Besparen een winterschilder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Winterschilder

Winterschilder

Een winterschilder is een schilder die werkzaam is in de maanden november tot april. In deze periode hebben schilders minder werk, waardoor zij in deze maanden maximaal 30% korting op alle schilderwerken geven. Een winterschilder voert zowel binnen- als buitenschilderwerken uit: het is voordelig om in deze periode schilderwerken te laten uitvoeren. Een winterschilder is dubbelop voordelig: naast korting op de werkzaamheden profiteer je ook van het verlaagde btw-tarief op schilderwerk.

Op deze pagina lees je alles over winterschilders, de werkzaamheden en de kosten die je kunt verwachten.


Een winterschilder: de belangrijkste informatie op rij

 • Een winterschilder is werkzaam in de maanden november tot en met eind maart.
 • Doordat schilders in deze maanden minder werk hebben, krijg je maximaal 30% korting op schilderwerken.
 • Een winterschilder is dubbelop voordelig: naast de maximale korting van 30%, profiteer je ook van het verlaagde btw-tarief op schilderwerken.
 • Een winterschilder voert zowel binnen- als buitenschilderwerken voor je uit.
 • Voor buitenschilderwerken wordt in de winter een speciale winterverf gebruikt, die bestand is tegen lagere temperaturen.


Wat kost een winterschilder?

Een winterschilder voor binnen- en buitenschilderwerken kost gemiddeld tussen de €18,- en €25,- per m² .Spreek je een prijs per uur af? Dan betaal je voor binnenschilderwerken gemiddeld €21,- tot €26,- per uur. Voor schilderwerk buiten kost een winterschilder gemiddeld €23,- tot €34,- per uur. Door een winterschilder in te schakelen bespaar je al snel tot wel 30% korting op het schilderwerk.

Stel dat je het schilderwerk in huis uit handen geeft. Je betaalt dan gemiddeld €25,- tot €35,- per m². Door dit in de winter te laten doen, bespaar je maximaal 30%! Waar sauswerk in de zomer ongeveer €7,- tot €14,- per m² kost, is dit in de winter slechts €5,- tot €10,-. Op een oppervlak van 20 m² bespaar je dan al snel €40,- tot €80,-!

Bij schilderwerk buitenshuis liggen de kosten iets hoger. Vaak zijn buitenschilderwerken een stuk complexer Bij een prijs per m² bespaar je tot wel 30%, dan ligt de prijs rond de €18,- tot €25,-. In het geval van een uurprijs krijg je tot 25% korting, hierbij ligt het uurtarief rond de €23,- tot €34,-.

Een handig overzicht van alle schilderkosten vind je hier!

Kosten winterschilder 2024

Type klus Gemiddelde normale prijs * Prijs winterschilder
(met max. korting verrekend)
Prijs winterschilder
(met max. korting verrekend)
Binnen
Schilderwerk (per m²) €25,- tot €35,- Tot 30% €18,- tot €25,-
Schilderwerk (per uur) €25,- tot €30,- Tot 15% €21,- tot €26,-
Sauswerk (per m²) €7,- tot €14,- Tot 30% €5,- tot €10,-
Spuitwerk (per m²) €4,- tot €9,- Tot 30% €3,- tot €6,-
Buiten
Schilderwerk (per m²) €25,- tot €35,- Tot 30% €18,- tot €25,-
Schilderwerk (per uur) €30,- tot €45,- Tot 25% €23,- tot €34,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, materiaal en arbeid.

Uurloon winterschilder

€21,- tot €34,-

Gemiddelde van/tot prijzen met maximale korting verrekend

Laag
€21,- tot €26,-

Voor binnenschilderwerk

Hoog
€23,- tot €34,-

Voor buitenschilderwerk

Start nu je gratis offerteaanvraag

Wat is een winterschilder?

Een winterschilder is een schilder die in de winter schildert. Vanaf eind november tot eind maart heeft een schilder vaak minder klussen. In de winter is het namelijk kouder en vochtiger. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is het echter wel mogelijk om in deze periode te schilderen. We noemen deze schilder dan een winterschilder.

Schilders die in de winter werken, geven vaak een hoge korting op het werk. Ten eerste om aan het werk te blijven en ten tweede om het aantrekkelijker te maken om te schilderen. De kwaliteit van een winterschilder is precies hetzelfde, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

winterschilder

Winterschilder korting 2024

Meestal wordt er voor gekozen om te schilderen in het voorjaar en de zomer. Men denkt vaak nog dat er in de winter niet geschilderd kan worden, dit is echter niet het geval. In de wintermaanden zijn er hierdoor een stuk minder schilderwerken voor een schilder. Een winterschilder werkt juist in deze koelere maanden tegen hoge kortingen.

Deze kortingen kunnen oplopen tot maar liefst 30% op buitenschilderwerk en spuitwerk.

De winterschilder gebruikt bijvoorbeeld speciale verf om te zorgen dat het beter droogt in koudere temperaturen. Naast de korting word je vaak ook sneller geholpen, want de schilder heeft minder klussen.

Wat is de winterschilderpremie?

Een winterschilderpremie was een premie die werd gegeven om het schilderen in de winter aantrekkelijker te maken. Voor het schilderen in de winter kreeg je dan een winterschilderpremie die kon oplopen tot enkele tientjes per dag dat er geschilderd werd. Deze winterschilderpremie is echter een aantal jaar geleden afgeschaft. Door vakbonden en schildersbedrijven wordt er gepleit om de winterschilderpremie weer in te voeren, omdat het een extra stimulans is om een schilder in te huren. Om de klant toch zo goed mogelijk te helpen, geven schildersbedrijven nu zelf korting. Om zo de afgeschafte winterschilderpremie te compenseren.

Maak gebruik van het verlaagde btw-tarief

Als je je woning in de winter laat schilderen, profiteer je van een verlaagd btw-tarief op schilderwerk. In plaats van de gebruikelijke 21%, betaal je slechts 9% btw! Dit btw-tarief wordt toegepast op verschillende onderdelen van het schilderwerk: het materiaal, én de arbeidskosten. Maar je betaalt ook maar 6% op alle voorbereidende werkzaamheden.

Natuurlijk zitten er voorwaarden aan verbonden. Zo heb je alleen recht op het verlaagde btw-tarief als je woning minimaal 2 jaar oud is. Ook profiteer je alleen van dit btw-tarief als je het schilderwerk door een ervaren winterschilder laat uitvoeren. Ga je zelf aan de slag, dan betaal je over alle materialen wel gewoon 21% btw.

schilderen winter

Wat doet een winterschilder buiten?

Een winterschilder is in te schakelen voor dezelfde buitenschilderwerken als een ‘gewone’ schilder. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de schutting, het beitsen van het tuinhuisje of het lakken van de kozijnen.

Je profiteert van de beste kwaliteit!

De winterschilder maakt namelijk gebruik van een speciale winterverf. Deze is geschikt voor gebruik bij een lage buitentemperatuur. De verf droogt namelijk sneller. Soms gebruikt de buitenschilder ook nog straalkachels. Door deze op de natte verf te richten droogt de verlaag extra snel.

Hoe kan de winterschilder toch buiten schilderen?

Schilders horen vaak van klanten dat ze denken dat er in de winter niet geschilderd kan worden, maar dit is niet het geval. De schilder zorgt voor goede omstandigheden. De vakman gebruikt bijvoorbeeld straalkachels of een zeil voor het schilderen van een buitenmuur. Er wordt dan een steiger opgebouwd langs de muur waarbij de buitenkant afgedekt wordt met een zeil. Vocht kan zo niet bij het schilderwerk komen. Daarnaast gebruikt hij speciale verf. Gewone verf is niet geschikt bij lage temperaturen, het droogt niet goed. De speciale verf is geschikt voor een temperatuur tot het vriespunt.


Invloed van de temperatuur op de verf


Welke werkzaamheden doet een schilder binnen in huis?

Ook in je woning zijn er verschillende schilderwerken die een winterschilder graag voor je uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het verven van meubels, het lakken van de trap, het schilderen van deuren, en het schilderen van muren. Met een binnenschilder ben je verzekerd van een uitstekende kwaliteit.

Door het schilderwerk binnen in de winter al aan te pakken, weet je zeker dat je woning in het voorjaar helemaal fris is. Geef de muren een nieuwe kleur voor een andere uitstraling of lak de trap zodat de slijtage niet meer zichtbaar is.

Hoe een goede winterschilder vinden?

Er zijn zó veel winterschilders actief, hoe vind je nu een kwalitatief en ervaren schilder? Er zijn verschillende manieren. Allereerst is het natuurlijk verstandig om naar referenties te vragen bij vrienden en familie. Als deze er niet zijn, ga dan online op zoek naar recensies. Zo krijg je snel een indruk van de kwaliteit en klantvriendelijkheid van het schildersbedrijf.

Zo vind je een goede winterschilder:

 • Vraag referenties bij familie, vrienden en buren. Zo krijg je inzicht in de kwaliteit van een schildersbedrijf
 • Zoek online naar recensies van het schildersbedrijf
 • Controleer of de winterschilder beschikt over één of meerdere keurmerken
 • Vergelijk gratis schilderoffertes van winterschilders

In de winter je woning laten schilderen?

Schakel een winterschilder in en ontvang korting!


Voordelen van een winterschilder

Doordat er minder klussen zijn in de winterperiode, hoef je minder te lang te wachten en is er sneller een geschikte schilder beschikbaar. De schilder weet daarnaast precies wat er nodig is om in deze periode te schilderen en zorgt ervoor dat het schilderwerk er perfect uitziet. Met een schilder in de winter is alles afgerond voor de zomer. Geen steigers meer rondom je woning en je geniet van prachtig schilderwerk.

De belangrijkste voordelen van een winterschilder:

 • Hoogwaardige kwaliteit en deskundige hulp.
 • Schilderwerken verlopen snel door de ervaring van de vakman.
 • Je krijgt kortingen op de schilderwerken in de winter.
 • In de zomer heb je geen last van steigers in je tuin ,op je terras of oprit.

winterschilder prijzen

Besparen op de kosten? Vraag gratis offertes aan

Het is duidelijk dat je met de hulp van een winterschilder aanzienlijk bespaart op het uurtarief én de materiaalkosten. Dat komt natuurlijk doordat schildersbedrijven in de winter hoge kortingen geven. Wil je graag het schilderwerk in je woning alvast klaar maken voor het voorjaar? Of zie je het niet zitten om zelf het buitenschilderwerk aan te pakken?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de verschillende prijzen en kies het schildersbedrijf met het beste aanbod. Zo bespaar je niet alleen 30% op het schilderwerk, maar je bespaart ook nog eens 40% op de arbeidskosten! Het vergelijken van offertes is gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!