Besparen op trapgat schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Trapgat schilderen

Trapgat schilderen: Tips, kosten en ideeën

Het schilderen van een trapgat is geen eenvoudige opgave. Vaak gaat het om hoge wanden, waar je, dankzij het trapgat, niet zomaar bij kan. Veel mensen besteden deze klus daarom uit aan ervaren schilders, zodat ze geen trap hoeven te plaatsen over een hoog trapgat.

Op deze pagina gaan we verder in op het schilderen van je trapgat: je leest hoe vakmannen dit doen, krijgt handige tips voor als je zelf aan de slag gaat en we vertellen je unieke manieren om jouw trapgat te verven.


Trapgat schilderen: een samenvatting van de informatie

  • Gemiddeld rekent een schilder €35,- tot €40,- per uur voor het schilderen van een trapgat. In totaal kost het ongeveer €300,- tot €1.000,-.
  • Voor het schilderen van een hoog trapgat, gebruikt een schilder een speciale trapgat ladder of steiger.
  • Zelf schilderen? Plak alles goed af, werk veilig en gebruikt de juiste verf. Voor strakke lijnen kun je een lijnkam gebruiken.


trapgat schilderen

Wat kost een trapgat schilderen?

Wat gaat het kosten om een trapgat te schilderen? Het gemiddelde uurtarief van schilders ligt rond de €35,- tot €40,- per uur. Meer weten over de kosten van een schilder? Bekijk de pagina kosten schilderwerk. Bij het verven van een trapgat kun je ervan uitgaan dat de schilders meer tijd nodig hebben dan bij een gewone muur. Dat komt omdat het oppervlak veel minder goed bereikbaar is. Ook lopen de kosten al snel op als er extra middelen ingezet moeten worden, zoals bijvoorbeeld een trapgatsteiger.

De kosten voor het schilderen van een totaal trapgat liggen gemiddeld rond de €300,- tot €1.000,-. Hoe hoger en onbereikbaarder het trapgat, des te hoger de totaalprijs. Wil je de trap ook schilderen en benieuwd naar wat dat kost? Lees het op de pagina trap schilderen kosten.

Trapgat schilderen kosten 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Schilders €35,- tot €40,- per uur
Gemiddelde totaalkosten trapgat €300,- tot €1.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief arbeidskosten, materiaal en btw.

Btw besparen

Laat je een huis ouder dan twee jaar schilderen? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 9%! Dit btw-tarief is geldig op de arbeidskosten voor verschillende werkzaamheden, waaronder schilderwerk. Meer weten over dit verlaagde btw-tarief? Lees dan verder op de pagina btw schilderwerk.

Schilder nodig voor het schilderen van je trapgat?

Vind snel een vakman in jouw regio en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Hoe schilder je een trapgat?

Het trapgat is een belangrijk onderdeel van je hal of overloop, maar toch wordt hier niet lang bij stilgestaan. Het schilderen van trapgaten is ingewikkeld en veel mensen weten niet goed hoe ze deze klus moeten aanpakken.

Schildersbedrijven nemen deze klus dan graag uit handen. Zo weet je zeker dat jouw trapgat netjes geschilderd wordt. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten en hoe jij of een vakman een trapgat het beste schildert. Lees op deze pagina meer over trap verven.

Kleur en soort verf

Voor het verven van een compleet trapgat heb je verschillende soorten verf nodig.

  • Trap: voor de trap heb je zowel grondverf nodig als speciale trapverf of traplak.
  • Leuning: voor het schilderen van de leuning gebruik je grondverf en een aflakverf.
  • Muur: daarnaast gebruik je nog muur- of latexverf voor de wanden in het trapgat.

Er zijn heel veel verschillende soorten verf die je kunt kiezen. Als je een schilder inhuurt dan zal hij je een persoonlijk advies geven. We raden je aan om niet zomaar te kiezen voor de goedkoopste verf, maar om onderzoek te doen naar de verfsoort met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zeker wat betreft de verf op de trap, omdat die natuurlijk intensief gebruikt wordt.

Trapgat schilderen bij trap met vloerbedekking

Heb jij een trap bekleed met vloerbedekking? Dan is het verven van de muur een grote uitdaging. Belangrijk is dat je de trap goed afplakt, omdat je de verf niet zomaar meer uit het tapijt krijgt.

Hoe doe je dit?

Gebruik zeil, kranten en tape om de trap goed af te plakken. Bij de randen kun je een liniaal of lijmkam gebruiken om het tapijt helemaal te bedekken en plat te drukken. Zo kun je bovendien gemakkelijk strakke lijnen op de muur schilderen.

schilderen trapgat

Hoog trapgat schilderen: hoe gaat dat?

Wanneer je een trapgat schildert, komt er een punt waarbij je niet meer bij de muur komt. Wil je het trapgat schilderen tot bovenin, dan heb je daar dus middelen voor nodig. We raden je aan om niet zelf te experimenteren en zeker niet zomaar een ladder over het gat heen te plaatsen. Het risico op vallen is dan groot: lukt het je niet alleen, huur dan een schildersbedrijf in. Een schildersbedrijf kan ook ingehuurd worden voor andere binnenschilderwerk klussen.

Hieronder geven we je praktische tips om een hoog trapgat te schilderen.

Trapgatsteiger

Eén van de veiligste manieren om een hoog trapgat te schilderen, is met behulp van een trapgatsteiger. Dit is een relatief kleine rolsteiger die al door één persoon in elkaar gezet kan worden: je hoeft dus niet de hulp van vrienden of buren in te schakelen.

De poten van een trapsteiger leunen op de verschillende traptreden. Vanaf twee hoogte worden ook stabilisatoren bevestigd: deze aluminium buizen worden vastgemaakt aan de poten van de steiger, en worden daarna op een horizontaal vlak geplaatst. Dit zorgt voor extra stevigheid.

Vanaf de steiger kun je de nok van het huis gemakkelijk bereiken en kun je zelf de hele muur schilderen. De huur is gemiddeld €100,- voor een week tijd, zodat je voldoende tijd hebt om het hele trapgat te schilderen.

Trapgat ladder

Wil je geen steiger huren, dan kun je overwegen om een trapgat ladder te gebruiken. Gebruik hier niet een standaard huis-, tuin-, en keukentrapje voor, maar een echte stevige dubbele reformladder. Deze zijn te huur vanaf gemiddeld €25,- per dag.

Je plaatst deze trap diagonaal tegen de muur van het trapgat. Zorg ervoor dat de ladder stevig staat en niet zomaar weg kan schuiven, dan bestaat het risico dat je naar beneden valt. Voer deze klus daarom ook nooit alleen uit, maar zorg dat er altijd hulp nabij is.

Tip: wil je toch een ladder gebruiken? Plaats dan een speciale laddermat onder de poten. Die voorkomt zowel wegglijden van de poten als het beschadigen van de vloer!

Andere opties

Zie je het niet zitten om zelf dergelijke stunten uit te halen om de nok van het trapgat te verven? Dan kun je eventueel een lat gebruiken om de stok van je kwast of roller te verlengen. Met een lange lat kun je de hoogste hoeken misschien net bereiken. Dit is een goedkope én veilige manier om de muur te schilderen. Mogelijk is de afwerking niet zo netjes als bij het gebruik van een steiger of ladder.

Een ander alternatief is het gebruik van een houten plank in het trapgat. Plaats een plank over het trapgat en zorg ervoor dat deze goed gestut is. Zo kun je over de plank lopen om de muur goed te schilderen.

Trapgat schilderen tips

Wil je zelf je trapgat schilderen? Ga dan voorzichtig en veilig te werk. Hieronder geven wij je praktische tips waarmee jij verzekerd bent van het mooiste resultaat. Zie je het toch niet zitten om zelf je trapgat te verven? Geen zorgen: een schilder neemt deze klus graag uit handen.

Werk veilig

Het is belangrijk om veilig te werken, omdat er altijd het risico op verwondingen bestaat. Mocht een ladder wegschieten dan val je een eind naar beneden en ook bij het lakken van de trap is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, om valpartijen te voorkomen. Het huren van een trapgatsteiger of speciale trapladder is de veiligste manier om een hoog trapgat te schilderen!

Plak je trap goed af

Je wilt voorkomen dat je muurverf op je (vaak pas geverfde) trap terecht komt. Dit doe je door de trap heel goed af te plekken. Zodra de verf op de traptreden terecht komt, is het heel lastig om dit nog te verwijderen: voorkomen is beter dan genezen!

Werk met een lijnkam of liniaal

Om strakke lijnen te zetten naast de trap, is het slim om te werken met een liniaal of lijnkam. Zo verklein je de kans dat verf onder de schilder tape terecht komt. Deze methode wordt vooral veel gebruikt bij het schilderen van trappen met vloerbedekking. Houd de liniaal of kam langs het te schilderen stuk, verf de muur en verwijdere de lijnkam. Gebruik nu een doek om de verf van de liniaal of kam te verwijderen en ga dan verder met het volgende stukje.

trapgat schilderen tips

Trapgat ideeën: zo mooi kun je je trapgat schilderen

Heb je ideeën nodig om je trapgat te schilderen? Je kunt heel veel kanten op, waarmee je de stijl van je huis benadrukt.

Wil je bijvoorbeeld de aandacht leggen op de hoogte van je huis?

Zorg dan voor verticale strepen op de muur: kies bijvoorbeeld voor een accentmuur met één brede streep die helemaal naar de nok loopt. Dit verbindt bovendien de begane grond en de eerste en tweede verdieping! Je kunt dit eventueel afmaken door mooie gezinsfoto’s of kunst tegen deze streep te plaatsen.

Trapgat zelf schilderen of uitbesteden?

Het schilderwerk van een trapgat is geen klus die je gemakkelijk zelf uit voert. Als je dit een leuke uitdaging vindt en je wel de tijd hebt om een paar dagen te verven, dan kun je overwegen om het trapgat zelf te schilderen. Bereid dit goed voor, zorg voor goede kwaliteit verf en kies voor veilige hulpmiddelen.

Mocht je de tijd of de energie niet hebben, twijfel dan niet om een vakman in te huren. Je bent dan verzekerd van het mooiste resultaat en weet zeker dat je een persoonlijk advies krijgt. Een vakman biedt bovendien garantie op het geleverde werk!

trapgat verven

Trapgat laten schilderen? Vergelijk gratis offertes!

Het schilderen van een hoog trapgat is niet eenvoudig: bespaar jezelf de energie en schakel een ervaren schildersbedrijf in! De vakmannen beschikken over handige middelen, zoals een trapgatsteiger, waarmee ze zelfs de hoogste trapgaten kunnen schilderen.

Schakel ook een schilder in via onze service. Wij zorgen ervoor dat je na je aanvraag zo snel mogelijk tot wel 5 offertes krijgt toegestuurd. Vergelijk de prijzen van verschillende schildersbedrijven, en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Het voordeel? Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!