Besparen op trap laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Trap schilderen kosten

Trap schilderen kosten

Je trap gebruik je vaak: als je traptreden beginnen te slijten, dan is het nodig om de trap zo snel mogelijk te schilderen. De verf beschermt namelijk de trap tegen slijtage en andere beschadigingen. Het schilderen van de trap kost gemiddeld tussen de €400,- en €700,-: inclusief materiaal- en arbeidskosten.

Op deze pagina lees je alles over de kosten voor het schilderen van de trap. Je leest waar de kosten op gebaseerd zijn. Ook vind je vele handige tips voor het schilderen van de trap en hoe je eenvoudig bespaart op de kosten.


Trap schilderen kosten: de belangrijkste informatie op rij

 • De gemiddelde totaalprijs voor het schilderen van de trap ligt tussen de €400,- en €700,-.
 • De kosten zijn opgebouwd uit het uurtarief van de schilder, de vorm en lengte van de trap en de verfkeuze. Je kunt ook kiezen voor speciale antislipverf.
 • Je hebt keuze uit verschillende extra opties: zoals het schilderen van het trapgat en de trapleuning.
 • Het verven van de trap is geen eenvoudige klus. Daarom kiezen veel mensen voor het inhuren van een schilder.
 • Om te besparen op de kosten van het schilderen van de trap, kun je zelf meehelpen in de voorbereiding, een winterschilder inschakelen en een lokaal schildersbedrijf in te schakelen.
 • Wanneer je een schilder inschakelt, profiteer je van het verlaagde btw-tarief. Zo bespaar je op de kosten.


Wat kost een trap schilderen?

Wat het kost om een trap te schilderen, verschilt per situatie. Gemiddeld kun je rekening houden met €400,- tot €700,- per trap. De totaalprijs hangt wel sterk af van de exacte werkzaamheden. Laat je de traptreden enkel witten dan ligt de prijs dichter bij de €400,-, terwijl de kosten oplopen naar gemiddeld €700,- als je het oppervlak ook volledig laat schuren, schoonmaken en verven.Het trapgat schilderen kost gemiddeld €300,- tot €1.000-,.

Dit komt neer om een gemiddelde prijs van €40,- tot €50,- per uur.

Wat kost plafond spuiten in 2024?

Schilderprijs per uur incl. verf, materiaal en btw €40,- tot €50,-
Gemiddelde kosten trap schilderen van 1x witten tot schuren, schoonmaken en schilderen €400,- tot €700,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief verf, materiaal en btw*.


Trap laten schilderen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en kies de goedkoopste schilder!


Trap laten schilderen kosten: zo zijn de kosten opgebouwd

Het is dus goed om te weten dat de prijzen enorm variëren. Hoe komt dit? Elke schilder hanteert zijn of haar eigen uurtarief voor schilderwerk. Dat is een grote factor in het bepalen van de prijs, maar niet de enige. Het soort trap en de verf die je gebruikt heeft ook een grote invloed.

Hieronder vertellen we je meer over de belangrijkste factoren die de totaalprijs bepalen.

trap schilderen prijzen

Uurtarief van de schilder

Elke schilder bepaalt zijn eigen uurtarief. Gemiddeld ligt dit tussen de €40,- tot €50,- per uur. Dit bedrag hang onder meer af van de ervaring van de schilder. Hoe meer ervaring de vaklui hebben, des te hoger de prijs. Over het algemeen geldt er ook een hoger uurtarief voor complexe klussen die meer aandacht vragen. Het uurtarief voor het sausen van een muur is een stuk lager dan voor het lakken van een trap.

De trap zelf

De trap zelf speelt uiteraard ook een rol. Laat je een eenvoudige open trap schilderen, dan ben je stukken goedkoper uit dan wanneer het gaat om een gesloten trap. Want dan moet je immers ook alle stootborden en randen meenemen.

Daarnaast speelt ook de vorm van de trap een rol. Een rechte trap is relatief eenvoudig te lakken, maar bij een halfronde trap dan zijn er veel kleine hoekjes aanwezig. Dit maakt de klus lastiger en minder bereikbaar waardoor de kosten stijgen.

Welke verf gebruik je voor het schilderen van je trap?

Ook de materiaalkosten spelen een grote rol. Bij het verven van een trap kun je rekening houden met grondverf: dit is nodig om een mooi resultaat te behalen. De kosten hiervoor liggen rond de €30,- tot €40,- per liter. Daarmee kan een schilder 8 tot 12 m² verven.

Voor de dekkende verf liggen de kosten rond de €20,- tot €50,- per liter, en daarmee behaalt hij een oppervlak van 8 tot 16 m².

Heb je een houten trap en wil je deze uitstraling behouden? Dan is beits en lak een betere optie. De kosten hiervan liggen wel iets hoger: rond de €20,- tot €55,- per liter. Houd rekening dat je per elke 10 m² tot 16 m² een liter verf nodig hebt.

Wat kost latex spuiten in 2024?

Soort verf Prijs per liter * Aantal m² per liter *
Grondverf <50m2 €30,- tot €40,- 8 tot 12 m²
Dekkende verf <50m2 €20,- tot €50,- 8 tot 16 m²
Beits en lak <50m2 €20,- tot €55,- 10 tot 16 m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief verf, materiaal en btw*.

Hoeveel verf gebruik je voor je trap?

Hoeveel verf heb jij nodig voor het schilderen van je trap? Als de trap echt flink versleten is, of als je de kleur van donker naar licht wilt veranderen, dan heb je meerdere verflagen nodig. Hierdoor stijgen de materiaalkosten. Over het algemeen heb je 1 tot 2 lagen grondverf nodig, gevolgd door 2 of 3 lagen van de laklaag.

Schakel jij een schilder in voor binnenschilderwerk? Een vakman weet precies hoeveel verf nodig is voor het schilderen van de trap.

trap schilderen en schuren

Trap schuren en verven vs. alleen schilderen

In de meeste gevallen moet je de trap schuren voordat je kunt beginnen met schilderen. Is de oude verflaag nog in een prima staat, dan voldoet licht opschuren. Helaas is het meestal noodzakelijk om de hele verflaag weg te schuren.

Zoals jij je misschien kunt voorstellen, is het schuren van de trap een intensieve klus die tijd en inspanning vereist. Zeker als dit handmatig wordt gedaan, wat vaak het geval is bij halfronde trappen. Als jij de trap laat schuren en schilderen ben je duurder uit dan wanneer je alleen de trap laat schilderen. Om te besparen zou je dus eventueel kunnen overwegen om zelf de trap te schuren.

Extra opties

Wie zijn of haar trap wil laten schilderen, kan ook kiezen uit eventuele extra opties. Deze zorgen voor een prachtige uitstraling of juist voor extra veiligheid. Houd er wel rekening mee dat de prijs stijgt naarmate je kiest voor deze extra opties.

Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld:

 • Antislipverf: deze is speciaal voor de trap, om de kans op uitglijden te voorkomen.
 • Herstelwerkzaamheden: als je last hebt van houtrot, of als het hout van de trap beschadigd is dan is het mogelijk om dit te laten herstellen door de schilder.
 • Trapleuning verven: hier kiezen veel mensen voor, zodat de gehele trap dezelfde stijl heeft.

Trap zelf schilderen of trap laten schilderen?

Ga je zelf de trap schilderen, of laat je dit doen? Het is zeker mogelijk om zelf de traptreden te lakken, maar het inhuren van een schildersbedrijf heeft grote voordelen. Het verven van een trap is namelijk enorm arbeidsintensief en neemt meerdere dagen in beslag. Gedurende deze dagen moet je heel voorzichtig naar boven of beneden lopen, zodat de verf niet beschadigd. Met de hulp van een vakman ben je veel sneller klaar en kun je de trap al snel weer gebruiken zoals normaal.

Een bijkomend voordeel is dat je geen materialen of gereedschappen moet aanschaffen. Als je een professionele binnenschilder inhuurt hoef je ook niet te kijken naar de juiste verfsoort: hij beschikt over de beste materialen.

De voordelen van een ervaren schilder:

 • Je bespaart veel tijd, energie en frustraties.
 • De trap is sneller geschilderd en je kunt hem eerder weer gebruiken.
 • Met de hulp van een vakman ben je verzekerd van een optimale veiligheid.

Op zoek naar een schildersbedrijf voor het schilderen van je trap?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!


Trap schilderen tips: zo kun je kosten besparen

Wil jij een schilder inhuren om je trap te laten schilderen? Dat kan ook met een klein budget! Help mee met de voorbereidingen en profiteer van een verlaagd btw-tarief. Hieronder geven we je praktische tips om te besparen op de kosten, zo kan ook jij de hulp van een vakman inhuren!

Voorbereidingen zelf doen

Wanneer jij de schilder helpt met bijvoorbeeld voorbereidingen, dan kan de schilder direct aan de slag. Hij is minder tijd kwijt, en zo houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk!

Welke voorbereidingen kun je doen?

We raden je aan om de schilders zelf te vragen welke klussen je kunt uitvoeren. Wat je in ieder geval kan doen is het vrijmaken van de trap. Dus denk aan het verwijderen van trapbekleding en eventueel de trapleuning als je deze ook wilt schilderen. Maar maak ook de ruimte rondom de trap vrij, zodat de vakman ook de zijkanten en de onderkant van de trap kan schilderen.

Lagere btw bij verbouwing renovatie

Als je een vakman inhuurt, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief op alle materiaalkosten! Let op: dit geldt alleen als je huis minimaal 2 jaar oud is, en je een erkend schilder inschakelt. Ga je zelf aan de slag, dan betaal je gewoon het standaard btw-tarief van 21%. Met de hulp van een schilder betaal je slechts 9% btw, waardoor je goedkoper uit bent!

Winterschilder

Schilders hebben ’s winters minder klussen en daarom vragen ze in het najaar een lager uurtarief. Wil je besparen op de kosten, dan is het aan te raden om je trap in de winter te laten schilderen. Je bespaart tot wel 40% ten opzichte van het voorjaar!

Kies een lokale schilder

De meeste schilderbedrijven brengen voorrijkosten in rekening. Door te kiezen voor een bedrijf bij jou in de buurt, houd je deze voorrijkosten zo laag mogelijk. Dit is een stuk voordeliger dan wanneer je kiest voor een vakman die verder moet rijden.

besparen op de kosten van een trap schilderen

Trap laten schilderen? Krijg inzicht in de kosten, vergelijk gratis offertes

Ben je overtuigd en laat je de trap het liefst schilderen door een vakman? Je bent verzekerd van het mooiste resultaat en weet bovendien zeker dat je traptreden veilig zijn: zo is de kans op uitglijden het kleinst. Hulp nodig met het vinden van een betaalbaar schildersbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere prijsopgaven van experts in je regio, gratis en vrijblijvend! Je zit dus nergens aan vast. Vergelijk de verschillende prijzen en aanbiedingen, en kies het bedrijf met de scherpste prijs. Je bespaart tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken!