Zelf je muur verven: een handig stappenplan
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
Muur verven: zo doe je dat!
Net verhuisd en wil je de muren zelf gaan verven? Of ben je de kleur op je muur zat en wil je deze een nieuwe kleur geven? Hoe dan ook: zelf je muur verven is een leuke uitdaging en kan flinke voldoening opleveren.
Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je de muur het beste verft en waar je op moet letten. We geven je ook 10 waardevolle tips die het verven van de muur sneller en makkelijker maken, én waarmee je tot een mooier eindresultaat komt!
Muur verven: alle info op een rij
- Voor het verven van de muren zijn er verschillende verfsoorten geschikt: latexverf, synthetische verf, vinyllatex en actyllatex. Meestal wordt er latexverf gebruikt.
- Zelf verven? Begin met de voorbereidingen. Leg alles klaar en plak de randen af. Maak de muren dan goed schoon en ontvet het oppervlakte. Verf vervolgens de muren, meestal zijn er twee verflagen nodig.
- Voor het verven van betonmuren, nieuwe muren van steen en gipsplaten heb je je ook nog voorstrijk nodig.
- Het schilderen van de muren kost ongeveer €30,- tot €35,- per m². Spuitwerk is het goedkoopste en sauswerk het duurste.
Muur verven: stappenplan
Ga je voor het eerst een muur verven of wil je deze keer graag weten hoe je het echt goed aanpakt? Hieronder leggen we dit binnenschilderwerk stap voor stap voor je uit en we beginnen met de benodigdheden!
Wat heb je nodig?
- Goede kwaliteit muurverf: bij de bouwmarkt kun je praktisch elke kleur in elk merk laten mengen.
- Muurvuller: als er gaten in de muur zitten die je eerst even netjes wilt herstellen.
- Afplaktape en afdekfolie: om te voorkomen dat er verf op je vloeren of meubels terechtkomen.
- Kwasten en muurverfroller: maak het jezelf makkelijk door te kiezen voor een goede kwaliteit en ga niet voor de goedkoopste borstels. Dit kan veel frustraties opleveren.
- Schoonmaakmiddel: om de muur en plinten even goed schoon te maken.
Stap 1: de voorbereiding
Over het algemeen heeft het verven van een muur weinig voorbereiding nodig. Wat wel even verstandig is, is controleren of de muur beschadigd is en of je nog eventuele herstelwerkzaamheden wilt uitvoeren. Je kunt gaten gemakkelijk opvullen met een muurvuller, waardoor je straks een strakker eindresultaat krijgt. Geef de vuller wel even de tijd om goed te drogen en schuur de muur daarna vlak voordat je begint met de muur verven!
Wat daarna verstandig is, is om even met een vochtige doek de muur af te nemen en in ieder geval de randen even goed af te stoffen. Haal eventuele spinnenwebben of stofnesten weg zodat dit niet in de verf terecht komt.
Tot slot is het verstandig om de plinten of de vloer goed af te plakken. Dek meubels bovendien af met folie zodat hier geen verf op terecht komt. Je kunt natuurlijk ook voor het gemak alles even aan de kant schuiven! Voor het mooiste resultaat verwijder je nu ook even de stopcontacten en luchtschakelaars.
Sommige muren zuigen heel erg: dit betekent dat je veel meer verf nodig hebt omdat alles geabsorbeerd wordt. Om dit te voorkomen maak je gebruik van voorstrijk. Breng dit van tevoren aan en laat het minimaal 4 uur drogen voordat je de muur gaat verven. Of je voorstrijk nodig hebt kun je makkelijk controleren: druk een natte spons tegen de muur. Wordt de vlek nu donker dan heb je te maken met een zuigende muur en is voorstrijk aan te raden. Loopt het water weg langs de muur, dan is het geen zuigende muur en is voorstrijk niet nodig!
Stap 2: muurverf aanbrengen
Wanneer je de pot met muurverf hebt geopend is het belangrijk om deze met een roerstaaf even goed door te roeren. Doe dit zowel bij nieuwe potten verf als bij al eerder geopende potten.
Tip: plaats de verfpot bij het openen direct op een stuk karton of op folie. Mocht er verf over de rand heen gaan, dan ligt dit in ieder geval niet op je vloer.
Gebruik nu een paar kleinere kwasten om de verf eerst aan te brengen op de randen en in de hoeken. Gebruik de kwast ook voor lastige plekken. Met een roller kun je daarna de grote oppervlakken behandelen. Verf de muur van links naar rechts, van boven naar beneden. Werk in banen van 2 of 3 tegelijk voor een egaal resultaat.
Laat de muur drogen en bepaal dan of een eventuele tweede laag nodig is. Dit doe je op dezelfde manier!
Stap 3: materialen reinigen en afwerking
Wat je snel na het verven van de muur moet doen, is het verwijderen van de schilderstape! Laat deze niet zitten tot de muur gedroogd is. Zou je de tape daarna verwijderen dan loop je het risico dat de verf op de muur beschadigt!
Ook is het belangrijk om je spullen snel schoon te maken, want hoe langer je wacht hoe lastiger het wordt. Als je de kwasten en rollers goed schoonmaakt in water kun je ze later nog eens gebruiken.
Tip: wil je morgen een tweede laag muurverf aanbrengen of wil je later nog verder schilderen met dezelfde kleur? Bewaar de rollers of kwasten dan opgerold in plastic. Zorg ervoor dat er geen lucht bij kan: zo droogt de verf niet uit!
10 muur verven tips: zo krijg je het mooiste resultaat!
- Tip 1: ga voor kwaliteit. In veel winkels kun je goedkoop schildermateriaal krijgen. Je muren verven met goedkope kwasten of rollers is toch geen goed idee: haren laten los in de verf of de roller houdt niet genoeg verf vast om één baan te kunnen verven waardoor je continu opnieuw verf moet aanbrengen. Je maakt het verven van muren een stuk gemakkelijker als je investeert in echt goede rollers en kwasten!
- Tip 2: gebruik een telescoopsteel. Bespaar je rug veel ellende door gebruik te maken van een telescoopsteel bij het verven van de grote oppervlaktes. Je hoeft zelf niet steeds te bukken maar kan in één beweging een baan van boven naar beneden aanbrengen! Dit bespaart je veel tijd én spierpijn.
- Tip 3: verf horizontaal en verticaal door elkaar. Na elke 2-3 banen is het slim om ook verticaal over de banen heen te verven. Hiermee voorkom je een streperig resultaat op je muren!
- Tip 4: aluminiumfolie kun je overal voor gebruiken! Wikkel bijvoorbeeld aluminium folie als alternatief voor tape bij objecten die je niet heel makkelijk kan afplakken. En leg een laagje aluminium folie in je verfbak voordat je de verf inschenkt: dan kun je ‘m gemakkelijk nog een keer gebruiken!
- Tip 5: haal een radiatorkwast voor lastige hoekjes. Voor het mooiste resultaat is het slim om tóch die lastige hoek achter je radiatoren te verven. Met een speciale radiatorkwast maak je dit een stuk makkelijker en bespaar je jezelf veel ellende.
- Tip 6: gebruik een klein rollertje voor de randen. De randen verf je als eerste met een (platte) kwast. Maar voor het mooiste streeploze resultaat is het slim om een kleine roller gebruiken om de grove kwaststrepen weg te rollen!
- Tip 7: gebruik een verzetblikje. De meeste thuisschilders verven hun muur met behulp van platte verfbakjes. Toch kun je met een blik of een hogere bak veel makkelijker de verf goed verdelen over de roller. Hierdoor krijg je een egaal resultaat. Dip de roller in de verf in het verzetblik, rol deze even af tegen de zijkant. Druk tot slot nog even de zijkant van de roller even tegen de zijkant van het blik om overtollig verf te verwijderen.
- Tip 8: strakke lijnen verven? Veel mensen kiezen ervoor om een lambrisering aan te brengen op de muur. Hoe kun je strakke lijnen verven op de muur? Allereerst is het belangrijk om hele goede tape te kiezen: frogtape is een betere keuze dan goedkoop schildertape van de bouwmarkt. Breng daarna een klein laagje overschilderbare kit aan op de tape en veeg dat af met een vinger. Als je schildert zorgt de kit ervoor dat de verf niet onder de tape doorbloedt.
- Tip 9: verwijder losse haren uit een nieuwe borstel of roller! hiermee bespaar jij jezelf veel frustraties! Veeg een nieuwe borstel een paar keer over een stukje schuurpapier en haal hem door je handen om losse haren eruit te halen. Bij een nieuwe roller kun je deze eerst even goed nat maken en een paar keer over een stuk karton rollen.
- Tip 10: zorg voor een goede omgeving. Ga je de muur verven, zorg dan voor een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Te warm of te koud zorgt ervoor dat de verf op de muur te snel of juist te traag droogt. Verlucht tijdens het schilderen niet te veel, omdat je hiermee zorgt voor een te hoge luchtvochtigheid. Zet na het verven de ramen wel even open zodat de verf sneller droogt.
Welke verf voor muren?
Om de muur te schilderen heb je de keuze uit heel veel verschillende verfsoorten. Maar welke soort verf is nu de beste optie?
Je hebt de keuze uit deze verfsoorten:
- Latexverf: dit is de meest populaire verfsoort. Het is goedkoop, geschikt voor praktisch elke ondergrond en bovendien gemakkelijk in gebruik. Met latexverf voorkom je vocht- en schimmelvorming. Bovendien poedert het niet en kun je er later gemakkelijk weer overheen verven.
- Synthetische verf: deze verf heeft een goede dekkracht en daarom heel geschikt voor muren met vochtproblemen. Toch wordt synthetische verf niet vaak gebruikt: het materiaal is niet milieuvriendelijk en heeft een hele sterke geur.
- Vinyllatex: deze verfsoort is waterbestendig. Hierdoor is dit een hele geschikte keuze voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Je zult minder last hebben van schimmels en andere vochtproblemen.
- Acryllatex: dit is een fijne verfsoort voor in de keuken. Het dekt heel goed en is bovendien licht ademend. Het voordeel van acryllatex is dat vervuiling niet aan het oppervlak hecht. Je reinigt deze verfsoort gemakkelijk met een sopje.
Muur schilderen: welke kleur kies je?
Wil je de muur schilderen? Je hebt de keuze uit talloze kleuren. Kies voor een kleur die goed bij je past, om te voorkomen dat je over 6 maanden alweer de neiging hebt de muren te verven.
Veel mensen kiezen veilig voor lichte kleuren. Hierdoor oogt de ruimte licht en lijkt hij een stuk groter. Om toch nog wat kleur aan te brengen in je slaapkamer of woonkamer, is het een optie om één accentmuur te creëren. Dat houdt in dat je één van de muren schildert in een mooie kleur.
Welke kleur?
Je muur wit verven: dit is een veilige keuze en zorgt voor een licht en ruimtelijk effect. Wel kan het wat saai worden als je alle muren in huis wit hebt. In dat geval is het verstandig om met je accessoires meer kleur in huis te brengen.
Je muur grijs verven: grijs is een goed alternatief voor wit, omdat het net even iets minder kaal is. Bovendien zijn er heel veel grijstinten om uit te kiezen, en gaat grijs samen met praktisch elke kleur!
Je muur zwart verven: zwart maakt een kamer optisch kleiner, maar dat kan ook heel knus zijn. Bovendien heeft een zwarte muur vaak iets mysterieus en zorgt het voor een chique uitstraling. Je kunt het goed combineren met lichte houttinten of goudkleurige accessoires!
Je muur groen verven: groen is de laatste jaren steeds populairder en er zijn heel veel verschillende groentinten om uit te kiezen. Een lichte, appelkleurige groen op je muur is vrolijk en rustgevend, terwijl een donkere, diepe kleur groen op je muur juist een luxe en sfeervolle uitstraling geeft.
Je muur blauw verven: blauw is de perfecte kleur voor een accentmuur of een lambrisering. Donkerblauw staat heel chique en is goed te combineren met bijvoorbeeld witte vloeren of meubels.
Zelf je muren verven of toch uitbesteden?
Twijfel je of je zelf je muren gaat verven? Het grote voordeel tegenover uitbesteden, is dat je een stuk goedkoper uit bent. Je betaalt namelijk alleen voor het materiaal en niet voor de arbeidsuren. Bovendien kun je het materiaal rustig meerdere keren gebruiken als je het goed schoonmaakt, waardoor je de schilderkosten maar 1 keer hoeft te maken!
Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van zelf je muur verven even op een rij:
- Je bespaart flink op de kosten, want je hoeft alleen materialen te kopen!
- Je hebt volledige creatieve controle over je muren en bepaalt zelf hoe je het wilt hebben.
- Als je de materialen eenmaal in huis hebt, kun je je muur schilderen wanneer het jou uitkomt! Je hoeft niet te wachten op vaklui.
- Het is een mooie leerervaring, zeker als je nog niet veel vaker een muur geverfd hebt.
- Je ziet direct het resultaat van je inspanningen!
- Het verven van muren kan tijdsintensief zijn, zeker als je meerdere muren in huis wilt verven of als je gaat voor speciale effecten, zoals een lambrisering.
- Het is wel een fysieke inspanning en je moet veel buigen, knielen en tillen. Dit zorgt voor vermoeidheid en spierpijn.
- Zonder ervaring bestaat er altijd de kans dat je fouten maakt bij het muur verven. Hier leer je van.
- Omdat je langer bezig bent dan een vakman, heb je langer last van overlast in huis. Bijvoorbeeld meubels die aan de kant geschoven zijn zolang de muur nog moet drogen.
- Het resultaat zal niet zo strak en mooi zijn als het werk van een professioneel schilder.
Muren laten verven kosten 2024
Als je muren laat schilderen dan liggen de kosten rond de €30,- tot €35,- per m².
Je kunt er ook voor kiezen om de buitenmuur te laten schilderen. De prijs hiervoor ligt rond de €35,- tot €40,- per m². Dit is dus iets duurder, omdat het buitenschilderwerk aan strengere eisen moet voldoen. Zo moet het onder meer vochtbestendig zijn.
Ga je zelf je muur verven? Dan liggen de kosten voor de verf en de materialen rond de €75,- tot €100,- in totaal. Houd er wel rekening mee dat je er ook flink wat tijd aan kwijt bent.
Muren verven kosten in 2024
Schilderwerk | Prijs per m²* |
---|---|
Binnenmuren verven | €30,- tot €35,- |
Gevel verven | €35,- tot €40,- |
Spuitwerk | €6,- tot €10,- |
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, verf en arbeidskosten. Elke schilder hanteert zijn eigen tarief.
Wat kost muren sauzen?
Kies je voor standaard sauswerk dan ben je wel iets goedkoper uit. Dat kost ongeveer €10,- tot €15,- per m².
Schilderwerk | Prijs per m²* |
---|---|
Sauswerk | €10,- tot €15,- |
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.
Toch je muren laten verven? Gratis offertes vergelijken!
Wil jij je muur toch liever laten verven door een vakman? Daar krijg je geen spijt van. Je bent verzekerd van het mooiste resultaat en met het vergelijken van schilder offertes ben je bovendien verzekerd van de beste prijs.
Maak ook gebruik van de offerteservice. Je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 offertes van schilders in jouw regio. Vergelijk en kies zelf de schilders met het beste aanbod: zo bespaar je tot maar liefst 40% op de kosten!