Schilder en behanger nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Schilder en behanger

Schilder en behanger

Heb je net je woning verbouwd? Voor de afwerking van je woning is het schilderen en behangen essentieel: je brengt hiermee sfeer in huis en maakt de woning helemaal af. Deze twee werkzaamheden gaan vaak hand in hand. Om deze reden worden deze twee vakmannen vaak samen ingeschakelt. Gemiddeld kost een schilder tussen de €35,- en €50,- per uur. Het gemiddelde uurtarief voor behangen ligt rond de €40,-.

Op deze pagina lees je meer over schilderen en behangen, wanneer je deze vakmannen inschakelt en welke mogelijkheden je hebt. Ook vind je handige prijsinformatie!


Schilder en behanger: de belangrijkste informatie op rij

 • Schilderen en behangen zijn werkzaamheden die vaak samengaan: ze zorgen voor de afwerking van je woning.
 • Het is beter om eerst het schilderwerk af te ronden, voordat je begint met behangen.
 • Schilders en behangers worden vaak samen ingehuurt. Sommige schilders zijn ook behanger, waardoor je voordelig uit bent qua kosten.
 • Een schilder kost gemiddeld tussen de €35,- en €50,- per uur. Voor een behanger betaal je gemiddeld €40,- per uur.
 • De kosten worden beïnvloed door de keuze voor de schildertechniek, het soort behang en de tarieven van beide vakmannen.
 • De voordelen van schilderen is dat het goedkoper is dan behangen, je veel keuze hebt uit kleuren en het ook sneller gaat. De voordelen van behangen zijn dat je keuze hebt uit diverse kleuren en designs en fotobehang. Ook is behang het meest geschikt voor het verbergen van oneffenheden


Waarom schilderen en behangen?

Schilderen en behangen zijn klussen die vaak samen gaan. Zo zie je in een nieuwbouwwoning vaak dat mensen hun huis behangen met vliesbehang en dit daarna over laten schilderen voor een mooi effect. Het is ook mogelijk dat je de muur eerst moet schilderen zodat er door het nieuwe behang geen vervelende vlekken te zien zijn.

Wil je behangen én schilderen, dan is het slim om te kiezen voor één vakman die beide klussen uitvoert. Zo heb je één aanspreekpunt en weet je zeker dat de werken snel uitgevoerd worden.

Moet je eerst schilderen of eerst behangen? De meeste vaklui raden aan het huis eerst te laten schilderen en daarna te behangen. Zo raakt het behang niet beschadigt door verfspatjes en hoef je het behang niet af te dekken!

schilder en behanger

Wat kost behangen en schilderen?

Behangwerk is tijdrovender dan schilderen en daarom ook een stuk duurder. Behangen kost gemiddeld €40,- per uur. Schilderen laat je al doen vanaf €6,- tot €10,- per m². Kies je voor traditioneel sauswerk over je behang heen, dan kost dit gemiddeld €10,- tot €15,- per m².

Wat kost een behanger of schilder in 2024?

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Schilderwerkk €35,- tot €50,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-
Sauswerk €10,- tot €15,-
Behangwerk €40,- per uur

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.


Schilder en behanger nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!


Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs hangt natuurlijk af van de situatie. Een paar factoren die de prijs beïnvloeden zijn de keuze voor het soort behang, de techniek gebruikt voor het verven en natuurlijk het totale oppervlak.

Een aantal factoren met invloed op de prijs zijn:

 • De keuze voor de schildertechniek: spuiten is doorgaans een stuk voordeliger dan standaard sauswerk, maar is niet altijd een optie. Welke techniek je kiest heeft een grote invloed op de prijs.
 • Welk behang: de kosten van behang verschillen enorm. Laat u een groot patroonbehang plaatsen of zelfs fotobehang, dan zult u een stuk duurder uit zijn dan bij een standaard behang uit de bouwmarkt.
 • Prijs van de schilder en behanger: elke binnenschilder of behanger bepaalt zijn of haar eigen tarief. Hierdoor zit er verschil in tarieven van bedrijven. Voor het beste aanbod vergelijk je het beste meerdere schilders of behangers.

De verschillende mogelijkheden

Als jij je huis laat schilderen of behangen zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden. Kies je voor een eenvoudig geschilderde muur of juist voor grafische vormen die de laatste jaren heel populair zijn geworden? En qua behang is er ook volop keuze. Laat je bijvoorbeeld glasvliesbehang plaatsen en schilderen of ga je voor een kant en klaar behang met een patroon of foto?

Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Schilderen: Welke technieken kiezen?

Schilderen is nog altijd een populaire keuze bij het afwerken van een huis. Vaak wordt dit gedaan door middel van spuitwerk of sauswerk.

Wat is het verschil?

Spuitwerk houdt in dat de vakman met een airless sprayer verf op de muur of het plafond spuit. Dit kun je ook wel zien als een hogedrukspuit. Het voordeel van deze techniek is dat het snel en streeploos is. Bovendien is het een stuk goedkoper!

Wanneer dan kiezen voor sauzen?

Spuitwerk heeft een goede voorbereiding nodig: alle vloeren, meubels en oppervlaktes die niet gespoten hoeven te worden moet de schilder afdekken. Dit kan prima tijdens een verhuizing of verbouwing waarbij de woning leeg is. Staat je woonkamer al vol dan kan het slimmer zijn om te kiezen voor sauswerk. De vakman brengt de verf op de standaard manier aan met verfkwasten en rollers. De kosten liggen rond de €6,- tot €10,- per m² voor spuitwerk, en rond de €10,- tot €15,- per m² voor sauswerk.

schilder en behangbedrijf

Behangen: welke soorten behang zijn er?

Schilderen wordt vaak gecombineerd met behang in de woning. Behang heeft nog vaak een ouderwetse reputatie maar vandaag de dag zijn er heel veel leuke dingen te maken met behang!
Zo heb je onder meer de keuze uit deze verschillende soorten behang:

 • Vliesbehang: verkrijgbaar in talloze dessins, structuren en kleuren. Het werkt de muur netjes af waarna je deze zelf eventueel nog kunt schilderen- maar dat hoeft niet! Het is gemakkelijk te plaatsen en is redelijk dik waardoor het kleine oneffenheden verbloemt.
 • Papierbehang: dit behang is aan de voorkant bedrukt met een patroon of kleur. Vaak heeft het een lichte structuur maar er is ook papierbehang zonder structuur verkrijgbaar als je liever een egale muur hebt.
 • Vinyl of pvc: er is ook vinyl en pvc verkrijgbaar als wandafwerking. Het is heel gemakkelijk in onderhoud omdat je vuil met een vochtige doen eenvoudig weg krijgt zonder dat het behang beschadigt.
 • Fotobehang: dit is vaak papierbehang met een speciale afbeelding. Dit geeft een prachtig effect in bijvoorbeeld een slaap- of studeerkamer. Je kunt ook zelf een afbeelding kiezen, zolang de kwaliteit van de foto maar goed genoeg is.

Natuurlijk zijn dit niet de enige opties: denk bijvoorbeeld ook aan afwasbaar behang, velours of textielbehang, glasvezelbehang en nog veel meer. Vraag een vakman daarom altijd om een persoonlijk advies!


Op zoek naar een schilder en behanger in één?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Start gratis offerteaanvraag


Schilderen versus behangen: wat is beter?

Het is niet zozeer de vraag wat beter is, maar wat beter is voor jouw situatie. Zijn je muren beschadigd en lelijk en heb je niet het budget om deze muur eerst helemaal netjes te stucen? Dan is het misschien verstandig om te kiezen voor een dik behang: zo verbloem je alle beschadigingen in de muur.

Heb je strakke muren en wil je juist een leuk behang om sfeer te geven aan de ruimte? Dan is behangen misschien de beste optie! Hieronder leggen we de grootste voordelen van schilderen en behangen uit, zodat je zelf de beste keuze kunt maken.

Schilderen: de voordelen

Schilderwerk is al jaren populair: het is gemakkelijk aan te brengen, eenvoudig te veranderen als je het zat bent en bovendien is er volop keuze in kleuren en patronen die je op je muren kunt aanbrengen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat schilderwerk kleine oneffenheden niet verbloemt. Deze blijf je dus zien. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je voorkeur uitgaat naar egaal en strakke wanden dan is het misschien belangrijk om de muren eerst te laten stucen.

De voordelen van schilderen:

 • Schilderen is goedkoper dan behangen.
 • Je hebt de keuze uit elke kleur die er is.
 • Het is vaak een stuk sneller dan behangen.

Voordelen van behangen

Ook behangen wordt weer steeds populairder. Met name het mooie foto behang, waarmee je een unieke afbeelding op de muur kan plaatsen. Denk eens aan bomen met een hertje in de kinderkamer of zelfs een prachtige wand met een zelfgemaakte foto van de laatste reis! Behang is heel divers en maakt het ook mogelijk wat structuur op de muren aan te brengen. Wel is het iets minder makkelijk te vervangen dan schilderwerk en is het iets duurder in aanschaf.

De voordelen van behangen:

 • Behang is verkrijgbaar in tal van verschillende designs en patronen.
 • Je kunt ook kiezen voor een accentmuur met een specifieke foto of beeld.
 • Behang kan oneffenheden in de muur makkelijk verbloemen.

schilder of behanger

Waarom schilder en behanger inschakelen?

Bij een renovatie in huis wordt nog altijd gedacht dat schilderwerk of behangen een eenvoudige klus is die je zelf doet. Toch moet je dit werk niet onderschatten! Wat we vaak zien in doe-het-zelf huizen is dat behang al snel weer loslaat doordat er niet voldoende lijm is aangebracht, dat de patronen net niet helemaal goed uitgelijnd zijn of zelfs scheef op de muur hangen. Bij schilderwerk is het probleem vaak dat je ondanks meerdere lagen schilderwerk toch nog strepen ziet of dat de scheiding tussen twee muren niet zo strak is als je eigenlijk zou willen.

Waarom een vakman inhuren?

 • Je bespaart jezelf veel waardevolle tijd en energie.
 • Het behang is strak geplaatst zonder fouten, je ziet de naden bijna niet!
 • Schilderwerk is snel en vakkundig geplaatst, zonder strepen of druipers!
 • Een nettere afwerking zorgt ook voor een hogere woningwaarde!

Als je een vakman inhuurt die kan schilderen en behangen ben je in één keer klaar voor de afwerking van je huis. Je kunt de slaapkamers bijvoorbeeld laten behangen met een uniek behang en de woonkamer netjes laten schilderen in een frisse kleur. Je hebt één aanspreekpunt en hoeft maar één specialist te vinden!

Besparen op de kosten? Handige tips!

Wil jij je huis laten behangen of schilderen zonder te veel te betalen? Natuurlijk kan dat! Hieronder geven we je een paar handige tips, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt!

 • Tip 1: kies een vakman in je eigen omgeving. Zo weet je zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.
 • Tip 2: kies een schilder en behanger in één. Door meerdere klussen aan één vakman uit te besteden krijg je vaak een mooie korting op de prijs per vierkante meter. Zo ben je dus goedkoper uit dan wanneer je kiest voor een aparte schilder en een behanger!
 • Tip 3: houd rekening met de materiaalkosten, deze nemen een groot deel van het totaalbedrag in beslag. Kies bijvoorbeeld voor standaard papierbehang als je een beperkt budget hebt of kies voor spuitwerk en bespaar zo op de kosten!
 • Tip 4: help zelf mee. Vraag de vakman of er voorbereidende werkzaamheden zijn die je alvast kunt uitvoeren. Je bespaart hem tijd, waardoor je de arbeidskosten zo laag mogelijk houdt!
 • Tip 5: vergelijk offertes: kies een goedkope schilder met het beste aanbod om zo tot wel 40% op de kosten te besparen!

Besparen op de kosten? Gratis offertes aanvragen!

Wil je besparen op de kosten van een schilder en een behanger? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice:

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt tot 5 offertes. Door deze te vergelijken vind je gemakkelijk het beste aanbod en bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis schilder offertes vergelijken!