Plafond laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Plafond schilderen

Plafond schilderen

Laat je plafond schilderen voor een frisse woning! Door een vergeeld plafond lijkt een woonkamer al snel slordig. Door het plafond te verven ziet je woning er als nieuw uit.

Op deze pagina lees je meer over het plafond schilderen: hoe wordt dit gedaan en waarom kun je dit het beste uitbesteden aan een schilder? Ook vind je hier een stappenplan als je toch zelf aan de slag wilt gaan.


Plafond schilderen: een samenvatting

 • De kosten voor het schilderen van het plafond begint vanaf €6,- per vierkante meter. Sauswerk kost rond de €10,- tot €15,- per m² en spuitwerk ongeveer €6,- tot €10,- per m².
 • Stappenplan: voorbereiding (meubilair afdekken etc.), plafond reinigen en daarna het plafond verven.
 • Voor het plafond wordt aangeraden om verf op waterbasis te kiezen. Voor een badkamerplafond heb je speciale verf nodig, om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.


plafond schilderen

Wanneer moet ik het plafond verven?

Hoe weet je dat het tijd is om het plafond te verven? Dit zie je vooral aan de staat van het schilderwerk. Als dit flink vergeeld is, is het slim om het plafond te sauzen. Met een fris plafond lijkt de hele ruimte lichter en schoner.

Daarnaast is het slim om het plafond te verven na lekkage. Let op: laat de lekkage eerst verhelpen voor je het plafond gaat sauzen. Doe je dit niet, dan komen de lelijke vochtplekken vrij snel weer terug en moet je het plafond opnieuw schilderen.

Wat zijn de voordelen van het schilderen van een plafond?

Er zitten meerdere voordelen aan het sauzen van het plafond.

Hieronder staan de drie belangrijkste voordelen van een vers geverfd plafond:

 • Een plafond schilderen verbetert de uitstraling van de hele woning.
 • Het zorgt voor een licht en ruimtelijk effect.
 • Een plafond sauzen vergroot uw woongenot en de woningwaarde.

Hoe het plafond schilderen?

Is het tijd om het plafond te schilderen? Bereid je dan goed voor: het plafond sauzen is een intensieve klus omdat het oppervlak lastig te bereiken is.

Hieronder staat een handig stappenplan voor het schilderen van plafonds:

 • Stap 1: voorbereiding. Om te voorkomen dat de verf per ongeluk op de wanden, de vloer of zelfs het meubilair terecht komt, is het slim om alles af te dekken. Gebruik kwalitatieve schilderstape zodat je kaarsrechte lijnen krijgt bij de aansluiting van het plafond en de wand.
 • Stap 2: plafond reinigen. Voor een goede hechting is het belangrijk dat het plafond stof- en vetvrij is. Verwijder van tevoren ook alle spinnenwebben, zodat je materiaal tijdens het sauzen niet vervuild raakt. Neem voldoende aandacht om het plafond in de keuken of de badkamer te reinigen.
 • Stap 3: acrylaatkit aanbrengen. Deze stap is optioneel. Gaat het om een gipsplafond waarbij de naden zichtbaar zijn of zitten er naden langs scheve wanden? Maak deze eerst dicht met overschilderbare kit. Hierdoor zijn de naden na het schilderen niet meer zichtbaar.
 • Stap 4: plafond verven: gebruik een ronde borstel om eerst de randen en hoeken te schilderen. Ga er daarna nogmaals overheen met een kleine roller, om het patroon te bedekken. Werk nu in gedeeltes het plafond af.
 • Stap 5: verwijder de tape. Doe dit nog voordat de verf droogt, om te voorkomen dat je de verflaag beschadigt.


Plafond schilderen

In deze video wordt uitgelegd hoe je een plafond schildert!


Plafond schilderen: welke verf?

Als je in de bouwmarkt staat is er heel veel keuze in verfsoorten: welke verf is geschikt voor het plafond? We raden je aan te kiezen voor een speciale plafondverf. Deze is meestal op waterbasis. Dit is ‘geurarm’ en houdt in dat je zo weinig mogelijk last hebt van chemische luchtjes in huis. Desalniettemin raden we je aan het huis goed te luchten tijdens het plafond schilderen.

Een ander voordeel van deze verf op waterbasis, is dat het niet of nauwelijks vergeeld. Je hoeft het plafond in de toekomst dus minder snel opnieuw te schilderen!

Plafond schilderen: tips!

Ga je zelf je plafond schilderen? Hieronder geven we je een paar handige tips om het verven zo makkelijk mogelijk te maken.

 • Werk zoveel mogelijk tegen het licht in: zo zie je het beste welk oppervlak je al geschilderd hebt en wat nog moet.
 • Het schilderen van het plafond is geen comfortabele klus: je houdt je armen in de lucht en kijkt ook steeds omhoog. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk door te kiezen voor kwalitatieve verf, waarvan je maar één laag hoeft aan te brengen.
 • Wil je ook de wanden sauzen? Verf eerst het plafond en daarna pas de rest. Zo voorkom je dat de plafondverf over de pas geverfde muren drupt.

Besparen op plafond sauzen?

Vergelijk gratis offertes, zo bespaar je tot wel 40% op de kosten!
Start gratis offerteaanvraag


Houten plafond schilderen

Schilder je een houten plafond? Houten plafonds vereisen een iets betere voorbereiding. Schuur het plafond licht op en zorg dat het hele oppervlak helemaal schoon en vetvrij is. Kies bij een houten plafond voor een goede grondlaag en laat deze 6 tot 12 uur drogen voordat je de afwerkingslaag aanbrengt.

Schilder je houten plafond het liefst bij een lage luchtvochtigheid. Het hout krimpt en zet uit. Bij een lage luchtvochtigheid zijn de spleten tussen het hout het grootst: zo krijg je het plafond het beste geverfd.

Plafond verven badkamer

Is het plafond in de badkamer niet meer zo fris als vroeger? Dan is het een goed idee om het plafond in de badkamer te verven. Zorg voor de juiste benodigdheden! In badkamers is het slim om gebruik te maken van een schimmelwerende verf. Hiermee verklein je de kans op schimmelgroei op het plafond. Zo blijft het plafond langer schoon en netjes.

Geschikte verf voor de badkamer is meestal op basis van latex. Blijf de badkamer goed ventileren terwijl de verf droogt, dit duurt minimaal 12 uur.

Gipsplaten plafond badkamer schilderen

Veel mensen hebben een plafond van gipsplaten in de badkamer. Ook deze kun je gemakkelijk schilderen om de uitstraling te verbeteren! Zorg er wel voor dat je de naden eerst goed dicht maakt. Zo lijkt het oppervlak na het schilderen perfect egaal. Dit kan gemakkelijk met een allesvuller. Is het een oud plafond en zijn er echt grote naden en kieren zichtbaar? In dat geval is een overschilderbare kit misschien effectiever.

Kies bij een gipsplaten plafond altijd voor een afwasbare verf. Mochten er uiteindelijk vlekken ontstaan dan kun je het plafond gemakkelijk schoonmaken.

Betonnen plafond schilderen

Voordat je een betonnen plafond kunt schilderen, is het belangrijk dat het plafond helemaal egaal is. Kleine oneffenheden blijf je namelijk altijd in het binnenschilderwerk zien. Repareer scheuren en gaten en schuur andere oneffenheden goed vlak.

Behandel het betonnen plafond eerst met voorstrijk. Zeker bij een nieuw betonnen plafond is dit belangrijk. Hiermee voorkom je namelijk dat het plafond de verf opneemt. Dit bespaart je veel tijd en geld, omdat je niet meerdere lagen verf hoeft aan te brengen. Na de voorstrijk kun je het betonnen plafond gewoon schilderen.

Gestuct plafond schilderen

Is het plafond al eens eerder gestuct? Als er vlekken op het plafond zitten, kun je ook een gestuct plafond goed overschilderen. Controleer even of het plafond poeder afgeeft. Dit is vaak het geval als er in het verleden kalkverf is aangebracht. Gebruik in dat geval vochtige doeken om zoveel mogelijk kalk te verwijderen.

Voor je het gestuct plafond kunt schilderen moet je een voorstrijk-fixeermiddel aanbrengen. Dit zet de poreuze ondergrond vast en voorkomt een bladderende verflaag.

Plafond verven uitbesteden: handig of niet?

Het is natuurlijk ook een optie om je plafond te laten schilderen door een ervaren schilder. Allereerst bespaar jij jezelf heel veel tijd en mogelijk zelfs spierpijn. Daarnaast hebben ervaren schilders jouw plafond sneller geschilderd dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Een ander belangrijk voordeel is dat je verzekerd bent van het allermooiste resultaat.

Als je het plafond laat schilderen betaal je ongeveer €10,- tot €15,- per m². Dat is inclusief het materiaal én de arbeidskosten! Het plafond laten schilderen hoeft dus zeker niet duur te zijn. Laat je het plafond spuiten dan ben je nog goedkoper uit, dit kost gemiddeld €6,- tot €10,-.

Benieuwd naar meer prijzen? Je leest het op de pagina plafond schilderen kosten.

Kosten plafonds verven 2024

Schildertechniek Prijs per m²*
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor het schilderen van het plafond incl. btw, verf en arbeidskosten.

Muren en plafond schilderen: combineer en bespaar!

Hoe groter de klus, des te lager de prijs per vierkante meter. Dat betekent dat je uiteindelijk bespaart op de kosten als je meerdere verfklussen met elkaar combineert. Ben je dus van plan om zowel de muren en het plafond te schilderen? Laat deze schilderklussen dan in één keer uitvoeren!

Daar komt nog bij dat je maar één keer schilders in je huis hebt en zo de overlast beperkt tot een minimum. Als je het plafond en de muur laat verven dan houden de vakmannen hier tijdens het schilderen rekening mee door te beginnen met het plafond. Wil je de hele woonkamer laten schilderen? Lees dan verder op deze pagina: woonkamer schilderen kosten.

schilder plafond

Plafond laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je plafond toch liever laten schilderen? Goed idee! Schakel ervaren schilders in voor het mooiste resultaat. Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes.

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende schilders bij jou in de buurt. Kies het schildersbedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!