Besparen op kozijnen schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Kozijnen schilderen kosten

Het schilderen van kozijnen is vooral buiten erg belangrijk: het beschermt het hout tegen neerslag. Daarnaast verbetert het schilderen van kozijnen de uitstraling van je woning. Het ziet er netjes en verzorgd uit! De gemiddelde prijs voor het schilderen van de kozijnen ligt tussen de €470,- tot €1.800,-. De prijs is afhankelijk van het tarief van de schilder, de verfsoort en het type kozijnen.

Je leest op deze pagina alles over het schilderen van kozijnen: je leest meer over de werkwijze en de verfsoorten. Ook vind je handige prijsinformatie en tips om te besparen op de kosten.


Kozijnen schilderen kosten: de belangrijkste informatie op rij

  • Het schilderen van de kozijnen kost gemiddeld tussen de €470,- en €1.800,-. .
  • De prijs is afhankelijk van het tarief van de schilder, de verf keuze en het type kozijnen (aluminium of hout)
  • Het schilderen van de kozijnen buiten is duurder dan binnen: dit komt omdat buiten een andere verfsoort wordt gebruikt.
  • Het schilderen van kozijnen is belangrijk om de kozijnen te beschermen en de woning er netjes en verzorgd uit te laten zien.
  • Het wordt aangeraden om een schilder in te schakelen: bij het schilderen van kozijnen komt meer kijken dan alleen het aanbrengen van verf.
  • Je kunt besparen op de kosten door een deel van de voorbereiding zelf te doen, zoals het schuren. Ook bespaar je op de kosten door een schildersbedrijf uit de buurt te kiezen of een winterschilder in te huren. Tot slot profiteer je van het verlaagde btw-tarief.


kozijnen schilderen kosten

Wanneer kozijnen laten schilderen?

Kozijnen schilderen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je woning. Het zorgt namelijk voor bescherming en voor een mooi aanzicht. Hoe lang het schilderwerk meegaat op je raamkozijnen verschilt per situatie.

Wanneer moet ik mijn kozijnen dan laten verven?

Dit is lastig om concreet te bepalen, aangezien binnenkozijnen minder te verduren hebben dan buitenkozijnen. Bovendien ligt het ook aan de kozijnsoort, de soort beits en in wat voor staat het raamkozijn verkeerd. Bepaal of je kozijnen moet verven door ze te controleren op scheurtjes in de lak, slijtage, verkleuring of zichtbare beschadigingen. Ook als je blaasjes in de verflaag ziet of de verf verpoederd, is er sprake van slechte hechting.

Waar op letten bij kozijnen verven?

Als je de kozijnen laat schilderen is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden. Zo is de staat van de raamkozijnen en het verfwerk belangrijk, kijk hier dus kritisch naar. Daarnaast moet je ook letten op de lak die je kiest. Voor houten kozijnen gebruik je een andere variant dan voor aluminium of kunststof kozijnen.

Wat kost een kozijn schilderen?

Wat zijn de kosten voor het laten schilderen van kozijnen? Exacte prijzen zijn lastig te bepalen, omdat een aantal factoren van grote invloed zijn. Ook worden prijzen op verschillende manieren gehanteerd, namelijk een totaalprijs of een prijs per m².

De gemiddelde prijs, inclusief arbeidsloon, verf en materiaalkosten, is zo’n €470,- tot €1.800,-. Je betaalt voor een schilder gemiddeld een uurtarief tussen de €35,- en €50,-. De kosten van de schilder worden onder andere door zijn ervaring bepaald.

Kozijnen verven prijzen 2023

Gemiddelde prijs incl. arbeidsloon, verf, materiaalkosten en btw* Afhankelijk van:
Kozijnen schilderen € 470 – € 1.800 Verfsoort, binnen of buitenkozijn

*Let op: dit is een gemiddelde prijs.


Wil je jouw raamkozijnen laten verven door een schilder?

Vergelijk offertes aan voor meer informatie over de prijs per kozijn!


Prijzen buitenkozijnen schilderen

Wil je al je buitenkozijnen laten verven door een buitenschilder? Dan speelt het type woning ook mee in de prijs. Vaak is het zo dat bij grote opdrachten de gemiddelde prijs per m² lager uitvalt dan bij kleine projecten.

Wanneer je in een appartement woont, kost het laten schilderen van de kozijnen gemiddeld €1.000,-. Deze prijzen zijn inclusief btw. Het is echter wel mogelijk dat er extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld materiaal, zoals een steiger.

Woon je in een vrijstaand huis? Dan zijn is de totaalprijs of prijs per m² automatisch hoger, omdat er meer vensterramen aanwezig zijn. Denk aan een gemiddeld bedrag van €6.000,-. De vensterramen buiten moeten gemiddeld na 3 tot 5 jaar geschilderd worden.

Lees hier meer over buitenschilderwerk.

Kozijnen buiten schilderen kosten 2023

Buitenkozijnen schilderen Gem. totaalprijs buitenschilderwerk incl. btw*
Appartement €1.000,-
Tussenwoning €1.500,-
Hoekhuis of 2 onder 1 kap €3.000,-
Vrijstaand huis €6.000-,

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

prijzen verven kozijnen

Kosten binnenkozijnen schilderen

De kosten voor het verven van een kozijn binnen kunnen erg verschillen van buiten. Buiten speelt het weer natuurlijk een grote rol. Meestal betaal je voor binnenkozijnen minder dan voor buitenkozijnen. De gemiddelde prijs per m² ligt rond de €20,-.

Laat je ook de kozijnen van de deuren verven, reken dan op een prijs per m² van €50,-. Afhankelijk van eventuele beschadigingen of scheurtjes, is het aan te raden om de kozijnen binnen eens in de 7 jaar te schilderen. Laat je raamkozijnen door een binnenschilder verven.

Lees hier meer over binnenschilderwerk.

Kozijnen binnen schilderen kosten 2023

Binnenkozijnen schilderen Prijs incl. btw, arbeidskosten en verf*
Vierkante meter prijs €30,- tot €40,-
Per kozijn €20,-
Per deur €50,-

*Let op: de prijs per m² is gemiddeld.


Besparen op de kosten van kozijnen schilderen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%
Start gratis offerteaanvraag


Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn een aantal factoren die de prijs per kozijn beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de soort schilder en zijn tarief, maar ook de verfsoort die je kiest en of je eventueel schilderwerken kunt combineren. De omvang van de schilderklus speelt dus ook een rol.

Daarnaast zal een schilder een hogere prijs per m² rekenen als de kozijnen lastig te bereiken zijn, omdat hij op hoogte werkt en eventueel extra materialen nodig heeft zoals een steiger.

Soorten kozijnen verven

Wanneer het aankomt op het verven van raamkozijnen, is het natuurlijk van belang dat je het juiste materiaal gebruikt. Er worden verschillende materiaalsoorten onderscheiden. Kozijnen die het meest geschilderd worden zijn de houten varianten. De andere soorten zijn aluminium en kunststof.

Houten kozijnen schilderen

Zijn je kozijnen toe aan een opknapbeurt, maar geen behoefte om te investeren in nieuwe? Laat de vensterramen dan schilderen. Regelmatig controleren en onderhouden is belangrijk, dit zorgt namelijk voor de nodige bescherming én het ziet er fraai uit. Houten binnenkozijnen moeten eens per 7 jaar geschilderd worden.

De raamkozijnen buiten gemiddeld om de 5 jaar. Belangrijk bij verven is dat eerst het kozijn gereinigd en geschuurd wordt. Vervolgens moet het weer schoongemaakt worden, zodat het stof verdwijnt. Daarna is het tijd om te gronden en daarna komt het verven pas aan de beurt.

Aluminium en kunststof kozijnen schilderen

In principe is het niet nodig om kozijnen van aluminium of kunststof te schilderen. Deze materialen zijn namelijk bijna onderhoudsvrij. Echter willen sommige mensen hun kozijn schilderen omdat ze een andere kleur willen.

Het verven van kunststof kozijnen gaat anders in zijn werk dan houten kozijnen. Zaak is om eerst alles schoon te maken, licht te schuren en te ontvetten. Daarna moet er een hechtprimer aangebracht worden of grondverf. Tot slot wordt de beits of lak aangebracht.

prijs schilderen kozijn

Welke soort verf voor binnenkozijnen en buitenkozijnen

Belangrijk bij het verven van raamkozijnen is natuurlijk de soort lak. Het advies voor houten binnenkozijnen is om acryllak te gebruiken. Deze droogt snel, ruikt niet en is niet milieubelastend. Acryllak zorgt voor een langdurig en mooi resultaat. Voor houten buitenkozijnen zijn er diverse opties. Zo is het mogelijk om high-solid verf te gebruiken, op terpentinebasis, of acryllak voor buiten. Deze laatste is op waterbasis waardoor het minder belastend voor het milieu is.

Wat zijn eigenlijk de prijzen voor de verschillende soorten verf?

Voor grondverf betaal je gemiddeld €30,- per liter. Laat je de kozijnen afwerken met beits, lak of dekkende verf? Dan denk je al gauw aan een prijs per liter tussen de €20,- en €55,-.

Kosten verfsoorten 2023

Verfsoort Prijs per liter incl. btw* Aantal m2 per liter Bijzonderheden
Grondverf €20,- tot €40,- 8 – 12 Beschermingslaag
Beits en lak €20,- tot €55,- 10 – 16 Beschermingslaag
Dekkende verf €20,- tot €50,- 3 – 16 ** Verf voor binnen en buiten

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vergelijk gratis offertes!
**Let op: het aantal m2 loopt nogal uiteen. Dit komt omdat je met lak voor buiten minder m2 schildert dan met verf voor binnen.

Onderhoud van kozijnen

Om vensterramen zo lang mogelijk in goede conditie te laten functioneren, is het onderhoud belangrijk. Wat je moet doen of laten doen, hangt af van het materiaal. Bij houten kozijnen is het verstandig om deze 1 à 2 keer per jaar te reinigen en om de zoveel jaar een schilderbeurt te geven. Laat schade ook direct herstellen, zodat er geen vochtproblemen ontstaan.

Maar hoe onderhoud ik mijn aluminium of kunststof kozijn?

Kunststof is nagenoeg onderhoudsvrij. Maak eens in de zoveel tijd de kozijnen schoon en zet het in de wax. Dit zorgt voor een extra laagje dat vuil en viezigheid weert. Zo blijft ook de kleur beter behouden. Laat het onderhoud door een schilder doen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Het is mogelijk om tegen een bepaalde prijs een onderhoudsabonnement af te sluiten.

Zelf kozijnen schilderen of uitbesteden aan een schilder?

Het is een mogelijkheid om het verven van de kozijnen zelf te gaan doen. Echter heb je hier redelijk wat kennis en ervaring voor nodig wil je dit op een goede manier doen. Het is dus aan te raden om de schilderklus uit te besteden aan een erkende schilder. Niet alleen heeft hij ervaring, maar hij heeft ook de juiste kennis, weet wat er moet gebeuren en beschikt over de juiste materialen.

Tips om te besparen op de kosten

Het laten verven van vensterramen kan behoorlijk hoog oplopen in de prijs. Wil je besparen op de kosten van het schilderwerk, maar zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Dan hebben we een aantal handige tips voor je.

Welke tips?

Het is slim om zelf al wat voorbereidend werk te doen. Denk aan schoonmaken, schuren of bepaalde reparaties uitvoeren. Dit scheelt veel werk, waardoor je bespaart op de kosten. Daarnaast is een winterschilder inschakelen ook een goede tip. Veel schilders hanteren in de winter lagere prijzen omdat er minder werkaanbod is. De korting kan tot wel 30% oplopen.

Wil je zorgeloos van je huis en geschilderde raam- en deurkozijnen genieten?

Dan is het een optie om een onderhoudsabonnement af te sluiten bij een schilder naar keuze. Je kiest zelf of je voor 5, 10 of 15 jaar een schilder wilt inhuren. Jaarlijks komt een vakman kijken naar de staat van de kozijnen. De laatste tip die we geven is het vergelijken van meerdere schilders. Je bespaart dan tot wel 40% op de kosten.

Verlaagd btw-tarief voor schilderwerken

Laat je de raamkozijnen verven en heb je een woning ouder dan 2 jaar? Dan valt dit onder het verlaagde btw-tarief voor schilderwerken. In plaats van de gebruikelijke 21% betaal je slechts 6% belasting. Let op: vanaf 1 januari 2019 is het verlaagde btw-tarief verhoogd naar 9%.

Voor meer informatie hierover ga je naar de belastingdienst.nl.

schilderen kozijnen prijs

Kozijnen laten schilderen? Vergelijk offertes!

Een houten raamkozijn regelmatig laten verven is belangrijk voor de uitstraling van je woning en voor bescherming tegen weersomstandigheden. Ben je jouw aluminium of kunststof kozijnen zat en wil je ze laten opknappen? Of ben je benieuwd naar de prijzen?

Start gratis offerteaanvraag.

Je ontvangt van maximaal 5 bedrijven een offerte op maat. Deze vergelijk je onderling op prijs en aanbod. Kies de schilder die bij jou uit de buurt komt en bespaar op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!