Besparen op muren verven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Muur verven

Er zijn tal van redenen om je muur te verven! Om oneffenheden of vieze plekken te verbergen bijvoorbeeld. Maar je muren verven is ook een goed idee om de sfeer in huis te veranderen. Kies voor een kleur die goed bij je past.

Op deze pagina lees je meer over het verven van de muur. Je leest hoe je de muur zelf het beste verft en wat de voordelen zijn van het inschakelen van ervaren schilders. Natuurlijk vind je hier ook informatie over de kosten voor de muur verven.


Muur verven: alle info op een rij

 • Het schilderen van de muren kost ongeveer €30,- tot €35,- per m². Spuitwerk is het goedkoopste en sauswerk het duurste.
 • Voor het verven van de muren zijn er verschillende verfsoorten geschikt: latexverf, synthetische verf, vinyllatex en actyllatex. Meestal wordt er latexverf gebruikt.
 • Zelf verven? Begin met de voorbereidingen. Leg alles klaar en plak de randen af. Maak de muren dan goed schoon en ontvet het oppervlakte. Verf vervolgens de muren, meestal zijn er twee verflagen nodig.
 • Voor het verven van betonmuren, nieuwe muren van steen en gipsplaten heb je je ook nog voorstrijk nodig.


muur verven

Zelf muren verven: stappenplan

Zelf je muur verven? Dat kan. Zorg voor een goede voorbereiding en bespaar niet op materiaal. Dit maakt muren verven een stuk eenvoudiger, waardoor je sneller klaar bent. Hieronder vind je een stappenplan voor de muur schilderen. Zo weet je precies hoe je te werk moet gaan en waar je om moet denken!

 • Stap 1: bereid je voor. Bereken hoeveel verf je nodig hebt door de muur op te meten. Zorg dat je niet te weinig hebt, want er is niets zo vervelend als halverwege je klus alsnog naar de bouwmarkt moeten rijden.
 • Stap 2: voorbereiding aan de muren. De voorbereiding is afhankelijk van het soort muur. Een nieuwe muur is vaak stoffig, dus het is belangrijk om deze goed stofvrij te maken. In sommige gevallen moet je voorstrijk gebruiken om te voorkomen dat de muur te veel verf opzuigt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij nieuwe buren, steen- en betonmuren, op gipsplaten en bij stucwerk.
 • Stap 3: roer de verf voor het gebruik goed door met een roerstaafje of verfmixer. Gebruik een kwast om de randen van de muren te verven en ga hier daarna overheen met een roller.
 • Stap 4: verwijder de tape voor je de verf laat drogen om beschadigingen te voorkomen.

Welke verf voor het schilderen van de muren?

Om de muur te schilderen heb je de keuze uit heel veel verschillende versoorten. Maar welke soort verf is nu de beste optie?

Je hebt de keuze uit deze verfsoorten:

 • Latexverf: dit is de meest populaire verfsoort. Het is goedkoop, geschikt voor praktisch elke ondergrond en bovendien gemakkelijk in gebruik. Met latexverf voorkom je vocht- en schimmelvorming. Bovendien poedert het niet en kun je er later gemakkelijk weer overheen verven. Lees hier meer over latex.
 • Synthetische verf: deze verf heeft een goede dekkracht en daarom heel geschikt voor muren met vochtproblemen. Toch wordt synthetische verf niet vaak gebruikt: het materiaal is niet milieuvriendelijk en heeft een hele sterke geur.
 • Vinyllatex: deze verfsoort is waterbestendig. Hierdoor is dit een hele geschikte keuze voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Je zult minder last hebben van schimmels en andere vochtproblemen.
 • Acryllatex: dit is een fijne verfsoort voor in de keuken. Het dekt heel goed en is bovendien licht ademend. Het voordeel van acryllatex is dat vervuiling niet aan het oppervlak hecht. Je reinigt deze verfsoort gemakkelijk met een sopje.


Muur verven

Tips voor het verven van de muur!


Muur verven: welke kleur?

Wil je de muur schilderen? Je hebt de keuze uit talloze kleuren. Kies voor een kleur die goed bij je past, om te voorkomen dat je over 6 maanden alweer de neiging hebt de muren te verven.

Veel mensen kiezen veilig voor lichte kleuren. Hierdoor oogt de ruimte licht en lijkt hij een stuk groter. Om toch nog wat kleur aan te brengen in je slaapkamer of woonkamer, is het een optie om één accentmuur te creëren. Dat houdt in dat je één van de muren schildert in een mooie kleur.

Welke kleur?

In slaapkamers zijn vooral donkere en rustige kleuren populair. Deze stralen rust uit. In een woonkamer zijn felle kleuren ook heel leuk, als je dit aandurft.

muur verven

Wat kost muur schilderen per m²?

Als je muren laat schilderen dan liggen de kosten rond de €30,- tot €35,- per m². Kies je voor standaard sauswerk dan ben je wel iets goedkoper uit. Dat kost ongeveer €10,- tot €15,- per m².

Je kunt er ook voor kiezen om de buitenmuur te laten schilderen. De prijs hiervoor ligt rond de €35,- tot €40,- per m². Dit is dus iets duurder, omdat het buitenschilderwerk aan strengere eisen moet voldoen. Zo moet het onder meer vochtbestendig zijn.

Muur verven: kosten 2023

Schilderwerk Prijs per m²*
Binnenmuren verven €30,- tot €35,-
Gevel verven €35,- tot €40,-
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, verf en arbeidskosten. Elke schilder hanteert zijn eigen tarief.


Besparen op de kosten van muren verven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%


Welke keuzes beïnvloeden de kosten?

Als je de muur laat schilderen, dan zal je opvallen dat de prijzen enorm verschillen. Dat komt doordat de prijs voor het binnenschilderwerk afhankelijk is van diverse factoren. Zo is het slim om te onthouden dat elke schilder zijn eigen uurtarief hanteert. Als je schilders vergelijkt, kijk dan ook naar de verf die ze willen gebruiken. De gekozen verfsoort heeft namelijk ook invloed op de prijs.

De totaalprijs wordt beïnvloed door deze factoren:

 • Het tarief van het schildersbedrijf. Lees hier meer over schilder kosten.
 • Het oppervlak van de binnenmuur die je laat verven.
 • De gekozen techniek.
 • De verfsoort.
 • Eventuele voorrijkosten.

Muur schilderen: tips

Wil je zelf de muren schilderen? Hieronder geven we je een aantal handige tips. Zo weet je zeker dat je helemaal tevreden bent met het eindresultaat.

 • Wil je strakke lijnen creëren? Gebruik kwalitatieve schilderstape. Schilder eerst over de rand met de verf van de muur ernaast, en daarna pas met de andere kleur. Er komt altijd wel wat verf onder de tape door. Door eerst de verf van de andere muur te gebruiken creëer je een hele strakke lijn.
 • Plak alles goed af. Dit neemt flink wat tijd in beslag, maar je bent verzekerd van een beter eindresultaat. Liever iets meer tijd kwijt aan de voorbereiding dan dat je daarna baalt van de slordige verfstrepen op het plafond of op je plinten.
 • Kom je er toch niet helemaal uit? Schakel dan een ervaren schilder in. Hij voert je schilderwerk in een handomdraai uit en jij bespaart jezelf heel veel waardevolle tijd.

Muur verven of behangen?

Om je muren af te werken zijn er twee opties: verven en behangen. Als je zelf je muur graag wilt afwerken, dan is schilderen een stuk makkelijker. Zeker als je geen ervaring hebt met behangen.

Het voordeel van behangen is dat je de keuze hebt uit leuke printjes! Je kunt een muur verven in de kinderkamer, maar je kunt de muur ook behangen met een mooie print om zo een leuke sfeer te creëren.

Natuurlijk is het ook mogelijk om behang en verf te combineren. Kies bijvoorbeeld voor een accentmuur van behang of behang eerst met vliesbehang en verf dit in een kleur naar keuze.

Muur laten verven: bespaar op de kosten!

Binnenmuren laten schilderen hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je zelf de schilderwerken voorbereid kan de vakman direct aan de slag. Zo bespaar je op de arbeidskosten! Daarnaast raden we je altijd aan om te kiezen voor een schilder in de buurt, zodat je geen voorrijkosten hoeft te betalen.

Een andere manier om te besparen, is door meerdere schilderwerken met elkaar te combineren. Over het algemeen geldt: hoe groter de schildersklus, des te lager de prijs per m². Meer weten? Lees dan verder op deze pagina: woonkamer schilderen kosten!

Zo laat jij je muren verven tegen de laagste kosten:

 • Bereid de schilderwerken zelf goed voor.
 • Kies altijd voor een schildersbedrijf bij jou in de buurt.
 • Combineer meerdere schilderwerken in huis voor een betere prijs.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere schilders en bespaar tot 40%.

Voordelen van een schilder

Zelf muren verven? Dat kan natuurlijk. Maar het inschakelen van een schilder heeft zeker grote voordelen. Je bespaart jezelf waardevolle tijd en energie die je ergens anders in kunt steken.

Dit zijn de grootste voordelen van het inschakelen van schilder:

 • Je bespaart jezelf zoveel mogelijk tijd en energie.
 • De schilderwerken zijn sneller afgerond.
 • Je bent verzekerd van het mooiste resultaat.
 • Schilders bieden vaak garantie op het afgeleverde werk.

schilder muur verven

Muren laten verven? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je muur toch liever laten verven door een vakman? Daar krijg je geen spijt van. Je bent verzekerd van het mooiste resultaat en met het vergelijken van schilder offertes ben je bovendien verzekerd van de beste prijs.

Maak ook gebruik van de offerteservice. Je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 offertes van schilders in jouw regio. Vergelijk en kies zelf de schilders met het beste aanbod: zo bespaar je tot maar liefst 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!