Plavuizen verven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Plavuizen verven

Plavuizen verven

Plavuizen kom je tegen in badkamers, wc’s en keukens, maar de laatste tijd ook steeds meer in woonkamers! Het verven van plavuizen is geen vereiste maar is wel mogelijk als je de kleur wilt veranderen.

Op deze pagina lees je meer over het verven van de plavuizen. Je leest wanneer dit nodig is en hoe de schilder precies te werk gaat. Tot slot vind je hier handige prijsinformatie!


Plavuizen verven: een samenvatting van de info

 • Het schilderen van de plavuizen kost ongeveer €150,- tot €375,- voor 10 vierkante meter.
 • Voor de plavuizen heb je speciale verf nodig. Meestal gebruikt de schilder een grondverf en dan tegelverf. Tegelverf is harder en is niet glad na opdrogen. Muur- of betonverf kan ook, maar dit slijt een stuk sneller.
 • De werkwijze: schoonmaken en ontvetten van de plavuizen, grondverf aanbrengen en daarna tegelverf. Soms zijn er meerdere lagen nodig. Met een 2-componentencoating blijft de verf nog langer mooi.
 • Voor plavuizen met vloerverwarming heb je een verf op basis van PU nodig. Deze verf verkleurt niet.


Waarom zou je plavuizen verven?

Plavuizen verven is niet nodig voor het onderhoud. Maar toch wordt het regelmatig gedaan: waarom? Het verven van de plavuizen is een goedkope manier om je vloer een nieuw uiterlijk te geven. Als je net verhuisd bent bijvoorbeeld en je hebt nog geen budget om de hele vloer te vervangen.

Bovendien geeft verven je veel mogelijkheden en creativiteit. Je kunt de vloer bijvoorbeeld schilderen in verschillende kleuren of een specifiek patroon waardoor het geheel een luxe uitstraling krijgt.

Zitten er aan het verven van vloertegels ook nadelen? Geen grote nadelen, maar wel een paar aandachtspunten. De verf is minder slijtvast dan de tegel zelf, dus de komende jaren zul je meer onderhoud aan je vloer hebben door slijtage. Bovendien blijf je de voegen altijd zien, tenzij je de plavuizen eerst egaliseert. Ben je geen fan van de look van je tegelvloer, laat jou dit dan zeker niet tegenhouden om jouw plavuizen te schilderen!

 

Wat kost het schilderen van de plavuizen?

Omdat het schilderen van de plavuizen een arbeidsintensieve klus is, is het iets duurder dan ander schilderwerk. Voor een oppervlak van 5 m² betaal je gemiddeld €75,- tot €190,-. Dit is inclusief materiaal, btw en verf!

Voor een oppervlak van 10 m² ligt de totaalprijs ergens tussen de €150,- tot €375,- en gaat het om een vloer van 20 m² houd dan rekening met kosten rond de €300,- tot €750,-.

Plavuizen verven: kosten 2024

Oppervlakte Gemiddelde kosten*
5 m² €75,- tot €190,-
10 m² €150,- tot €375,-
20 m² €300,- tot €750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per schilder.


Plavuizen vloer laten verven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!


Welke factoren hebben invloed op de kosten?

De kosten verschillen per situatie en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder leggen we uit welke keuzes en factoren de totaalprijs bepalen. Door hier alvast rekening mee te houden, houd je zelf grip op de kosten!

 • Omvang van het project: hoe groter het te schilderen oppervlak, des te hoger de kosten van de schilder. Dat is logisch! Maar tegelijkertijd geldt ook dat de prijs per vierkante meter daalt, naarmate je een groter oppervlak laat schilderen. Kies je ervoor om in één keer alle ruimtes in huis te laten schilderen, ben je dus goedkoper uit dan wanneer je gedurende meerdere jaren één voor één verschillende vertrekken schildert.
 • Type verf: hoewel je hier zelf niet direct invloed op heeft, heeft de keuze voor de verfsoort wel degelijk invloed op de prijs. In de meeste gevallen bepaalt de type vloer en de staat hiervan de verfsoort die nodig is. De goedkoopste optie is een speciale grondverf en tegellak in één, maar dit wordt alleen gedaan in niet-vochtige ruimtes.
 • Extra opties: natuurlijk kan de vakman ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het herstellen van de oude voegen of het egaliseren van je vloer. Kies je voor deze extra werkzaamheden, dan lopen de kosten hoger op!
 • Het uurtarief van de schilder: elke schilder hanteert een eigen tarief. Hierdoor verschillen de kosten per bedrijf. Wil je verzekerd zijn van de beste prijs, dan is het altijd slim om te kiezen voor de vakman met het beste aanbod!

Werkwijze plavuizen verven

Het verven van plavuizen moet goed gebeuren als je wilt dat de verf lang blijft zitten. Het heeft een goede voorbereiding nodig en dat is ook de reden waarom veel mensen hun plavuizen laten verven door een professioneel schilder.

Zo gaat een binnenschilder te werk bij het verven van de plavuizen:

 • Stap 1: de tegels ontvetten. De verf hecht niet als de tegels niet schoon en vetvrij zijn, daarom begint de vakman met een uitgebreide reiniging en het ontvetten van de tegels.
 • Stap 2: de tegels opruwen. Voordat de vakman kan schilderen is het belangrijk dat hij het oppervlak wat opruwt. Dit doet hij door ze licht op te schuren.
 • Stap 3: tegels schoonmaken. Na het schuren maakt de vakman het oppervlak nogmaals stof- en vetvrij. Nu is het tijd om te verven.
 • Stap 4: verf aanbrengen. Meestal brengt de schilder twee lagen verf aan, maar dit is afhankelijk van de kleur en de dekking van de verf. Het kan zijn dat één laag voldoende is of dat er nog een derde laag nodig is.

plavuizen verven

Vloertegels verven: welke verf heb je nodig?

Voor het verven van de plavuizen gebruik je het beste een speciale tegelverf. Hierin zijn er natuurlijk verschillende keuzes.

 • Muur- of betonverf: in een ruimte die niet te vochtig is, zoals de hal of in een slaapkamer, hoeft de schilder niet per se een tegelverf te gebruiken. Na het aanbrengen van een goede grondverf en een speciale ontvetter is het ook mogelijk om muur- of betonverf aan te brengen. Een nadeel van deze verf is dat het wel een stuk sneller slijt dan een speciale tegelverf!
 • Grondverf en tegelverf in één: voor het verven van plavuizen is het ook mogelijk om een grondverf en tegelverf in één te gebruiken. Dit bespaar tijd en materialen, omdat er geen grondverf nodig is. Daarom is deze keuze in veel gevallen de goedkoopste optie. Dit kan alleen gedaan worden in niet-vochtige ruimtes!
 • Grondverf en dan tegelverf: wil je de plavuizen of tegels in de keuken of badkamer verven, dan is het toch echt aan te raden om eerst een goede grondverf aan te brengen en daarna speciale tegelverf. Dit zorgt voor het beste resultaat dat zo lang mogelijk meegaat, en voorkomt dat de vloer spekglad wordt als deze nat is.

Zelf plavuizen schilderen? 5 belangrijke tips!

Wil je geen schilder inhuren voor het verven van de plavuizen, maar zelf gaan schilderen? Hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je zeker bent van het mooiste resultaat.

 • Tip 1: denk aan het ontvetten. Plavuizen worden veel gebruikt in ruimtes als badkamers en keukens, die nou eenmaal gevoelig zijn voor vuil en vet. Voordat je gaat schilderen is het dus echt belangrijk dat je de plavuizen goed schoonmaakt met een krachtige ontvetter: onderschat deze klus niet, anders hecht de verf straks niet goed en is er geen egale dekking.
 • Tip 2: gebruik de goede grondverf. omdat plavuizen van zichzelf erg hard en glad zijn, blijft niet elke verfsoort goed zitten. De coating doordringt het oppervlak namelijk niet. Kies een speciale tegelprimer als grondverf. Een flinterdunne laag is voldoende!
 • Tip 3: plavuizen al eerder geverfd? Let op! bij geverfde plavuizen is het aanbrengen van een tegelprimer niet nodig! Je hoeft dan de vloer alleen maar goed schoon te maken en licht op te schuren.
 • Tip 4: breng voldoende lagen aan. Kies in ieder geval voor twee lagen voor een duurzaam resultaat. Wordt de ruimte heel veel belopen dan is een extra laag geen slecht idee. Zo voorkom je vroegtijdige slijtage op je vloer!
 • Tip 5: kies een 2-componentencoating. dit is een epoxy die niet zomaar gaat slijten en dus langer mee gaat. Een 1-componentencoating is geschikter voor ruimtes die niet zoveel worden belopen, zoals de slaapkamer.
Plavuizen met vloerverwarming verven? Kies dan voor een verf op basis van PU (Poluyrethaan). Dit voorkomt dat de verf gaat verkleuren door onder andere warmte en UV-straling! Hierdoor blijft je vloer, ondanks de warmte van de vloerverwarming, langer mooi.

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Zie je het niet zitten om je plavuizen zelf te gaan schilderen? Geen zorgen: schakel een ervaren schilder in voor het verven van je tegelvloer! Je bent verzekerd van het mooiste resultaat en hoeft bovendien geen vinger uit te steken!

Doe ook een gratis offerteaanvraag. Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in je regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis schilder offertes vergelijken!