Muren laten sauzen door een schilder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Sauswerk

Sauswerk: wat is het en wat kost sauswerk per m²?

Sauswerk is het schilderwerk op muren en plafonds in huis. Vaak gaat het bij sauzen over grote oppervlakken die je relatief eenvoudig laat verven met een kwast of roller.

Op deze pagina lees je over sauswerk: wat is sauzen precies en wat houdt het in? Waarom zou je ervoor kiezen om je wanden of plafonds te sauzen en wat zijn de mogelijkheden? Tot slot geven we je handige bespaartips, waardoor je zelfs met een klein budget jouw huis kan laten sauzen!


Sauswerk: alle info op een rij

 • Sauswerk kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m².
 • De schilder gebruikt een roller en kwasten voor het sauzen van de muren.
 • Het is mogelijk om de muren en de plafonds de sauzen. Voor hoge plafonds gebruikt een schilder een lange verfstok.
 • Voor sauswerk gebruikt de schilder: latexverf, synthetische muurverf, vinyl latex of betonverf.


traditioneel sauswerk

Wat is sauswerk?

Wanneer we spreken over sauswerk, dan doelen we vooral op relatief eenvoudig schilderwerk op grote oppervlakken. Vaak gaat het hierbij om wanden of plafonds, maar je zou ook de vloer kunnen sauzen.

Het sauzen is een specifieke techniek, waarbij de schilder een roller of kwast gebruikt om de oppervlakken te schilderen. Doordat het handwerk is, is de kans op fouten klein en ben je verzekerd van kwaliteit.

Traditioneel sauswerk vs. latex spuiten

Tegenwoordig laten steeds meer mensen hun huis spuiten met latex. Dit is een andere techniek, waarbij de verf met een verfspuit op de ondergrond wordt aangebracht. Traditioneel sauswerk houdt in dat de verf met een kwast of roller wordt aangebracht.

Wat is de beste optie?

Dat hangt af van jouw voorkeuren. Woon je in een nieuw huis en wil je vooral hele strakke muren, dan is het aan te raden om te kiezen voor spuitwerk. Woon je in een oudere woning, dan past de stijl van traditioneel sauswerk misschien beter bij jou. Dit is ook een betere optie als er oneffenheden in de muur zitten omdat er een iets dikkere laag verf wordt aangebracht.

Wat kost sauswerk per m2?

Als jij de muren laat sauzen dan betaal je gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Dat houdt in dat als je een muur van 20 m² laat sauzen, dat de totaalprijs rond de €200,- tot €300,- ligt. Het is goed om te weten dat de prijs per m² van het sauswerk daalt, naarmate de klus groter is. Het is dus slim om alle wanden in één keer te laten sauzen in plaats van de verschillende schilderklussen verspreiden over meerdere maanden.


Besparen op je sauswerk?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!


Waarom wand sauzen?

Er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om je wanden te sauzen. De eerste is de uitstraling: door de muur te sauzen krijgt je huis een nieuwe, frisse uitstraling! Zeker als je kiest voor een andere kleur: dit kan je huis een compleet andere sfeer geven.

Daarnaast ontstaan er in het dagelijks leven beschadigingen aan het sauswerk, zoals vlekken of strepen. Door je wanden elke paar jaar opnieuw te sauzen ziet je huis er toch netjes en verzorgd uit.

Belangrijkste redenen om de wand te sauzen:

 • Je wilt een nieuwe kleur in huis.
 • Het sauswerk op je muren is beschadigd of vervuild.
 • Je bent op zoek naar een koper of huurder en wilt dat het huis er netjes uitziet.

Plafond sauzen

Naast de muren, kun je er ook voor kiezen om het plafond te sauzen. Dit vereist een grotere voorbereiding, omdat je wilt voorkomen dat de verf op je meubels, vloer of muren drupt. Het is dus belangrijk om alles goed af te dekken, en belangrijke meubels weg te halen.

Het plafond sauzen is bovendien vaak iets duurder, omdat de vakmannen extra materiaal moeten inzetten. Plafonds zijn namelijk minder toegankelijk dan gewone wanden, waardoor het ook meer tijd in beslag neemt. Deze drie factoren zorgen ervoor dat de prijs hoger ligt.

welke muren en plafonds kan je sauzen?

Welke muren en plafonds kun je sauzen?

Je kunt eigenlijk iedere muur of plafond sauzen: van gipsplaten tot houten wanden. Wel is het belangrijk dat je de juiste verfsoort gebruikt. Twijfel je over de juiste verf? Geen zorgen: een ervaren schilder zal je muren of plafond sauzen met de verfsoort die het best geschikt is.

Ga je een muur sauzen, dan is het wel belangrijk dat grote oneffenheden weggewerkt worden. Deze kun je straks namelijk wel gewoon door de verf heen zien, en dat wil je niet. Bij een muur met gipsplaten is het belangrijk dat je alle naden en schroeven dicht met een vuller en hetzelfde geldt voor gaten of beschadigingen in andere muren. Zorg dat het oppervlak zo vlak mogelijk is.

Welke soorten verf kun je voor sauswerk gebruiken?

Er zijn verschillende verfsoorten geschikt voor sauswerk. Welke verfsoort het meest geschikt is in jouw situatie hangt af van de ondergrond.

In het verleden werd er veel gebruik gemaakt van een veegvaste verf, op basis van kalk. Tegenwoordig raden schilders deze verf af, omdat deze heel gemakkelijk afgeeft Komt u er zelf niet uit? Vraag de binnenschilder om advies!.

Tegenwoordig zijn er twee verfsoorten die veel gebruikt worden:

 • Latexverf: dit komt het meest voor. Het is goedkoop in aanschaf en geschikt voor praktisch alle ondergronden.
 • Synthetische muurverf: dit is een verf op oliebasis, die je eventueel verdunt met terpentine. De verf dekt uitstekend en wordt veel gebruikt in ruimtes die zijn aangetast door rook of roet.
 • Vinyl latex: dit is waterbestendige verf die geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Je kunt hem ook gebruiken in de keuken, omdat de verf makkelijk afwasbaar is.
 • Betonverf: wil je een hele industriële uitstraling, dan is betonverf een goede optie. Dit kan gebruikt worden voor het plafond en de wanden en is geschikt als je rechtstreeks op het beton wilt sauzen.

Welke schilder kan mijn sauswerk doen?

Wil jij het sauswerk uitbesteden aan een vakman? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je een schilder kiest die bij je past. We raden je altijd aan om meerdere schilders met elkaar te vergelijken, zodat je kiest voor de vakman met het beste aanbod. Meer informatie over het vergelijken van schilder offertes lees je hier.

Daarnaast is het slim om te kijken naar keurmerken. Deze geven aan dat een schildersbedrijf werkt volgens strenge voorschriften, en bieden vaak een goede garantie.

Een aantal belangrijke keurmerken op het gebied van schilders zijn:

 • De Betere Schilder
 • AF-erkende schilder
 • Keurmerk Kwaliteitsvakman
 • VGO-keur

Tot slot raden we je altijd aan om te kiezen voor een bedrijf in je eigen regio. Door het aantal kilometers tussen jou en het schildersbedrijf zo klein mogelijk te houden, bespaar je namelijk op de voorrijkosten!

Tips: zo bespaar je op de prijs

Er zijn verschillende manieren om de prijs per m² voor jouw sauswerk zo laag mogelijk te houden. Hieronder geven we je praktische tips.

 • 1. Kwantumkorting: voor grotere klussen ligt de prijs per vierkante meter een stuk lager voor relatief kleine klussen. Laat dus al het sauswerk in huis in één keer uitvoeren voor een mooie kwantumkorting.
 • 2. Werk samen met de buren: heb je niet veel sauswerk liggen? Schakel dan je buren in: als zij ook opnieuw willen sauzen kunnen jullie samen een schildersbedrijf inhuren, en op die manier toch nog een kwantumkorting regelen.
 • 3. Kies een lokaal schilderbedrijf: door te kiezen voor een bedrijf in de buurt, bespaar je op de vororijkosten.
 • 4. Help mee: voer voorbereidende werkzaamheden uit en zorg ervoor dat de schilder zo snel mogelijk aan de slag kan, zo bespaar je op de arbeidskosten.
 • 5. Vergelijk gratis offertes: kies het bedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs.

besparen op sauswerk

Besparen op sauswerk? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij ook interesse in sauswerk in jouw woning? Laat dit uitvoeren door een ervaren schildersbedrijf zodat je verzekerd bent van het mooiste resultaat. Je krijgt bovendien een persoonlijk advies en garantie op het geleverde werk!

Vraag gratis offertes aan. Je ontvangt zo snel mogelijk tot maximaal 5 offertes in je mailbox. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!