Zo gaat muren spuiten in z’n werk

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Muren spuiten

Muren spuiten: werkwijze & voordelen

Steeds meer mensen laten muren spuiten in plaats van het sausen. Het is een stuk sneller, zorgt voor een strak resultaat en bovendien goedkoper dan standaard sauswerk.

Op deze pagina lees je wat muren spuiten inhoudt, en wanneer het toegepast wordt. We vertellen je over de voordelen, je leest wat het kost en je krijgt handige bespaartips!


Muren spuiten: de belangrijkste informatie

 • Muren binnen spuiten kost ongeveer €10,- tot €15,- per m². Buitenmuren spuiten kost rond de €7,- tot €12,50 per m².
 • De schilder gebruikt een speciale drukspuit om de verf op de muur te spuiten. Hij doet dit in banen en dit zorgt voor een strak resultaat.
 • De voordelen: gaat veel sneller dan sauzen, is goedkoop en het laat geen strepen achter.
 • Spuitwerk kan op muren en plafonds aangebracht worden.

Muur spuiten: wat houdt dat eigenlijk in?

Murenspuiten houdt in dat de vakman met een drukspuit de verf op de muur aanbrengt. Dit gebeurt heel evenredig, in banen, met een heel strak resultaat. Dit is een nieuwe techniek om muren en plafonds te verven en het is een stuk sneller (en daardoor goedkoper) dan verven met een kwast of roller.

Je kunt praktisch elke muur spuiten, van gipswanden tot betonwanden. Het mooiste resultaat ontstaat door te spuiten op glad stucwerk. Het spuitwerk op de wanden laat geen structuur achter, wat zorgt voor een hele gladde afwerking.

Wat is het voordeel van spuitwerk op muren?

Muren spuiten heeft een paar grote voordelen ten opzichte van traditioneel sauswerk of verven. Het is een stuk sneller en goedkoper. Daar komt nog bij dat het resultaat heel strak is, omdat het spuiten geen structuur achterlaat en er ook geen strepen ontstaan, zoals bij verven nog wel eens het geval is.

De grootste voordelen op een rij:

 • Het spuiten van muurverf is een stuk sneller dan sausen.
 • Muren spuiten is daardoor ook goedkoper.
 • Spuitwerk op het plafond of de muur laat geen structuur achter, waardoor echt glad schilderwerk mogelijk is.
 • Het spuiten van muren laat geen strepen achter!

muur spuiten in huis, zo gaat dat in zijn werk

Muur spuiten: zo gaat dat

Hoe gaat een vakman te werk bij het spuiten van een muur?

Hij doorloopt in principe drie belangrijkste stappen:

 • Stap 1: de voorbereiding.
 • Stap 2: het spuiten van de muurverf.
 • Stap 3: de afwerking.

Hieronder gaan we dieper in op dit stappenplan van een ervaren spuiter.

Voorbereiding

Een nadeel van spuiten is dat er tijdens de werkzaamheden nevel ontstaat. Dit blijft zitten op muren en plafonds die je liever niet geverfd wil hebben. Daarom is het afplakken een heel belangrijke taak. Je kunt de vakman hierbij helpen door de ruimte alvast zo leeg mogelijk te maken en grote kasten die de muur blokkeren te verplaatsen.

De vakman gebruikt een groot zeil om alle meubels die in huis blijven staan af te dekken. De vloer dekt hij af met een zogeheten stucloper. Dit is dik en stug, en loop je dus niet zomaar stuk. Ook is het risico om erover te struikelen zo klein mogelijk.

Voor het afplakken van muren en plafonds die je niet geschilderd wilt zien, gebruikt de vakman plasticfolie en afplaktape.

Nu schakelt hij de stroom uit en kan hij beginnen met het ontvetten van de muur. Dit doet hij eenvoudig met een zachte natte doek met ontvetter. Alle gaten en kieren die nog in de muur zitten worden gedicht, zodat er straks een strak resultaat overblijft.

Muurverf spuiten

Nu bereid de vakman de latex voor en plaatst hij dit in de verfspuitmachine. Hij test nog even of hij te veel of juist te weinig verf heeft en begint dan met het spuiten van de muur.

De vakman begint in de hoeken en spuit de muur van boven naar beneden. De vakman werkt rustig en precies en werkt de muur zo in banen af. Elke baan overlapt elkaar met de helft, zodat het resultaat mooi dekkend is.

Soms is één laag latex spuiten voldoende, maar in veel situaties is het noodzakelijk om een tweede laag aan te brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je van een hele donkere naar een lichte kleur gaat, of als er kleine oneffenheden in de muur zitten. De vakman zal je adviseren wat betreft het aantal lagen op jouw wanden.

Spuitwerk op gladde muren of structuur?

Spuitwerk wordt aangebracht op zowel gladde muren als muren met structuur. Gladde wanden laten spuiten zorgt voor een egale en strakke uitstraling, iets wat we vooral in nieuwbouw huizen zien. In oudere huizen zit er vaak structuur op de muur, ook wel ‘spack’ genoemd. Natuurlijk kun je ook een muur laten spuiten als er spack op zit. Sterker nog: een spack wand laten spuiten is een stuk gemakkelijker en sneller dan er een sauzen op traditionele wijze!

Afronding na het spuitwerk aan je wanden

Als alle muren gespoten zijn volgt de afronding. De vakman ruimt al zijn gereedschappen en verf weer op en verwijdert nu ook de stuclopers en de beschermfolie. Wil je besparen op de kosten, dan is het een goed idee om de schilder hierbij te ondersteunen. Zo weet je zeker dat je de arbeidskosten zo laag mogelijk zijn.

Plafond spuiten: kan dat?

Naast het spuiten op wanden is het ook een optie om spuitwerk op het plafond aan te brengen. Een plafond spuiten is vele malen gemakkelijker en sneller dan schilderen, omdat je grote stukken oppervlak tegelijk behandelt.

Het is wel belangrijk dat je onthoudt dat er nevel ontstaat. Bij het spuiten komt er nevel vrij, waardoor het echt heel belangrijk is om de hele woonkamer goed af te dekken. Belangrijke meubelstukken, zoals je bank of ander meubilair, kun je het beste uit de kamer halen als de vakman hier aan het werk is.

Kan je plafond gespoten worden?

Spuittechnieken

Om de verf op de muur te spuiten, zijn er verschillende technieken. Voor een glad resultaat kiezen de meeste mensen voor latex. Latex spuiten is namelijk verreweg de goedkoopste optie. Een alternatief is spackspuiten.

Latex spuiten

Latex spuiten houdt in dat de vakman met een spuitmachine latexverf op de muren aanbrengt. Dit zorgt voor een egaal resultaat. Maar omdat het alleen verf is, is het belangrijk dat de ondergrond perfect glad is. Oneffenheden, deuken en gaten blijf je na het latex spuiten gewoon zien. Heb je een flink beschadigde muur die je wilt laten spuiten, dan is het misschien makkelijker om te kiezen voor spackspuiten.

Spackspuiten

Spackspuiten maakt geen gebruik van verf, maar van een dunne kalkpleister. Pleister is op zichzelf al wat dikker dan verf en dekt daarom oneffenheden beter af. Maar in het geval van spackspuiten wordt er ook een korrel toegevoegd aan de pleister. Hierdoor ontstaat er een structuurwand. Dit is een ideale oplossing als je niet eerst je muren helemaal glad wilt stucen of schuren.

Airless muren spuiten: wat is dat?

Een specifieke techniek om muren te spuiten, is door middel van airless spuiten. Dit gebeurt met een grote professionele machine die sneller en strakker werkt dan een standaard verfspuit. Deze techniek wordt vooral toegepast in nieuwbouwhuizen, waar het resultaat (op glad gestucte muren en plafonds) heel mooi en strak is.

Zelf muren spuiten of laten doen?

Wil je zelf je muren spuiten? Bereid je dan goed voor en lees de handleiding van je verfmachine. Ervaring leert dat het spuiten van muren niet zo eenvoudig is als het lijkt en dat je de verf het beste laat spuiten door een binnenschilder. Niet alleen ben je dan verzekerd van het mooiste resultaat, maar je krijgt ook een mooie garantie op het afgeleverde werk.

Kosten muren spuiten

Overweeg je de muren te laten spuiten dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Voor het spuiten van muren in huis kun je rekening houden met gemiddeld €30,- tot €40,- per uur of tussen de €10,- tot €15,- per m². In dit geval gaan we uit van een totaaloppervlak van 50 m² of minder. Dus stel dat je 20 m² aan wanden laat spuiten, dan ligt de totaalprijs rond de €200,- tot €300,-.

Gaat het om een oppervlak van meer dan 50 m², dan liggen de kosten iets lager: rond de €7,- tot €12,50 per m². Veel vaklui hanteren een lagere prijs bij grotere opdrachten. De totaalprijs voor een muuroppervlak van totaal 60 m² bedraagt dan: €420,- tot €750,-.

Wat kost muren spuiten in 2024?

Type klus Kosten per uur * Kosten per m² *
Binnen muren spuiten <50m2 €30 per uur – €40 €10 per m² – €15 per m²
Buiten muren spuiten >50m2 €30 per uur – €40 €7 per m² – €12,5 per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief verf, materiaal en btw*.

Besparen op muren spuiten: handige tips!

Muren spuiten is één van de goedkoopste en snelste manieren om je huis te verven, dus het is zeker geschikt voor iedereen met een klein budget. Maar er zijn daarnaast ook nog een aantal manieren om te besparen op de kosten! Hieronder geven we je praktische tips, waarmee je flink bespaart.

1. Plak zelf af

Door de werkzaamheden zelf voor te bereiden bespaar je op de arbeidskosten. De schilder kan immers direct aan de slag en hoeft niet eerst de vloer of het plafond nog af te plakken. We raden je aan om ook alvast grote meubels te verplaatsen zodat de vakman alle ruimte heeft en snel en vakkundig te werk kan.

2. Profiteer van lagere btw

Als je een vakman inhuurt en je huis ouder dan 2 jaar is, profiteer je van een verlaagd btw-tarief! Je betaalt over de materiaalkosten slechts 9% btw in plaats van de gebruikelijke 21% btw. Is je huis nu nog net geen twee jaar oud, dan kun je dus overwegen om het muren spuiten nog even uit te stellen.

3. Kwantumkorting

Hoe groter de klus, des te lager de prijs per vierkante meter. Door meerdere muren in één keer te laten spuiten door dezelfde vakman, bespaar je dus op de kosten. Je kunt ook vragen of je buren nog geïnteresseerd zijn en samen één vakman inhuren!

Vergelijk gratis offertes

Door de prijzen van meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken, kies je snel en gemakkelijk voor het goedkoopste bedrijf. Je besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs!

vergelijk gratis offertes voor latex verf spuiten

Muren laten spuiten? Gratis offertes vergelijken!

Muren laten spuiten in jouw woning? Goed idee, daar krijg je geen spijt van. Je bent verzekerd van een prachtig resultaat. Een schilder kan je persoonlijk adviseren wat betreft kleur en techniek zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Op zoek naar een schildersbedrijf? Maak dan gebruik van de offerteservice. Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere offertes in je mailbox, maximaal 5. Vergelijk de prijzen van de vakmannen en kies zo het bedrijf met het beste aanbod. Dit is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs: dat wil jij toch ook?

Gratis offertes vergelijken!