Hoe onderhoud ik het schilderwerk?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Onderhoud schilderwerk

Schilderwerk onderhouden

Goed onderhoud aan je schilderwerk is essentieel om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat het er altijd netjes uitziet. Niet alleen biedt het bescherming tegen neerslag en weersomstandigheden, het voorkomt ook houtrot en schade. Overweeg je het onderhoud uit te besteden?

Start dan nu een gratis offerteaanvraag en ontvang snel prijzen van verschillende schilders.

Kies het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Wanneer is het schilderwerk van de woning aan onderhoud toe?

Het regelmatig onderhouden van schilderwerk, zowel binnen- als buitenshuis, voorkomt problemen op de lange termijn. Binnenschilderwerk heeft ongeveer elke 7 jaar een nieuwe laag nodig, terwijl buitenschilderwerk door wisselende weersomstandigheden vaker onderhoud vereist, namelijk om de 5 jaar. Regelmatige reiniging verwijdert vuil en vermindert de kans op beschadigingen en slijtage.

onderhoud schilderwerk

1. Maak het schilderwerk regelmatig schoon

Maak het schilderwerk regelmatig schoon om vuil, zoals zand, stuifmeel, en fijnstof tegen te gaan. Dit voorkomt beschadigingen aan de verflaag en uiteindelijk houtrot of groei van schimmels op de houten ondergrond.

Tips bij het schoonmaken van schilderwerk

 1. Overvloedig spoelen: Gebruik voldoende lauwwarm water om het schilderwerk voorzichtig maar grondig schoon te maken. Begin met het losweken van zand en ander groot vuil voordat u het oppervlak afspoelt.
 2. Vermijd hoge druk: Hogedrukreinigers kunnen je schilderwerk beschadigen. Kies voor een zachte aanpak om de stevigheid van de verflaag te bewaren.
 3. Zachte reinigingsmaterialen: Harde borstels, microvezeldoeken of schuursponzen kunnen krassen veroorzaken. Een zachte borstel samen met katoenen doeken, bij voorkeur van badstof, zijn de beste keuze voor dit soort werkzaamheden.
 4. Reinigingsmiddel: Voeg aan het reinigingswater een scheutje mild reinigingsmiddel toe, zoals Universol of St. Marc. Dit verzekert een efficiënte verwijdering van vuil zonder de verflaag aan te tasten.
 5. Inspecteer op beschadigingen: Neem tijdens het schoonmaken het schilderwerk zorgvuldig onder de loep. Kijk naar tekenen van slijtage zoals openstaande verbindingen, scheurtjes of problemen met kitnaden. Dit is ook het perfecte moment om eventuele beschadigingen of zwakke plekken te identificeren en plannen te maken voor reparaties.

2. Controleer het schilderwerk regelmatig

Wanneer je jouw huis aan het schoonmaken bent, is het een perfect moment om even stil te staan bij het schilderwerk. Neem de tijd om het houtwerk zorgvuldig te inspecteren op beschadigingen. Het is van belang om te controleren of de verf begint te poederen. Een goede indicatie hiervan is als er een waas achterblijft op je vaatdoek na het afvegen.

Als de verf poedert, wil dat zeggen dat deze loslaat en niet meer goed hecht aan het houtwerk. Hierdoor verliest het zijn beschermende functie, wat kan leiden tot verdere verslechtering. Andere tekenen om op te letten zijn verkleuring van de verf, het verschijnen van scheurtjes, en blaasjes die zich vormen onder de verflaag.

Kom je groene aanslag tegen op het buitenschilderwerk? Dat duidt vaak op vochtproblemen. Deze groene waas wordt veroorzaakt door mos of algen die zich hebben genesteld. Het is essentieel om deze aanslag zo snel mogelijk te verwijderen om verdere schade te voorkomen.

3. Werk het schilderwerk bij (repareren en schilderen)

Wanneer je aan de slag gaat met het onderhoud van het schilderwerk aan de buitenzijde van je huis, kun je soms beschadigingen of loszittende verf tegenkomen. Het is belangrijk dat je deze plekjes direct bijwerkt om verdere schade te voorkomen. Als je zelf niet handig bent met een kwast, aarzel dan niet om een professionele schilder in te huren. Een vakman weet precies hoe hij het buitenschilderwerk lokaal moet bijwerken of helemaal moet overschilderen. Om houtrot te voorkomen, is het essentieel om op tijd je schilderwerk bij te werken. Vergeet ook niet je binnenschilderwerk regelmatig schoon te maken. Reinig kozijnen, deuren, trappen en trapleuningen om de levensduur van je schilderwerk te verlengen.

Nuttige tips voor je schilderwerk:

 • Overweeg het gebruik van een primer voordat je gaat schilderen, vooral bij het aanbrengen van een nieuwe kleur. Dit zorgt voor een egale ondergrond en een betere hechting van de verflaag.
 • Test altijd de kleur op een klein gedeelte van je muur voordat je een geheel oppervlak schildert, om zeker te zijn van je kleurkeuze in verschillende lichtomstandigheden.
 • Vermijd schilderen onder direct zonlicht of bij extreem vochtige weersomstandigheden om een gelijkmatige droging te garanderen.

Voorkom grote schilderklussen door klein onderhoud regelmatig uit te voeren. Zo bespaar je geld en tijd op de lange termijn. – Schilder aan het woord

4. Het belang van ventilatie 

Onvoldoende ventilatie kan zorgen voor donkere vlekken of schimmel op je muren of plafond, doordat verf kan gaan loslaten wanneer vocht niet goed wordt afgevoerd. Goede ventilatie zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vochtige, vervuilde lucht. Maak daarom gebruik van de ventilatieroosters in je huis en zet ze regelmatig open. Een indicatie dat je niet voldoende ventileert, is beslagen ramen aan de binnenzijde.

Extra advies voor effectieve ventilatie:

 • Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters altijd open te laten, zelfs in de winter. Dit voorkomt opbouw van vocht.
 • Maak regelmatig je ventilatieroosters en -systemen schoon om hun efficiëntie te behouden.
 • Overweeg de installatie van mechanische ventilatiesystemen in ruimtes waar veel vocht vrijkomt, zoals de badkamer en keuken, om een optimale luchtkwaliteit binnenshuis te handhaven.
 • Door deze adviezen op te volgen, kun je niet alleen de levensduur van je schilderwerk verlengen maar ook een gezondere woonomgeving creëren.

Wat kost het uitbesteden van onderhoud?

Je kunt natuurlijk besluiten om je schilderwerk over te laten aan een professionele buiten- of binnenschilder. Na ongeveer 4 jaar is het aan te raden om een inspectie en standaard onderhoud uit te laten voeren. Gemiddeld kost je dit €350,-, hoewel dit afhankelijk kan zijn van de grootte van het te schilderen oppervlak. Na zo’n 7 jaar is het over het algemeen tijd voor een grondige vernieuwing van het schilderwerk. Wanneer je deze klus toevertrouwt aan een schildersbedrijf, dan ben je daar gemiddeld een bedrag van €2.000,- aan kwijt.

Deze kosten kunnen aardig oplopen als je ze in één keer moet betalen. Een alternatieve optie is het afsluiten van een onderhoudscontract. Dit kost je gemiddeld €35,- per maand en neemt de zorg weg om grote bedragen ineens te moeten betalen.

Lees hier meer over de kosten van een schilder.

Schilderwerk onderhouden: kosten 2024

Onderhoud Gemiddelde kosten Kosten bij een onderhoudscontract
Inspectie en onderhoud (na 4 jaar) €350,- €35,- per maand
Schilder onderhoudsbeurt (na 7 jaar) €2.000,- €35,- per maand
Inspectie en onderhoud (na 10 jaar) €350,- €35,- per maand

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.

Tips voor een meerjarenonderhoudsplan

Het opzetten van een meerjarenonderhoudsplan is een slimme manier om ervoor te zorgen dat het noodzakelijke schilderwerk tijdig wordt uitgevoerd door een professional. Dit plan helpt bij het beperken van de kosten op lange termijn. Het biedt jou als opdrachtgever de zekerheid van optimaal onderhouden schilderwerk tegen minimale kosten. Plus, je hoeft zelf nergens meer aan te denken. Op deze pagina vind je meer informatie over een schilder abonnement.

Besparen op het onderhoud van schilderwerk? Gratis offertes!

Wil jij het onderhoud van je schilderwerk uitbesteden aan een vakman? Je weet dan zeker dat het zo lang mogelijk mee gaat en er zo mooi mogelijk uitziet. Start nu je gratis offerteaanvraag! Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen en antwoorden

Om je schilderwerk in optimale staat te houden, is het essentieel om jaarlijks een standaardonderhoud uit te voeren. Dit houdt in dat je een kleine inspectie en een schoonmaakbeurt doet. Een vochtige doek is vaak al voldoende voor deze schoonmaak. Vuil verwijderen zorgt ervoor dat je schilderwerk er weer fris en nieuw uitziet.

Na een periode van 5 tot 7 jaar, is het tijd voor een grondige vernieuwing en opknapbeurt van je schilderwerk, met name voor buitenwerk. Dit komt door de maximale levensduur van de meeste buitenschilderwerken. Overweeg voor dit grotere onderhoud een professionele buitenschilder in te schakelen of denk eens aan het afsluiten van een onderhoudscontract.

Met onderhoudsschilderwerk wordt bedoeld het periodiek verzorgen van je schilderwerk door een vakspecialist. Wanneer je kiest voor een onderhoudscontract, hoef je je geen zorgen meer te maken over de schoonmaak of het bijwerken van het schilderwerk. Jaarlijks komt een onderhoudsschilder langs om het schilderwerk te inspecteren. Dit zorgt ervoor dat jouw schilderwerk altijd in perfecte staat verkeert en verlengt de levensduur aanzienlijk.
Voor het jaarlijks schoonmaken van je houten kozijnen is een sopje met St. Marc een uitstekende keuze. Dit reinigingsmiddel staat bekend om zijn effectieve reinigingskracht. Na het wassen van de kozijnen, neem je ze af met een zachte doek tot ze volledig droog zijn. Voor een extra beschermende laag en om de levensduur van het houtwerk te verlengen, kun je overwegen een speciale houtreiniger te gebruiken die ook voedende oliën bevat. Dit
helpt niet alleen schoon te maken, maar verzorgt het houtwerk ook.