Besparen op je plafond laten spuiten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar !

Gratis & vrijblijvend


Home » Plafond spuiten

Plafond spuiten: wat is het en wat zijn de kosten?

Wil jij je huis netjes afwerken? Laat dan ook je plafond spuiten! Een verouderd of vergeeld plafond geeft je huis een slordige uitstraling. Met behulp van spuitwerk, laat je het plafond heel strak en netjes afwerken waardoor de hele ruimte lichter én groter lijkt!

Op deze pagina lees je meer over het spuitwerk op het plafond. Wat houdt dit precies in en hoe doet de vakman dit? We geven je een indicatie van de prijzen en geven bovendien praktische bespaartips!


Plafond spuiten: alle info op een rij

 • Een schilder gebruikt een air-assisted verspuit of een airless verspuit om verf op het plafond te spuiten.
 • Het grootste voordeel van spuitwerk is dat het erg snel gaat.
 • Je hebt de keuze uit: latex of spackspuitwerk.
 • De kosten voor het spuiten van het plafond beginnen vanaf €5,- per m². Latex spuiten is het goedkoopste en spackspuitwerk het duurste.


wat is het spuiten van je plafond

Wat is je plafond spuiten?

Spuitwerk op het plafond is een relatief nieuwe techniek om snel en vakkundig je plafond te verven. In plaats van kwasten en rollers gebruikt de vakman een air-assisted verfspuit of een airless verfspuit.

Met zo’n verfspuit kan de schilder de verf heel snel op het plafond aanbrengen. Deze methode is heel netjes, omdat er strakke strepen gezet worden. Bovendien wordt op het hele plafond een gelijkmatige laag verf aangebracht wat zorgt voor een heel mooi resultaat.

Wat is latex spuiten?

Bij de afwerking van plafonds kiezen veel mensen voor latex. Latex spuiten zorgt voor een strak en egaal resultaat. Dit kan gedaan worden op veel verschillende ondergronden, zoals gipsplaten, beton en op houten plafonds.

Latex verf is een standaard verfsoort die voor muren en plafonds wordt gebruikt. Het voordeel hiervan is dat er geen sterke geur aan zit. Dit maakt het gebruik van latex verf ook veilig in ruimtes die slecht ventileerbaar zijn.

Wat is spackspuitwerk?

Een andere optie voor het spuiten van je plafond, is spackspuitwerk. Dit geeft een andere uitstraling. Met een messlaag maakt de schilder het plafond helemaal egaal, en dit werkt hij af met de afkorrellaag. Hierdoor staat er een ruwe structuur op het plafond dat zorgt voor een knusse sfeer in huis. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten korrelgroottes, zodat je zelf bepaalt hoe je huis eruit komt te zien.

Spackspuitwerk of latex spuiten: wat is beter?

Kan ik beter mijn plafond laten spuiten met latex of is spackspuitwerk beter? Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeur. Wil je liever een strakke, moderne uitstraling dan is latex de beste optie. Voorwaarde hiervoor is wel dat je plafond perfect egaal is, omdat je oneffenheden snel ziet.

Wil je een meer landelijke of knusse sfeer realiseren, dan is spackspuitwerk de beste optie. Dit is over het algemeen iets duurder en neemt door de verschillende lagen ook iets meer tijd in beslag.

kosten van plafond spuiten

Plafond spuiten: wat zijn de kosten?

De kosten voor het spuiten van je plafond beginnen al vanaf €5,- per m². De prijs hangt helemaal af van de methode en de kleur die je kiest. Wit latex spuiten is verreweg de goedkoopste optie. De kosten hiervoor liggen tussen de €5,- tot €8,- per m². Kies je voor een kleur, dan betaal je iets meer: gemiddeld €7,- tot €10,- per m².

Kies je voor pleisterwerk in de vorm van spackspuiten, houd dan rekening met gemiddeld €6,- tot €9,- per m². Ook hier geldt dat kleuren iets duurder zijn, namelijk ongeveer €8,- tot €11,- per m².

Je kunt er ook voor kiezen om het plafond te schilderen. Benieuwd wat dat kost? Op de pagina plafond schilderen kosten vind je het antwoord!

Wat kost plafond spuiten in 2024?

Type klus Kosten per m² *
Spackspuitwerk wit €6,- tot €9,-
Spackspuitwerk kleur €8,- tot €11,-
Latex plafond spuiten<50m2 €5,- tot €8,-
Latex plafond spuiten kleur €7,- tot €10,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief verf, materiaal en btw*.


Plafond laten spuiten door een schilder?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een vakman in jouw regio!


Verschillende verfklasses

Bij het kiezen van de juiste latex verf moet je rekening houden met de juiste verfklasse. Latex verf kent 3 klasses (1, 2, en 3) die aangeven hoe snel het materiaal slijt.

 • Klasse 1: deze zijn schrob vast en daarom zeer goed schoon te maken. Deze verfsoorten worden veel gebruikt in vochtige of openbare ruimtes. Wil je het plafond in de badkamer spuiten, dan is dit de beste optie.
 • Klasse 2: latex verf met klasse 2 zijn redelijk schrobvast en prima te reinigen. Hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik in veel gebruikte ruimtes.
 • Klasse 3: ook deze klasse is wasvast. De verfsoort is geschikt voor normale situaties, voor zowel wanden als plafonds. Deze optie is de voordeligste keuze voor het gebruik van plafonds in je hele huis.

Hoe gaat spuitwerk op een plafond in zijn werk?

Een plafond spuiten, hoe wordt dat precies gedaan? Een vakman gaat heel nauwkeurig te werk en zorgt ervoor dat jij eigenlijk niks hoeft te doen. Hieronder lees je hoe een ervaren schilder te werk gaat bij het spuiten van plafonds.

Stroom eraf

De vakman sluit de stroom af zodat hij veilig de plafondlampen kan verwijderen. Dit moet natuurlijk voorzichtig, spuiten met de elektriciteit aan is geen optie. Het is dus goed om je hierop voor te bereiden: als de schilder langskomt om je plafond te spuiten kan het voorkomen dat je tijdelijk even geen elektriciteit hebt in huis!

Voorbereiding op spuitwerk van het plafond

Nu wordt het plafond voorbereid op het spuiten of stucen. De vakman maakt het plafond helemaal schoon, stof- en vetvrij.

Zitten er grote scheuren of gaten in je plafond?

Dan zal de schilder deze eerst herstellen. Alle naden en kieren van gipsplaten worden gedicht zodat je straks verzekerd bent van een strak en netjes resultaat.

Plafond spuiten

Als het plafond is voorbereid, zal de schilder het plafond spuiten. Dit doet hij met een verfspuit. Hij spuit het plafond in rechte banen. Elke baan overlapt hij met de vorige, voor een gelijkmatig resultaat zonder strepen. Afhankelijk van het plafond worden er daarna nog één of twee lagen aangebracht totdat het resultaat dekkend is.

binnenschilder prijzen

Plafond spuiten of plafond sauzen: wat is beter?

Naast het spuiten van het plafond, kun je er ook voor kiezen op je plafond te laten sauzen.

Wat is de beste optie?

Ook hier hangt het antwoord af van je persoonlijke voorkeuren. Spuiten is de goedkoopste optie voor een snel en strak resultaat. Bovendien neemt het spuiten veel minder tijd in beslag, zodat je minder overlast ervaart van de werkzaamheden.

Bij sauzen is de vakman langer bezig, waardoor de kosten van een schilder stijgen. Maar in dat geval is er meer aandacht voor detail en is de vakman veel minder tijd kwijt aan het afplakken van muren en plinten.

Bespaartips: zo maak je je plafond spuiten goedkoper

Heb jij gekozen voor een spack plafond? Of wil je jouw vergeelde plafond eindelijk weer fris wit laten spuiten? Schakel dan zeker de hulp van een schilder in voor het beste resultaat. Je hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten: hieronder geven we je handige tips om te besparen op de kosten!

1. Lager btw-tarief

Voor werkzaamheden aan huizen ouder dan 2 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Dit geldt ook voor het schilderen van je plafond! Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat je een vakman inhuurt en niet zelf aan de slag gaat.

Meer weten over het verlaagde btw-tarief voor schilderwerken in huis? Lees dan verder op de pagina over schilderwerk btw.

2. Doe zelf de voorbereiding

Door zelf alvast de voorbereiding uit te voeren, bespaar je de schilder veel tijd en energie. Hij kan direct beginnen met spuiten, zodat de arbeidskosten zo laag mogelijk liggen!

Wat zijn dingen die je alvast zelf kunt doen?

 • Meubels uit de ruimte weghalen.
 • Muren, vloeren en kasten alvast afdekken.
 • Beschadigingen aan het plafond zelf herstellen.
 • Gaten van schroeven en naden dichten voor een egaal resultaat.

Vraag ook je schilder of er eventueel andere zaken zijn die je zelf kunt doen om te besparen op de kosten.

3. Vergelijk offertes

Wist je dat elke schilder zijn of haar eigen tarief hanteert? Hierdoor kan het zijn dat de prijzen enorm verschillen. Het uurtarief hangt onder meer af van de locatie van de schilder en de ervaring. Ook zijn zelfstandige schilders in de meeste gevallen goedkoper dan grote schildersbedrijven. Tips bij vergelijken van schilder offertes vind je hier.

op kosten trap schilderen besparen

Plafond spuiten en besparen op de kosten? Vergelijk gratis schildersoffertes!

Zie jij het niet zitten om zelf je plafond te witten? Laat het dan spuiten door een ervaren vakman! Je weet zeker dat het resultaat naar wens is en je bespaart jezelf bovendien veel tijd en energie. Ook hoef je geen materialen aan te schaffen en krijg je een mooie garantie op het afgeleverde werk.

Vergelijk de verschillende prijzen van schilders uit jouw regio, en kies het schildersbedrijf met de beste prijs. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken!