Zelf de trap verven: handige tips

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Trap verven

Stap voor stap zelf je trap verven

Een trap verven is één van de klussen die het vaakst wordt uitgesteld in huis. Toch is het vrij belangrijk, want behalve dat het er mooier uitziet, is een goed geverfde trap ook gewoon een stuk veiliger. Geen zorgen: op deze pagina vind je een handig stappenplan waarmee jij stap voor stap je traptreden een fris kleurtje geeft. En zie je het toch niet zitten om zelf de trappen te verven? Dan vind je hier ook de kosten voor het inhuren van een schilder!

Trap verven stappenplan: in 4 stappen

Ga je zelf aan de slag met dit binnenschilderwerk? Laat je niet ontmoedigen door de benodigde voorbereiding: een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt uiteindelijk voor een veel beter eindresultaat. Hieronder vertellen we wat je nodig hebt en hoe je in 4 stappen je trap verft.

Wat heb je nodig?

Je hebt het volgende nodig als je de trap gaat verven:

Goede ontvetter
Afplaktape
Schuurpapier of schuurmachine met een korrelgrootte tussen P150 en P180
Kwasten en rollers
Verfbakjes
Goede trapverf
Eventueel: houtvulmiddel om beschadigingen te herstellen

trap verven

Stap 1: de voorbereiding

De voorbereiding is misschien wel de belangrijkste stap. Wat je precies moet doen, hangt af van de staat van je trap. Is het een oude trap waarbij de verf afbladdert of waarop lijmresten zitten van oud tapijt? In dat geval is het belangrijk om de traptreden eerst helemaal kaal te maken. Gebruik een heteluchtpistool of een afbijtmiddel om de verf of lijmresten te verwijderen. Heb geduld: dit neemt wat tijd in beslag.

Wanneer er nog beschadigingen in de trap zitten, is dit het moment om deze te herstellen. Dit doe je snel en gemakkelijk met een houtvuller!

Als de trap kaal is maak je de treden goed schoon met een goede ontvetter: St Marc is een goed merk voor schilderwerken!

Nu kun je pas gaan schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier of een schuurmachine. Houd er rekening mee dat je ook de randjes goed schuurt en ook de onderkant van de treden meeneemt bij een open trap.

Na het schuren is het belangrijk om de trap nog eenmaal goed schoon te maken en te ontvetten: zo voorkom je dat stof in de verf terecht komt. Maak de trap goed droog en zorg daarna dat je de muren netjes afplakt. Dit voorkomt dat je per ongeluk de muur mee verft. Neem hier heel even de tijd voor en je bespaart je straks een boel ellende!

Stap 2: grondverf

Nu gaat het schilderen beginnen! We beginnen met de grondlaag. Deze zorgt voor een goede verbinding met het hout en de trapverf waardoor er later minder snel slijtage voorkomt.

Je kan de grondverf aanbrengen met een roller of een kwast: kijk zelf wat je het prettigste werken vindt. Kies voor wat kleinere rollers en kwasten, zodat je alle hoeken en randen goed kan bereiken.

Meestal zijn 1 tot 2 lagen grondverf voldoende voor een goede basis! Houd de droogtijd van de verf aan, ook al lijkt de verf al eerder droog!

Stap 3: trap aflakken

Dankzij je goede voorbereiding, kun je nu je trap gaan aflakken. En als het goed is gaat deze stap nu heel soepel. Waarschijnlijk weet je na het aanbrengen van de grondverf, wat het prettigst werkt. Gebruik dus die roller of kwast om de trap verder te verven in een kleur naar wens.

In de meeste gevallen is het aanbrengen van twee lagen voldoende, maar kies eventueel voor een derde laag als je nog niet tevreden bent met het eindresultaat. Ook hier geldt: kijk goed naar de droogtijd op het verfblik. Het kan namelijk zijn dat de trapverf bovenop droog is, maar dat de onderste laag nog wel nat is. Voor het mooiste resultaat is het verstandig om nog even af te wachten tot de verf echt goed droog is voor je een tweede laag aanbrengt.

Stap 4: verf goed laten drogen

De droogtijd van grond- en lakverf voor een dichte of open trap is afhankelijk van een aantal factoren, denk aan de luchtvochtigheid, de kwaliteit, de temperatuur en het verftype. Een watergedragen verfsoort droogt sneller dan een oplosmiddelhoudende verfsoort. Meestal is een verflaag na ongeveer 12 à 16 uur droog genoeg om over te schilderen.
Na het drogen moeten de verflagen nog uitharden. Dit duurt ongeveer een week. Je kunt gewoon gebruik maken van de houten trap, maar wees wel voorzichtig. Leg geen spullen op de traptreden en loop er niet met schoenen op.

trap schuren

Betonnen, metalen of houten trap verven?

In het stappenplan hierboven hebben we rekening gehouden met het verven van een houten trap. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een trap van beton of metaal in huis hebt die je graag verft.

Zit er verschil in de werkwijze voor het verven van de trap?

Waar je vooral rekening mee moet houden, is het verschil in materiaal. Voor het verven van een betontrap is het verstandig om een speciale betonverf te gebruiken. Dit is extra slijtvast en gaat dus op een betontrap lang mee zonder slijtage.

Let op: heb je een gepolierde betontrap? Dan hecht de verf niet goed aan het gladde oppervlak. Wil je de betontrap toch verven, laat deze dan eerst kogel- of zandstralen om het oppervlak ruwer te maken.

Een metalen trap kun je verven met een gewone hoogglans- of zijdeglaslak. Een alternatief is een speciale metaalverf. Ter voorbereiding verwijder je oude loszittende verflagen en verwijder je roest met een staalborstel of schuurpapier.

Wanneer moet je je trap verven?

Op het moment dat de verf op de traptreden begint te slijten of afbladdert is het tijd om de trap opnieuw te verven. Slijtage ontstaat met de tijd en is afhankelijk van de verf die je gebruikt hebt. Dit zijn een paar signalen dat het tijd is om je trap te gaan verven:

 • Afbladderende verf
 • Verkleuring
 • Slijtage
 • Beschadigingen
 • Veranderde smaak

verf trap

Welke verf voor de trap?

Er zijn verschillende verfsoorten die je kunt gebruiken. Wil je het veilig spelen, kies dan voor officiële trapverf. Hierbij ben je verzekerd van een langdurend resultaat dat niet snel gaat slijten. Naast gewone trapverf is het ook een optie om te kiezen voor beits of lak. Deze hebben geen kleur of zijn doorzichtig, waardoor je de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt. Perfect dus, als je een landelijke sfeer wilt creëren in huis!

Welke trap verf je gebruikt, hangt ook voor een groot deel af van de staat en het materiaal van de trap:

 • Houten trap verven: voor een houten trap kun je gebruik maken van onder andereacrylverf, alkydverf en latexverf. Voor een echt slijtvaste verf kies je het beste voor een tweecomponenten traplak.
 • Betontrap verven: gebruik bij een betontrap een verf geschikt voor beton. Bij voorkeur ook een goede primer geschikt voor beton!
 • Metalen trap verven: bij een metalen trap gebruik je het beste een primer geschikt voor staal. Werk dit af met een speciale metaalverf voor het beste resultaat. Gewone hoog- of laagglanslak is ook geschikt en is vaak wat goedkoper.

Welke kleur verf voor de trap?

Er zijn allerlei verschillende kleuren trapverf. Grijs en wit blijven zeer populaire kleuren voor trappen. Wil je meer contrast? Dan is het ook een optie om de traptreden in een andere kleur te verven dan de stootborden. Of kies voor speciale betonverf voor een betonlook. Met betonverf geef je je houten trap eenvoudig een moderne betonlook. Je hebt de keuze uit verschillende tinten betonverf.

Houten trappen worden ook gebeitst of gelakt. Hiermee behoud je de natuurlijke en authentieke uitstraling van het hout. Er zijn verschillende beitskleuren verkrijgbaar. Het hout kun je zo een paar tinten donkerder maken.

Trap zwart verven
We zien steeds vaker dat mensen hun trap zwart verven. Dit is een hele chique kleur die in steeds meer interieurs weer terugkomt. Bijkomend voordeel is dat de zwarte trapverf vlekken en vuil mooi verbergt. Waar je wel weer op moet letten, is dat een zwarte trap vrij donker is. Zeker in de avonden en nachten kan het lastig zijn om te zien waar de traptreden lopen. Goede verlichting is dan een must!

Trap antraciet verven
Wil je wel dezelfde chique uitstraling als een zwartgeverfde trap maar ben je bang dat dit net te donker is? Laat de trap antraciet verven. Dit is iets lichter en ziet er nog steeds erg stijlvol uit. Bovendien is antraciet te combineren met veel verschillende kleuren in het trapgat bijvoorbeeld!

Trap kleur geven
Daarnaast kom je op Pinterest en andere sociale media tal van voorbeelden tegen van gekleurde trappen. Verf elke traptrede een andere kleur van de regenboog voor een kleurrijk effect of ga voor een roze of zelfs gele trap om wat extra kleur in huis te brengen! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Open trap laten schilderen?

Vind snel een vakman in jouw regio en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Trap verven tips: voor het beste resultaat!

Zelf je trap verven is helemaal geen punt met de onderstaande tips: zo weet je zeker dat de trap zo lang mogelijk meegaat en ben je verzekerd van het mooiste en snelste resultaat!

 • Tip 1: verf traptreden om en om. Moet je de trap vanavond nog gebruiken en wil je voorkomen dat de verf nog nat is? Verf dan eerst de even traptreden. Je kan nog steeds naar boven zonder op de pas geverfde traptreden te lopen. De dag erna verf je de oneven traptreden en kun je de droge treden weer gebruiken!
 • Tip 2: breng dunne lagen aan. Ook als de eerste laag niet goed dekt: breng de verf niet te dik aan. Dit zorgt namelijk voor druipers en zorgt ervoor dat het langer duurt voor de trap goed droog is.
 • Tip 3: afplakken! Het is even een vervelend klusje, maar goed afplakken bespaart je achteraf veel ellende. Gebruik ook goede kwaliteit tape en ga niet voor het goedkoopste merk dat je kunt vinden. Goedkoop is vaak duurkoop en je zult zien dat goedkope tape niet goed blijft plakken, waardoor er toch verf op de muren terechtkomt. Zonde! Verwijder de tape ook weer zodra je klaar bent met verven, voordat de verflaag op de trap alweer droog is.
 • Tip 4: investeer in kwaliteit Een trap verven is niet iets waar veel mensen naar uit kijken. Door te investeren in goede kwasten en rollers maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en het werkt ook nog eens een stuk sneller. Er blijven geen haren uit de borstel plakken in de verf en een goede roller houdt genoeg trapverf vast om meerdere treden in één keer te behandelen.
 • Tip 5: zorg voor een blank canvas ook de voorbereiding vraagt wat tijd, maar je bent echt verzekerd van een mooi resultaat. Heb je zelf geen zin om de trap goed te schuren, kijk dan eens of het een optie is om dit uit te besteden aan een bedrijf in de buurt. Laat de trap bijvoorbeeld zandstralen zodat je zeker weet dat de trap goed kaal is.

schildersbedrijf trap

Zelf je trap verven of toch uitbesteden?

Het verven van je trap is een klus die je, met de juiste voorbereiding, prima zelf kunt uitvoeren. Wel vereist het wat tijd en aandacht en is het verstandig om te investeren in een goede trapverf met kwalitatief materiaal. Je kunt rekening houden met 1-2 dagen tijd die je nodig hebt om je trap te verven. Heb je die tijd niet of zie je het helemaal niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Schakel dan een ervaren schildersbedrijf in.

We zetten hieronder de voor- en nadelen van het zelf verven van je trap op een rij.

 • Je bespaart flink op de kosten, omdat je alleen het materiaal hoeft te kopen. Je betaalt geen uurtarief!
 • Je hebt volledige creatieve controle en kunt doen wat je wilt zonder eerst te overleggen met iemand anders.
 • Je hebt een flexibele planning. Je voert het uit in je eigen tempo, hoe lang je daar ook voor nodig hebt. Tussendoor kun je de trap gewoon blijven gebruiken!
 • Het is een unieke leermogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren. Bovendien geeft het een voldaan gevoel als je zelf je trap geverfd hebt.
 • Het verven van je trap vereist flink wat tijd, zeker als je dit buiten werktijden om wilt uitvoeren. Je bent sowieso een weekend bezig, grote kans dat je nog meer tijd kwijt bent als er iets misgaat.
 • Het vraagt een fysieke inspanning omdat je veel moet bukken en knielen. Dit kan niet iedereen zomaar doen.
 • Er zijn technische uitdagingen, omdat een trap vanwege de vorm lastig te schilderen is.
 • Je moet goed rekening houden met de veiligheid, omdat het werken op een trap ongemakkelijk en gevaarlijk kan zijn.

Trap laten verven: wat kost het?

Het laten verven van een open trap kost ongeveer €300,-. Dit is inclusief de arbeidskosten van de schilder en de materiaalkosten zoals de grondverf. Wanneer je de traptreden helemaal wilt laten schuren, schoonmaken en schilderen moet je rekening houden met een hogere prijs. De werkzaamheden duren dan namelijk langer en er is meer materiaal nodig. De kosten voor het schilderen van de trap zijn dan ongeveer €700,-. Deze prijzen zijn inclusief btw en de verfmaterialen die nodig zijn.

Trap schilderen kosten 2024

Soort schilderwerkzaamheden Kosten *
Uurtarief schilder (incl.verf) €35,- tot €40,- per uur
1 trap laten schilderen (incl. verf) €300,-
2 trappen laten schilderen (incl. verf) €575,-
1 trap laten schuren, schoonmaken en schilderen (3 lagen) €700,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Besparen op trap verven? Gratis offertes vergelijken!

De trap wordt elke dag intensief gebruikt. Eén van de gevolgen is dat de trapverf sneller slijt. Na verloop van tijd zie je slijtageplekken, blaasjes onder de verf of gaat het zelfs afbladderen. Dan is het tijd om de trap opnieuw te verven! Je hebt diverse slijtvaste verfsoorten die geschikt zijn voor het schilderen van trappen. Het is verstandig om de trap eerst goed te schuren en te reinigen voor een betere de hechting van het materiaal.

Schakel een schilder in voor het mooiste resultaat! Je bespaart gemakkelijk op de kosten door offertes te vergelijken. Vul daarom het offerteformulier in. Vergelijk de gratis en vrijblijvende aanbiedingen en kies de beste vakman.

Gratis offertes vergelijken!