Kozijnen schilderen: alle kosten in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Kozijnen schilderen kosten

Kozijnen schilderen prijs

Het schilderen van kozijnen is vooral buiten erg belangrijk: het beschermt het hout tegen neerslag. Daarnaast verbetert het schilderen van kozijnen de uitstraling van je woning. Het ziet er netjes en verzorgd uit! De gemiddelde prijs voor het schilderen van de kozijnen ligt tussen de €470,- tot €1.800,-. De prijs is afhankelijk van het tarief van de schilder, de verfsoort en het type kozijnen. Besparen op de prijs?

Start gratis offerteaanvraag.

En vergelijk gratis en zonder verplichting schilders uit je eigen regio.

Je leest op deze pagina alles over het schilderen van kozijnen: je leest meer over de werkwijze en de verfsoorten. Ook vind je handige prijsinformatie en tips om te besparen op de kosten.


Kozijnen schilderen kosten: de belangrijkste informatie op rij

 • Het schilderen van de kozijnen kost gemiddeld tussen de €470,- en €1.800,-.
 • De prijs is afhankelijk van het tarief van de schilder, de verf keuze en het type kozijnen (aluminium of hout)
 • Het schilderen van de kozijnen buiten is duurder dan binnen: dit komt omdat buiten een andere verfsoort wordt gebruikt.
 • Het schilderen van kozijnen is belangrijk om de kozijnen te beschermen en de woning er netjes en verzorgd uit te laten zien.
 • Het wordt aangeraden om een schilder in te schakelen: bij het schilderen van kozijnen komt meer kijken dan alleen het aanbrengen van verf.
 • Je kunt besparen op de kosten door een deel van de voorbereiding zelf te doen, zoals het schuren. Ook bespaar je op de kosten door een schildersbedrijf uit de buurt te kiezen of een winterschilder in te huren. Tot slot profiteer je van het verlaagde btw-tarief.

Wat kost een kozijn schilderen?

De kosten voor het schilderen van een kozijn liggen tussen de €40,- tot €150,- per kozijn. De prijs hangt af van het soort kozijn dat je laat schilderen. Binnenkozijnen verven kost ongeveer €40,- tot €75,- per kozijn en voor het schilderen van kozijnen buiten liggen de kosten op €50,- tot €150,- per kozijn.

Dat betekent dat het schilderen van kozijnen buiten bij een gemiddelde rijtjeswoning ongeveer €700,- tot €1.000,- kost, afhankelijk van de exacte hoeveelheid kozijnen.


Kosten kozijnen schilderen per kozijn

€40,- tot €150,- per kozijn

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Laag tarief
€40,- tot €75,-

Binnenkozijnen schilderen

Hoog tarief
€50,- tot €150,-

Buitenkozijnen schilderen

Start gratis offerteaanvraag!

Kozijnen schilderen kosten 2024

Gemiddelde prijs incl. arbeidsloon, verf, materiaalkosten en btw* Afhankelijk van:
Kozijnen schilderen € 470 – € 1.800 Verfsoort, binnen of buitenkozijn

*Let op: dit is een gemiddelde prijs.

Handige prijsvoorbeelden 2024

Voorbeeld 1: binnen- en buitenkozijnen verven in een rijtjeswoning. Deze klanten wilden in hun woning 3 kozijnen op de begane vloer laten schilderen aan de binnen- en buitenkant. De kosten hiervoor kwamen neer op €875,-.
Voorbeeld 2: buitenkozijnen schilderen vrijstaande woning. Voor deze klant schilderde de vakman alle kozijnen aan de buitenkant van het huis, zowel op de begane grond als op de eerste en tweede verdieping. De kosten liepen op tot €5.250,-.

Hoe is de prijs opgebouwd?

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Er zijn een aantal factoren die de prijs per kozijn beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de soort schilder en zijn tarief, maar ook de verfsoort die je kiest en of je eventueel schilderwerken kunt combineren. De omvang van de schilderklus speelt dus ook een rol.

Daarnaast zal een schilder een hogere prijs per m² rekenen als de kozijnen lastig te bereiken zijn, omdat hij op hoogte werkt en eventueel extra materialen nodig heeft zoals een steiger.

kozijnen schilderen kosten

1. Binnen of buitenkozijnen schilderen?

Er zit een verschil tussen de kosten voor het schilderen van de kozijnen buiten of binnen. Binnen is doorgaans wat goedkoper, omdat de kozijnen gemakkelijker te bereiken zijn en een goedkopere verf mogelijk is.

Buiten moet het schilderwerk op de kozijnen voldoen aan een hoge kwaliteit: dit beschermt het hout immers tegen vocht en houtrot. Bovendien zijn kozijnen aan de buitenkant, zeker op de eerste of tweede verdieping, minder makkelijk te bereiken waardoor extra materiaal ingezet wordt. Hierdoor loopt de prijs ook hoger op.

Je vindt de gemiddelde prijzen voor het schilderen van binnen- en buitenkozijnen in de tabellen hieronder.

Kozijnen schilderen buiten kosten 2024

Buitenkozijnen schilderen Gem. totaalprijs buitenschilderwerk incl. btw*
Appartement €1.000,-
Tussenwoning €1.500,-
Hoekhuis of 2 onder 1 kap €3.000,-
Vrijstaand huis €6.000-,

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Kozijnen binnen schilderen kosten

Binnenkozijnen schilderen Prijs incl. btw, arbeidskosten en verf*
Vierkante meter prijs €30,- tot €40,-
Per kozijn €20,-
Per deur €50,-

*Let op: de prijs per m² is gemiddeld.

2. Houten of kunststof kozijnen schilderen?

Wanneer we het hebben over de kosten voor het schilderen van de kozijnen, dan gaat het met name om houten kozijnen. Deze zijn nu eenmaal makkelijk te schilderen en het is bovendien nodig om het hout te blijven beschermen.

Maar wist je dat je ook kunststof kozijnen kunt schilderen?

Net als aluminium kozijnen! Wel heeft dit een iets andere voorbereiding nodig. Een primer geschikt voor kunststof of metaal en licht opschuren is vaak voldoende. Wel is de verf geschikt voor kunststof of metaal iets duurder. Daarom liggen de kosten voor het schilderen van kunststof kozijnen vaak iets hoger.

Soort kozijn Gemiddelde prijs per m²*
Houten kozijnen €30,- tot €100,-
Kunststof kozijnen €35,- tot €140,-

*Let op: de prijs per m² is gemiddeld.

3. Welke verfsoort gebruik je?

Belangrijk bij het verven van raamkozijnen is natuurlijk de soort lak. Het advies voor houten binnenkozijnen is om acryllak te gebruiken. Deze droogt snel, ruikt niet en is niet milieubelastend. Acryllak zorgt voor een langdurig en mooi resultaat. Voor houten buitenkozijnen zijn er diverse opties. Zo is het mogelijk om high-solid verf te gebruiken, op terpentinebasis, of acryllak voor buiten. Deze laatste is op waterbasis waardoor het minder belastend voor het milieu is.

Wat zijn eigenlijk de prijzen voor de verschillende soorten verf?

Voor grondverf betaal je gemiddeld €30,- per liter. Laat je de kozijnen afwerken met beits, lak of dekkende verf? Dan denk je al gauw aan een prijs per liter tussen de €20,- en €55,-.

Kosten verfsoorten

Verfsoort Prijs per liter incl. btw* Aantal m2 per liter Bijzonderheden
Grondverf €20,- tot €40,- 8 – 12 Beschermingslaag
Beits en lak €20,- tot €55,- 10 – 16 Beschermingslaag
Dekkende verf €20,- tot €50,- 3 – 16 ** Verf voor binnen en buiten

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.!
**Let op: het aantal m2 loopt nogal uiteen. Dit komt omdat je met lak voor buiten minder m2 schildert dan met verf voor binnen.

prijzen verven kozijnen

4. Schilderonderhoud van de kozijnen

Om vensterramen zo lang mogelijk in goede conditie te laten functioneren, is het onderhoud belangrijk. Wat je moet doen of laten doen, hangt af van het materiaal. Bij houten kozijnen is het verstandig om deze 1 à 2 keer per jaar te reinigen en om de zoveel jaar een schilderbeurt te geven. Laat schade ook direct herstellen, zodat er geen vochtproblemen ontstaan.

Maar hoe onderhoud ik mijn aluminium of kunststof kozijn?

Kunststof is nagenoeg onderhoudsvrij. Maak eens in de zoveel tijd de kozijnen schoon en zet het in de wax. Dit zorgt voor een extra laagje dat vuil en viezigheid weert. Zo blijft ook de kleur beter behouden. Laat het onderhoud door een schilder doen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Het is mogelijk om tegen een bepaalde prijs een onderhoudsabonnement af te sluiten.

Onderhoud Gemiddelde kosten Kosten bij een onderhoudscontract
Inspectie en onderhoud (na 4 jaar) €350,- €35,- per maand
Schilder onderhoudsbeurt (na 7 jaar) €2.000,- €35,- per maand
Inspectie en onderhoud (na 10 jaar) €350,- €35,- per maand

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.

5. Overige kostenposten

Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de voorrijkosten die je betaalt: dit zijn kosten die je betaalt al voordat de schilder aan het werk is geweest. Hoe kleiner de afstand tussen het schildersbedrijf en jouw huis, des te lager de voorrijkosten. Houd daar rekening mee bij het selecteren van een schilder.

Daarnaast kun je extra kosten verwachten voor extra materiaal dat nodig is. Bijvoorbeeld bij het schilderen van kozijnen op de eerste of tweede verdieping. Als de schilder een steiger nodig heeft, zullen de kosten hoger zijn dan wanneer een steiger niet nodig is.

5. Zelf doen of toch uitbesteden?

Het is een mogelijkheid om het verven van de kozijnen zelf te gaan doen. Echter heb je hier redelijk wat kennis en ervaring voor nodig wil je dit op een goede manier doen. Het is dus aan te raden om de schilderklus uit te besteden aan een erkende schilder. Niet alleen heeft hij ervaring, maar hij heeft ook de juiste kennis, weet wat er moet gebeuren en beschikt over de juiste materialen.

We zetten hieronder de voor- en nadelen van zelf doen en uitbesteden op een rij.

Voordelen zelf doen:
 • Je bespaart flink wat kosten omdat je alleen de materiaalkosten hoeft te betalen
 • Je bent flexibel omdat je kunt schilderen in je eigen tijd en tempo
 • Zelf schilderen kan je een gevoel van voldoening geven omdat je het zelf hebt afgerond
Nadelen zelf doen:
 • Het schilderen kan flink wat tijd in beslag nemen, waardoor je langere tijd midden in de werkzaamheden zit
 • Zonder de juiste verf en materialen kan het zijn dat de kwaliteit niet naar verwachting is
 • Het vraagt flinke fysieke inspanning, zeker bij het verven van kozijnen op de bovenste verdieping
Voordelen kozijnen schilder:
 • Je bent verzekerd van professionele kwaliteit dat lang meegaat
 • Professionele schilders zijn efficiënter en dus is het schilderwerk sneller klaar
 • Veel schilders geven garantie op hun geleverde werk, wat bescherming geeft tegen eventuele problemen
Nadelen kozijnen schilder:
 • Je moet rekening houden met hogere kosten
 • Je bent afhankelijk van het tijdschema van de schilder
 • Sommige mensen vinden het vervelend als er schilders in en buiten je huis schilderen

Uurloon schilder

€35,- tot €50,-

Gemiddelde van/tot prijzen

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Voor binnenschilderwerk

Hoog uurtarief
€40,- tot €50,-

Voor buitenschilderwerk

Start nu je gratis offerteaanvraag

Besparen op de kosten van kozijnen schilderen? 8 handige tips!

Het laten verven van vensterramen kan behoorlijk hoog oplopen in de prijs. Wil je besparen op de kosten van het schilderwerk, maar zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Dan hebben we een aantal handige tips voor je.

 • Help zelf mee: voer de voorbereidende werkzaamheden uit, zoals het schoonmaken of zelfs het schuren of herstellen van houtrot. Zo kan de schilder direct aan de slag en bespaar je op de kosten!
 • Kies een winterschilder: omdat schilders in de winter minder werkzaamheden hebben, bieden ze hun werk aan tegen een lager tarief. De kozijnen in de winter laten schilderen kan je dus tot wel 30% op de prijs besparen!
 • Neem een onderhoudsabonnement: jaarlijks komt er een schilder kijken naar de staat van je kozijnen en je bespaart met een contract tot wel 40% op de kosten! Bovendien betaal je een maandelijkse inleg, waardoor je niet in één keer de grote kosten hebt.
 • Verlaagd btw-tarief voor schilderwerk: is je huis ouder dan 2 jaar dan profiteer je van het verlaagde btw-tarief op schilderwerk. Je laat dan je kozijnen schilderen tegen een btw van 9%.
 • Regel een kwantumkorting: laat alle kozijnen in één keer schilderen of schakel samen met de buren een schilder in. Hoe groter de schilderklus, des te lager de prijs die je per kozijn betaalt!
 • Voorkom kleurwisselingen: extra kleur kan zorgen voor een hogere prijs, omdat de schilder meer tijd kwijt is voor bijvoorbeeld het schoonmaken van materiaal. Door één kleur te kiezen voor je kozijnen voorkom je onnodig hoge kosten.
 • Vraag de schilder om korting: je zou best eens kunnen vragen of je een korting kunt krijgen in ruil voor het aanleveren van extra klanten of voor het geven van positieve referenties voor nieuwe klanten.
 • Vergelijk kozijnen schilders: elke schilder hanteert een eigen prijs. Het kan dus zijn dat de schilder van verderop een stuk goedkoper is dan de schilder bij jou in de wijk. Vergelijk meerdere offertes om het beste aanbod te vinden.

prijs schilderen kozijn

Kozijnen laten schilderen tegen de laagste prijs: gratis offertes vergelijken!

Een houten raamkozijn regelmatig laten verven is belangrijk voor de uitstraling van je woning en voor bescherming tegen weersomstandigheden. Ben je jouw aluminium of kunststof kozijnen zat en wil je ze laten opknappen? Of ben je benieuwd naar de prijzen?

Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice!

Je ontvangt van maximaal 5 bedrijven een offerte op maat. Deze vergelijk je onderling op prijs en aanbod. Kies de schilder die bij jou uit de buurt komt en bespaar op de kosten!

Veelgestelde vragen

Dit is lastig om concreet te bepalen, aangezien binnenkozijnen minder te verduren hebben dan buitenkozijnen. Bovendien ligt het ook aan de kozijnsoort, de soort beits en in wat voor staat het raamkozijn verkeerd. Bepaal of je kozijnen moet verven door ze te controleren op scheurtjes in de lak, slijtage, verkleuring of zichtbare beschadigingen. Ook als je blaasjes in de verflaag ziet of de verf verpoederd, is er sprake van slechte hechting.
Als je de kozijnen laat schilderen is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden. Zo is de staat van de raamkozijnen en het verfwerk belangrijk, kijk hier dus kritisch naar. Daarnaast moet je ook letten op de lak die je kiest. Voor houten kozijnen gebruik je een andere variant dan voor aluminium of kunststof kozijnen.
Wil je de deur met het kozijn laten verven, reken dan op een prijs tussen de €100,- tot €150,-. Dit is een totaalprijs inclusief arbeidskosten.
Een schilder is ongeveer 20 minuten bezig per vierkante meter om alles mooi strak en egaal te maken. Houd rekening dat hij voor meer gedetailleerde stukken meer tijd kwijt is. Bovendien is dit alleen het schilderwerk, en niet de voorbereiding zoals het schuren en schoonmaken.

Gratis offertes vergelijken!