Besparen op trap verven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Trap verven

Is het tijd om de trap opnieuw te verven? Wanneer de verf gaat bladderen of wanneer je slijtageplekken ziet, moet je de trapverf vernieuwen. Door de traptreden te voorzien van nieuwe slijtvaste lakverf ziet het er weer als nieuw uit. Op deze pagina lees je meer over het verven van trappen, vind je een aantal tips voor het schilderen en krijg je meer informatie over de mogelijkheden. Uiteraard geven we je ook meer inzicht in de kosten waar je rekening mee moet houden.

Het verven van een dichte of open trap lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Schakel daarom een schildersbedrijf in om zeker te zijn van het beste en snel resultaat. Op deze pagina lees je alles over de kosten, welke opties je hebt en de werkwijze.


Trap verven: de belangrijkste informatie

  • De gemiddelde kosten voor het verven van een dichte trap zijn rond de €700,- en voor een open trap ongeveer €300,-.
  • De schilder verwijdert eerst de oude verflaag (soms is dit niet nodig) en repareert beschadigingen, dan schuurt hij het oppervlak en ontvet hij alles. Vervolgens brengt de schilder de verf aan, hij gebruikt een speciale verf die niet snel gaat bladderen of vervagen.
  • Er bestaat nu ook een anti-slip verf, om te voorkomen dat de trap erg glad wordt.
  • Een verflaag op een trap moet ongeveer 12 tot 16 uur drogen. Het volledig uitharden duurt ongeveer een week.


trap verven

Hoeveel kost het laten verven van je trap?

Het laten verven van een open trap kost ongeveer €300,-. Dit is inclusief de arbeidskosten van de schilder en de materiaalkosten zoals de grondverf. Meer over schilder kosten lees je op deze pagina. Wanneer je de traptreden helemaal wilt laten schuren, schoonmaken en schilderen moet je rekening houden met een hogere prijs. De werkzaamheden duren dan namelijk langer en er is meer materiaal nodig. De kosten voor het schilderen van de trap zijn dan ongeveer €700,-. Deze prijzen zijn inclusief btw en de verfmaterialen die nodig zijn.

Over de arbeidskosten betaal je het verlaagde btw-tarief van 9% wanneer je woning ouder is dan twee jaar. Dit verlaagde tarief geldt dus niet voor een nieuwbouwhuis. Lees hier meer over op belastingdienst.nl.

Kosten trap laten schilderen 2023

Soort schilderwerkzaamheden Kosten *
Uurtarief schilder (incl.verf) €35,- tot €40,- per uur
1 trap laten schilderen (incl. verf) €300,-
2 trappen laten schilderen (incl. verf) €575,-
1 trap laten schuren, schoonmaken en schilderen (3 lagen) €700,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.


Schildersbedrijf gezocht voor het verven van een open trap?

Vergelijk gratis offertes en vind een schilder bij jou uit de buurt!


Prijsbepalers van het verven van een trap

Er zijn een aantal factoren van invloed op de totaalprijs van het schilderen van je open trap. Denk hierbij aan het uurtarief van de schilder, de verfsoort die het schildersbedrijf gebruikt en de overige materialen die nodig zijn.

Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de €35,- en de €40,- per uur. De hoogte van het tarief is afhankelijk van de ervaring van de vakman en de klus. Andere factoren die van invloed zijn op de prijs zijn het aantal treden, de vorm van de trap en of het een dichte of open trap is. Rechte treden zijn namelijk gemakkelijker te schilderen, dan wanneer er een draai in zit.

Hoe een trap verven? De voorbereiding

Het schilderen van de houten traptreden vergt enige voorbereiding. Zo is het belangrijk dat beschadigingen voor het schilderen gerepareerd worden. Verwijder ook altijd de oude verflaag en maak de traptreden schoon, want oude verflagen of stof beïnvloeden de hechting van het materiaal.

Beschadigingen repareren

Voordat de trapspecialist gaat beginnen met het verven van de open of dichte houten trap, is het belangrijk om eventuele beschadigingen te repareren. Deze blijf je namelijk goed zien na het verven en dit ziet er minder mooi uit. Een schildersbedrijf gebruikt meestal een vulmiddel, zoals plamuur, om oneffenheden weg te werken. De treden zijn dan weer helemaal glad.

Oude verflaag verwijderen

Vaak wordt er gekozen om over een oude verflaag te schilderen, maar het is beter om deze verflaag eerst te verwijderen. Vooral wanneer er blaasjes onder de verflagen zitten of wanneer het is gaan bladderen. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de nieuwe verflaag.

Hoe verwijder je oude trapverf?

Een vakman verwijdert een oude verflaag door de open trap te schuren, te krabben met een speciale verfkrabber of door middel van een afbijtmiddel. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje wanneer je afbijtmiddel gebruikt. Blijf de ruimte daarnaast goed ventileren. Naast deze methodes is het ook mogelijk om te kiezen voor het afbranden van de lagen met een speciale föhn.

Schuren en ontvetten

Schuur de dichte of open trap altijd met schuurpapier of met een schuurmachine. Deze klus gaat een stuk sneller wanneer je een schuurmachine gebruikt. Schuren is belangrijk voor de hechting van de trapverf. De hechting is namelijk minder goed wanneer de ondergrond erg glad is. Daarnaast heb je meer last van druipers wanneer het trapoppervlak niet geschuurd is.

Schoonmaken en ontvetten is ook belangrijk voor de hechting van de verflaag. Stof en vettige plekken zorgen ervoor dat je oneffenheden in de grond- of lakverf krijgt. Vaak wordt er ammoniak gebruikt voor het ontvetten van trappen.

Verf aanbrengen

Na het herstellen van beschadigingen, schuren en ontvetten is het tijd om de verf aan te brengen. Pas erop dat je te veel lakverf gebruikt op de kwast, dan krijg je namelijk druipers. Een te dikke laag moet daarnaast zeer lang drogen. Soms is het nodig om meerdere lagen aan te brengen voor een goede dekking. Laat elke laag dan goed drogen voordat je een nieuwe verflaag aan brengt.

Het verven neemt vaak meer tijd in beslag dan je denkt. Door de ervaring en vakkennis van de schilder gaat dit een stuk sneller dan wanneer je het zelf zou doen. Daarnaast zorgt de vakman ervoor dat het verf egaal aangebracht wordt.

Drogen van de verf

De droogtijd van grond- en lakverf voor een dichte of open trap is afhankelijk van een aantal factoren, denk aan de luchtvochtigheid, de kwaliteit, de temperatuur en het verftype. Een watergedragen verfsoort droogt sneller dan een oplosmiddelhoudende verfsoort. Meestal is een verflaag na ongeveer 12 à 16 uur droog genoeg om over te schilderen.

Na het drogen moeten de verflagen nog uitharden. Dit duurt ongeveer een week. Je kunt gewoon gebruik maken van de houten trap, maar wees wel voorzichtig. Leg geen spullen op de traptreden en loop er niet met schoenen op.

trap schuren

Verfsoorten

Er zijn verschillende verfsoorten, denk hierbij aan grondverf, dekkende verf en beits of lak. Beits of lak worden gebruikt voor houten trappen. Het voordeel van deze verfsoorten is dat je de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt. Beits en lak kosten ongeveer €20,- tot €55,- per liter en hiermee schilder je rond de 10 tot 16 m². Een dekkende verfsoort is zowel in mat als in hoogglans verkrijgbaar. Dit kost ongeveer €20,- tot €50,- per liter. Een watergedragen verfsoort glanst meestal iets minder dan een alkydverf. De grondverf kost ongeveer €30,- tot €40,-.

Kosten verfsoort 2023

Soort verf Prijs per liter * Aantal m² per liter
Grondverf €30,- tot €40,- 8 tot 12 m²
Dekkende verf €20,- tot €50,- 8 tot 16 m²
Beits en lak €20,- tot €55,- 10 tot 16 m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Verschillende kleuren trapverf

Er zijn allerlei verschillende kleuren trapverf. Grijs en wit blijven zeer populaire kleuren voor trappen. Wil je meer contrast? Dan is het ook een optie om de traptreden in een andere kleur te verven dan de stootborden. Of kies voor speciale betonverf voor een betonlook. Met betonverf geef je je houten trap eenvoudig een moderne betonlook. Je hebt de keuze uit verschillende tinten betonverf.

Houten trappen worden ook gebeitst of gelakt. Hiermee behoud je de natuurlijke en authentieke uitstraling van het hout. Er zijn verschillende beitskleuren verkrijgbaar. Het hout kun je zo een paar tinten donkerder maken.

Extra opties bij trap schilderen

Wanneer je de traptreden laat opknappen door een schildersbedrijf is het handig om meteen te kijken naar eventuele extra opties. Schilder bijvoorbeeld meteen de trapleuning, zodat alles mooi bij elkaar past.

Heb je nu geen trapleuningen?

De vakman plaatst de trapleuning graag voor je. De leuningen even namelijk veel extra steun. Plaats antislip strips om uitglijden te voorkomen of gebruik antislip verf.

trapleuning verven

Trapleuning verven

Het verven van een trapleuning is lastiger dan je in eerste instantie denkt door de ronding. Het egaal aanbrengen van de lakverf zonder druipers is niet eenvoudig met een kwast. Een vakman kiest er daarom vaak voor om de trapleuning van de muur te halen, zodat hij overal goed bij kan.

De vakman verwijdert eerst de oude verflaag. Daarna maakt hij het schoon en ontvet hij de leuning. De vakman brengt vervolgens een grondverf aan en daarna meerdere verflagen in de gewenste kleur. Hij gebruikt een slijtvaste en zeer dekkende verfsoort dat bestand is tegen vet. Doordat je de leuningen steeds vastpakt met je handen, komt er namelijk huidvet op. Met deze verf zien de trapleuningen er lang mooi uit.

Antislip verf

Antislip verf voor een trap is een innovatief product dat nog niet zo lang verkrijgbaar is. Het is een traplak dat krasvast en slijtvast is en antislip-eigenschappen heeft. Door het gebruik van dit verfsoort heb je meer grip op de traptreden, waardoor je uitglijden voorkomt. De meeste antislip verfsoorten zijn op waterbasis. Er zitten hele kleine korreltjes in die zorgen voor het antislip-effect. Deze korreltjes zie je trouwens niet.

Naast het deze slijtvaste verfsoort is het ook mogelijk om antislip strips aan te brengen. Dit zijn dunne strips die je aanbrengt op de traptreden. De strips zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en diktes.

Tips: Hoe schilder je een trap?

Wil je zelf een houten trap schilderen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je. Leg van tevoren alles klaar en controleer of je alle gereedschappen en andere materialen in huis hebt. Schuren is een vervelend klusje en wordt daarom vaak overgeslagen of niet zorgvuldig gedaan. Toch is het bij deze schilderwerken zeer belangrijk, want dit bevordert de hechting en kwaliteit van de nieuwe slijtvaste verflaag. Neem hiervoor dus zeker de tijd en zorg ervoor dat ook alle hoekjes en rondingen goed geschuurd zijn. Door de traptreden om en om te verven kun je gebruik blijven maken van de trap. Kom je er nou niet helemaal uit? Schakel dan een vakman in! Dit kan ook voor het trapgat schilderen.

Voordelen inschakelen schilder?

Het verven van open of dichte trappen kost meer tijd dan je in eerste instantie denkt. Vooral wanneer je er geen of weinig ervaring mee hebt. De schilders hebben dit wel en daarom ben je verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit van de binnenschilderwerken. Bovendien hoef je niet allerlei materiaal te kopen, zoals kwasten, verfkrabbers en afbijtmiddel.

Profiteer ook van deze voordelen:

  • Je bent verzekerd van een prachtig resultaat en hoogwaardige kwaliteit wanneer je een vakman inschakelt.
  • Door de vakkennis en ervaring van de schilders, gaat het schilderen een stuk sneller dan wanneer je het zelf zou doen.
  • De schilders zorgen voor al het materiaal. Je hoeft zelf geen duur gereedschap aan te schaffen.

schildersbedrijf trap

Gratis offertes voor trap verven vergelijken

De trap wordt elke dag intensief gebruikt. Eén van de gevolgen is dat de trapverf sneller slijt. Na verloop van tijd zie je slijtageplekken, blaasjes onder de verf of gaat het zelfs afbladderen. Dan is het tijd om de trap opnieuw te verven! Je hebt diverse slijtvaste verfsoorten die geschikt zijn voor het schilderen van trappen. Het is verstandig om de trap eerst goed te schuren en te reinigen voor een betere de hechting van het materiaal.

Schakel een schilder in voor het mooiste resultaat! Je bespaart gemakkelijk op de kosten door offertes te vergelijken. Vul daarom het offerteformulier in. Vergelijk de gratis en vrijblijvende aanbiedingen en kies de beste vakman.

Gratis offertes vergelijken!