderen: de muren, plafonds en zelfs de vloer!
 • De kleuren blauw en groen zijn de meest populaire kleuren op dit moment.
 • De kosten van verf variëren van €5,- tot €15,- per liter, voor latexverf, tot €20,- en €55,- per liter voor beits en lak.
 • Bespaar op tot 30% op de kosten door een winterschilder in te huren. Andere manieren om te besparen zijn zelf helpen in de voorbereiding, een lokaal schildersbedrijf inschakelen en combineer meerdere schilderklussen voor kwantumkorting.


Wat kost de woonkamer schilderen?

Het schilderen van de volledige woonkamer kost gemiddeld tussen de €800,- tot €1.200,-. De kosten verschillen enorm per situatie en zijn vooral afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd.

Zo liggen de minimale kosten van de schilder rond de €200,-. Hierbij laat je alleen een accentmuur schilderen en verder niets. Ook schakel je een zelfstandig schilder in, omdat een groot schildersbedrijf vaak hogere arbeidskosten hanteert. De maximale kosten voor het schilderen van de woonkamer, liggen zo rond de €2.000,-. Hiervoor laat je alles schilderen: je muren, plafond én deuren.


Woonkamer schilderen kosten

€800,- tot €1.200,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€200,-

Alleen muren of alleen plafond schilderen
Zzp’er

Maximale kosten
€2.000,-

Muren, plafonds en deuren laten schilderen
Groot schildersbedrijf

Start gratis offerteaanvraag!

Benieuwd wat het verven van de woonkamer jou gaat kosten? In deze tabel vind je een indicatie van de prijzen. Het schilderen van een plafond in de woonkamer kost gemiddeld €300,- bij een plafond van 30 m². Bij 50 m² gaat het om een totaalprijs van gemiddeld €800,- en bij 70 m² kun je rekening houden met kosten vanaf €1.500,-.

Voor het verven van de muur in de woonkamer begint de prijs bij €220,- tot €300,- bij een muur van 30 m². Muren zijn altijd iets voordeliger, omdat ze makkelijker te bereiken zijn dan het plafond.

Woonkamer schilderen: kosten 2024

Soort schilderwerk Gemiddelde prijs* (inclusief verf, materiaal en btw)
Plafond woonkamer schilderen 30 m² €300,-
Plafond woonkamer schilderen 50 m² €800,-
Plafond woonkamer schilderen 70 m² €1.500,-
Muur woonkamer schilderen 15 m² €220,- tot €300,-
Muur woonkamer schilderen 30 m² €450,- tot €600,-
Muur woonkamer schilderen 60 m² €900,- tot €1.200,-
Deuren woonkamer schilderen (2 tot 20 deuren) €270,- tot €1.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.


Woonkamer schilderen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!


Prijsopbouw woonkamer verven

Hoe wordt de totaalprijs nou precies opgebouwd? Ongeveer 85% van de totaalprijs wordt bepaald door de arbeidskosten. De overige 15% gaat naar de materiaalkosten. Het is goed om te weten dat er verschillende factoren zijn die de prijzen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de gekozen techniek, het soort verf en het uurtarief van de schilder!

Hieronder lees je meer over de factoren die invloed hebben. Houd hier eventueel zelf rekening mee, zodat je zelf grip houdt op de kostprijs!

1. Verven of spuiten?

Er zijn doorgaans twee verschillende technieken om de woonkamer te schilderen: spuiten en sauzen. Spuiten gebeurt met een speciale verfspuitmachine die de verf onder hoge druk op het oppervlak spuit. Het voordeel hiervan is dat de verf dun en strak wordt aangebracht. Bovendien is het snel, waardoor het snel uit te voeren is. De kosten liggen rond de €6,- tot €15,- per m².

Sauzen is de traditionele wijze. Dit kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Dit duurt iets langer en is daarom duurder. Toch is deze techniek nog steeds erg populair, zeker bij renovatieprojecten! Je hoeft namelijk niet alles in je woonkamer helemaal af te dekken!

Werkwijze Gemiddelde prijs per m²* (inclusief verf, materiaal en btw)
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.


Woonkamer laten schilderen door een vakman?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Start gratis offerteaanvraag


2. Soort verf

Er zijn heel veel verschillende soorten verf om uit te kiezen. Acrylverf wordt meestal gebruikt bij het verven van de woonkamer: dit is verdund met water en bevat dus geen chemisch oplosmiddel. Dat maakt het minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu, en er zijn geen nare geurtjes!

Een andere optie is latexverf. Ook dit is geurloos en makkelijk en snel aan te brengen. Dit wordt veel gebruikt voor het verven van grote oppervlakken in de woonkamer, zoals het plafond en de muren.

3. Extra opties

Natuurlijk kan een schilder ook andere werkzaamheden voor je uitvoeren. Het herstellen van een kapotte muur, zodat de verf egaal aangebracht wordt. Of het verwijderen van een oude verflaag op het binnenkozijn voor een mooi strak resultaat. Al deze extra opties hebben natuurlijk invloed op de kosten. De schilder is langer bezig, en daarmee liggen de arbeidskosten een stuk hoger.

4. Uurtarief schilder

Het gemiddelde uurtarief voor een schilder ligt gemiddeld rond de €30,- tot €35,- per uur, maar dit verschilt enorm per schildersbedrijf en klus. Laat je de woonkamer schilderen door een vakman, dan is het altijd slim om meerdere schilders met elkaar te vergelijken. Zo bent je altijd verzekerd van het beste aanbod!

woonkamer schilderen kosten

Prijsvoorbeelden woonkamer schilderen

Woonkamer muren verven: stel jij wilt één muur in je woonkamer een andere kleur geven voor een leuk accent. Het gaat om een muur van 32 m² en je kiest een zelfstandig schilder met een relatief laag uurtarief van €25,- per uur. De totale kosten zijn dan €350,- als je kiest voor spuitwerk!
Hele woonkamer schilderen: liever de hele woonkamer schilderen? De kosten hiervoor liggen dan natuurlijk een stuk hoger. Bij een gemiddelde tussenwoning gaat het om 95 m² aan muuroppervlak en zo’n 75 m² aan plafondoppervlak. Kies je voor traditioneel sauswerk, dan zijn de kosten zo’n €1.360,-.

Woonkamer verven, wat is mogelijk?

Met het verven van je woonkamer, creëer jij je eigen stijl. Je kunt de muren opnieuw schilderen in een kleur die jij mooi vindt, het plafond witten of zelfs een andere felle kleur geven. Het is zelfs een optie om de vloer te verven! Hieronder lees je daar meer over. Wil jij nou ook graag je woonkamer schilderen? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Plafond woonkamer schilderen

Het plafond ziet er misschien nog netjes uit, maar kan onbewust toch al flink vergeeld zijn. Als jij je woonkamer laat schilderen, dan is het verstandig om je plafond ook een frisse kleur te geven. Meestal zijn witte of neutrale kleuren voor plafonds de beste keuze. Deze geven licht af, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Voor een leuk effect is het ook mogelijk om het plafond in dezelfde kleur te schilderen als de muur in je woonkamer! Hier lees je meer over het schilderen van het plafond!

Muren woonkamer schilderen

Welke kleur er op de muren zit, bepaalt de sfeer van je woonkamer. Als je hier niet tevreden over bent, is het aan te raden om zeker een schilder in te schakelen voor het verven van de muren in je woonkamer. Je hebt hierbij de keuze tussen traditioneel sauswerk en spuitwerk. Sauswerk is vaak een betere keuze als je vloer al ligt en er al meubels in de woonkamer staan. Spuitwerk is met name geschikt als de woonkamer nog helemaal leeg is!

Woonkamer vloer verven

Heb je een houten vloer? Het is ook mogelijk om de vloer een kleurtje te geven. Een witte vloer oogt ruimtelijk en licht en een zwarte vloer geeft een hele knusse uitstraling. Natuurlijk zijn dat nog niet alle mogelijkheden: jij kunt elke kleur kiezen die je maar wilt, zo krijgt je woonkamer écht een eigen karakter.

woonkamer verven

Welke kleur voor de woonkamer?

Je hebt de keuze uit talloze kleuren. Veel mensen kiezen voor een basiskleur en een accentmuur in een felle kleur. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om grafische vormen op de muur te schilderen, voor een speels effect. Lichte kleuren ogen ruimtelijker en donkere kleuren geven meer een knusse uitstraling. Twijfel je nog over de juiste kleur? Merk Flexa heeft een app waarmee je alvast kunt visualiseren hoe de kleur op je muur eruit gaat zien!

Benieuwd wat een kleur voor je kan betekenen?

 • Geel staat voor optimisme en warmte. Dit is een goede kleur om je concentratie een boost te geven.
 • Oranje straalt juist zelfvertrouwen uit. Het is enthousiast en vriendelijk en is een geschikte kleur voor een accentmuur.
 • Rood is de kleur van passie. Het kan zijn dat je hier een tikkeltje aggressief van wordt, maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn!
 • Blauw is een populaire keuze voor woonkamers. Dit straalt vertrouwen en zekerheid uit en is bovendien een hele rustige, koele kleur.
 • Groen zien we steeds vaker terugkomen, in veel verschillende kleurtinten. Groen staat voor gezondheid, rust en natuur en past dus perfect in de woonkamer.

Zelf doen of uitbesteden: wat is goedkoper?

Er wordt vaak gedacht dat zelf je woonkamer schilderen goedkoper is, maar is dat wel zo? Wat we zien is dat particulieren die zelf hun woonkamer gaan schilderen besparen op de kwaliteit van de verf. Hierdoor zijn er veel meer lagen nodig om de verf dekkend te krijgen, waardoor ze meer moeten uitgeven aan de verf. Uiteindelijk lopen de kosten dan toch al snel hoger op!

Bovendien is de kans groot dat het schilderwerk niet helemaal naar wens is als particulieren zelf hun woonkamer gaan schilderen, en een jaar later toch nog een vakman inhuren om de woonkamer goed te schilderen. Dit is uiteraard een stuk duurder. Het zou daarom slimmer zijn om direct een schilder in te schakelen, zodat je verzekerd bent van kwaliteit.

Dus nee: het schilderen van je woonkamer is niet per se goedkoper wanneer je het zelf doet!

Woonkamer laten schilderen: handige bespaartips!

Woonkamer laten schilderen en besparen op de kosten? Hieronder geven we je een paar praktische tips! Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

 • 1. Kies een lokale schilder om te besparen op de voorrijkosten!
 • 2. Help zelf mee door meubels en vloeren vast af te dekken en plinten af te plakken.
 • 3. Combineer meerdere schilderwerken in één om zo een mooie kwantumkorting te regelen.
 • 4. Houd rekening met de materiaalkeuze, qua verfsoort bijvoorbeeld, en ga voor goedkopere producten.
 • 5. Vergelijk offertes en kies het schildersbedrijf dat jouw woonkamer wil verven tegen de laagste prijs!

binnenschilder woonkamer schilderen

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je woonkamer laten schilderen door een vakman? Je bent dan verzekerd van de beste kwaliteit en je weet zeker dat het schilderwerk jaren meegaat.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis offertes en je bespaart zo tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis schilder offertes vergelijken!