Kosten schilder: alle prijsinformatie in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Kosten schilder

Wat zijn de gemiddelde schilderkosten?

Benieuwd naar de kosten van een schilder en schilderwerken? Het gemiddelde uurtarief van een schilder ligt tussen de €35,- tot €50,-. De prijs voor schilderwerken per vierkante meter is afhankelijk van de werkzaamheden. Zo heeft bijvoorbeeld het seizoen, maar ook de locatie van het schilderwerk invloed op de totaalprijs. Benieuwd naar de exacte prijs?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vind je een overzicht van de kosten van professionele schilders. Je vindt hier onder andere het gemiddelde uurtarief van een schilder en leest meer over de schilderkosten van verschillende schilderklussen. We eindigen met tips hoe je kan besparen op de kosten van een schilder.


Dit móet je weten over de kosten van een schilder!

 • Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de €35,- en €50,-, terwijl de kosten per vierkante meter variëren tussen €6,- en €40,-, afhankelijk van het type schilderwerk.
 • Het inhuren van een winterschilder kan je tot wel 30% op de schilderkosten besparen! Houd er dus rekening mee dat de kosten voor een schilderklus kunnen variëren per seizoen.
 • De kosten van de verfsoort die je kiest hebben een grote invloed op de totaalprijs. De kosten variëren namelijk van €5,- tot maar liefst €55,- per liter, afhankelijk van het type verf.
 • Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je bij schilderklussen van een verlaagd btw-tarief van 9%.


kosten schilder

Wat kost een schilder per uur?

Voor het schilderen buiten ligt het uurtarief rond de €40,- tot €50,-. Voor het schilderwerk in huis betaalt je een uurtarief van gemiddeld €35,- tot €40,-. De kosten van een schilder worden per uur of per vierkante meter berekend. Je komt een uurtarief vooral tegen bij de complexere schilderwerken, zoals het schilderen van kozijnen of trappen.

Omdat simpel saus- of spuitwerk zo vlot gaat, rekent een schilder hiervoor vaak een vaste prijs per m² en niet een standaard uurtarief.

Uurloon schilder

€35,- tot €50,-

Gemiddelde van/tot prijzen

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Voor binnenschilderwerk

Hoog uurtarief
€40,- tot €50,-

Voor buitenschilderwerk

Start nu je gratis offerteaanvraag

Schilderwerk Uurtarief schilder
Buitenschilderwerk €40,- tot €50,-
Binnenschilderwerk €35,- tot €40,-
Winterschilder Tot wel 30% korting op de totaalprijs

* dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief verf, materiaal en btw. Vergelijk gratis offertes!

Wat kost schilderen per m²?

De kosten voor schilderwerk per m² liggen rond de €35,- tot €40,- per m². Binnenhuis schilderen is iets goedkoper, hiervan liggen de schilderkosten tussen de €30,- tot €35,- per m². Voor simpel sauswerk in huis liggen de kosten voor het schilderwerk rond de €10,- tot €15,- per m² en de tarieven voor eenvoudig spuitwerk lopen uiteen van €6,- tot €10,- per m².

De kosten voor het schilderwerk per m² zijn volledig afhankelijk van de specifieke klus die je laat uitvoeren. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de kosten.

Kosten schilder per m² 2024

Schilderwerk Prijs per m²
Buitenschilderwerk €35,- tot €40,-
Binnenschilderwerk €30,- tot €35,-
Sauswerk €10,- tot €15,-
Spuitwerk €6,- tot €10,-
Winterschilder Tot wel 30% korting op de totaalprijs

*Let op: de genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen, inclusief verf, materiaal en btw. De kosten kunnen per schilder verschillen. Gratis offertes vergelijken!

Opbouw van schilderskosten

De totale schilderkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo rekenen sommige schilders een uurtarief terwijl anderen een vaste prijs per vierkante meter rekenen voor het verven. Wanneer je al het buitenschilderwerk uitbesteedt, dan is het bovendien vaak mogelijk om een totaalprijs af te spreken.

Andere factoren die de prijs per uur beïnvloeden zijn de verschillen tussen binnen- en buitenschilderwerken en het soort verf die de schilders gebruiken.

Wat beïnvloedt de schilderwerk kosten?

 • Rekent de schilder een uurtarief of betaal je per vierkante meter?
 • Gaat het om buiten- of binnenschilderwerk?
 • Welke verfsoort gebruiken de schilders?
 • Is er extra materiaal nodig zoals een steiger?
 • Wat is de omvang van het project?
 • Wat is de locatie en de bereikbaarheid van het oppervlak? Hoe lastiger, hoe hoger de kosten
 • In welk seizoen laat je de schilderwerkzaamheden uitvoeren?

Prijs per uur of per m²?

Wanneer je grote oppervlakken zoals een gevel of binnenmuren laat verven, dan rekent de schilder vaak een prijs per vierkante meter. Zo weet je vooraf direct hoeveel het inhuren van een schildersbedrijf gaat kosten en sta je niet voor nare verrassingen achteraf.

In sommige gevallen gaat het om complexere schilderwerken. Denk bijvoorbeeld aan het verven van het plafond of het schilderen van de trap. In die gevallen rekent de schilder vaak vaste kosten per uur. Hij rekent dan een uurtarief, omdat een relatief klein oppervlak meer tijd in beslag neemt. Je kunt de schilders vragen of het mogelijk is een vaste totaalprijs af te spreken. Zeker als je alle buitenschilderwerken uitbesteedt is dit een goede keuze!


Ook tot 40% besparen op je schilderkosten?

Vergelijk gratis offertes en betaal nooit te veel!


Kosten van buitenschilderwerk in 2024

Buitenschilderwerk vraagt vaak iets meer aandacht en precisie. Dit heeft onder andere te maken met de beschermende functie van de schilderwerken. De verflaag moet het houtwerk namelijk beschermen tegen neerslag. Doet dit het niet, dan ontstaat er schade zoals houtrot. Het is dus belangrijk de kozijnen en deuren goed te lakken en dit regelmatig bij te houden. Ook kun je denken aan het schilderen van de dakgoten of het verven van de garage, het schilderen van de dakkapel of een tuinhuis!

In de tabel hieronder vind je meer informatie over de kosten voor het inhuren van een buitenschilder. Voor het lakken van de deur liggen de kosten ongeveer rond de €120,- en voor een achterdeur rond de €60,-. Schilder gezocht voor alle buitenschilderwerken? Dan liggen de kosten, afhankelijk van het formaat van de woning, tussen de €1.000,- tot €6.000,-.

Schilderwerk Gemiddelde prijs van de schilder Omschrijving
Voordeur €120,- per deur Grondverf en 1 laklaag
Achterdeur €60,- per deur Grondverf en 1 laklaag
Raamkozijn €10,- per kozijn Grondverf en 1 laklaag
Appartement €1.000,- tot €2.000,- Totaalprijs
Tussenwoning €1.500,- tot €3.000,- Totaalprijs
Hoekhuis €3.000,- tot €6.000,- Totaalprijs
Vrijstaand huis €6.000,- tot €12.000,- Totaalprijs

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief verf, materiaal en btw. De kosten verschillen vaak per schilder. Vergelijk gratis offertes!

prijzen schilder per uur of per m²

Wat kost een binnenschilder?

Schilder gezocht? Dan ben je vast benieuwd naar de schilder kosten voor de binnenschilderwerken. Binnen schilderen is vaak iets minder complex dan buiten schilderen. Hierdoor liggen de kosten ook iets lager. Hoeveel de schilderwerken binnenhuis kosten, zijn afhankelijk van het onderdeel dat je laat verven en wat het uurloon van de binnenschilder is.

Voor het verven van de trap of een trapgat kun je denken aan kosten van €300,- tot €700,-. Afhankelijk van het oppervlak, betaal je voor het verven van het plafond ongeveer €200,- tot €1.500,-. Het verven van muren is relatief goedkoop. Voor het verven van een muur van ongeveer 15 vierkante meter, liggen de kosten rond de €220,- tot €300,-. Voor een muur van 60 vierkante meter liggen de kosten gemiddeld tussen de €900,- en €1.200,-.

Schilderwerk Gemiddelde prijs Omschrijving
Trap schilderen €300,- tot €700,- 1x witten, schuren, schoonmaken en schilderen
Plafond schilderen €200,- tot €1.500,- Afhankelijk van oppervlak
Deuren lakken €850,- tot €1.000 10 tot 20 deuren inclusief deurkozijn
Muur schilderen €220,- tot €300,- Voor een muur van 15m²
Muur schilderen €450,- tot €600,- Voor een muur van 30m²
Muur schilderen €900,- tot €1.200,- Voor een muur van 60m²

* dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief verf, materiaal en btw. De kosten verschillen vaak per schilder. Vergelijk ook gratis offertes!


Besparen op de kosten van een schilder?

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Start gratis offerteaanvraag


Hoeveel kost verf?

Ook de gekozen verfsoort heeft een invloed op de kosten. Bij de meeste schilderwerken heb je een goede grondverf nodig. De kostprijzen van grondverf liggen doorgaans tussen de €20,- tot €40,- per liter. Kies je ervoor om je houtwerk te beitsen of lakken? Hiervoor betaal je gemiddeld €20,- tot €55,- per liter.

Voor kwalitatieve verf voor binnen én buiten betaal je ongeveer €20,- tot €50,- per liter. De meest voordelige optie is latex. Latex kent lage kostprijzen en kost gemiddeld €5,- tot €15,-. Welke verfsoort de schilders gebruiken, wordt in overleg met jou besloten.

Kosten verf per m² in 2024

Verfsoort Prijs per liter* Prijs per m²*
Grondverf €20,- tot €40,- €2,50 tot €5,-
Beits en lak €20,- tot €55,- €2,- tot €5,50
Dekkende verf voor binnen en buiten €20,- tot €50,- €2,- tot €15,-
Latex €5,- tot €15,- €1,50 tot €5,-

* dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten verschillen vaak per schilder. Gratis offertes aanvragen!

schilder kosten

Tips besparen op kosten schilder

Ook als je kiest voor het inhuren van ervaren schilders is het mogelijk om te besparen op de schilder kosten.

We zetten de beste tips hieronder voor je op een rij:

 • Boek buiten het seizoen in: in de winter liggen de prijzen voor schilderwerk tot wel 30% lager dan in de zomer, dus met een winterschilder ben je een stuk goedkoper uit!
 • Koop zelf materiaal in: door zelf op zoek te gaan naar goede aanbiedingen kun je besparen op de materiaalkosten. Check wel even bij je schilder of hij inderdaad werkt met het merk dat je wilt kopen, anders ben je uiteindelijk duurder uit.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit. Denk aan het afdekken van vloeren of het afplakken van plinten. Hiermee bespaar je de schilder een hoop waardevolle tijd.
 • Maak een vaste prijsafspraak: door van te voren een vaste prijs af te spreken kun je geld besparen. Je weet immers precies waar je aan toe bent en staat niet voor vervelende financiële verrassingen aan het eind.
 • Neem een schilderabonnement: Door het afsluiten van een onderhoudscontract met een schilder ben je verzekerd van goed onderhouden schilderwerk. Het prijsvoordeel is dat je minder in één keer betaald, doordat je een vast bedrag per maand betaald.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere schilders: kies zo voor de schilder met het beste aanbod en je weet zeker dat je niets te veel betaalt.

Profiteer van het verlaagde btw-tarief

Eén van de voordelen van het inhuren van een schilder, is dat je profiteert van een verlaagd btw-tarief op schilderwerk! Je betaalt op zowel de materiaal- als de arbeidskosten slechts 9% btw.

Het is wel belangrijk dat je woning in ieder geval 2 jaar oud is. Het verlaagde btw-tarief geldt onder andere op de voorbereidende werkzaamheden, de voorbehandelingen en het schilderwerk zelf.

schilder inhuren

Besparen op schilder kosten? Gratis offertes van schilders vergelijken!

Schilder gezocht en wil jij ook graag besparen op je schilderkosten? Dat doe je gemakkelijk met het vergelijken van schilderoffertes. Wist je dat het uurtarief per schilder enorm verschilt? Door te kiezen voor het schildersbedrijf met het beste aanbod bespaar je toch al snel tot 40% op de totaalprijs.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je hoeft alleen maar je wensen door te geven: dit is gratis en helemaal vrijblijvend. Wij zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk tot 6 vrijblijvende offertes ontvangt. Dus zoek jij ook een schilder om je buitenschilderwerk bij te werken? Of is het schilderwerk binnenshuis aan een update toe? Twijfel dan niet langer en vul vandaag nog het offerteformulier in!

Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen en antwoorden

Twijfel je nog over het inhuren van een schilder? Hieronder geven we antwoord op een paar veelgestelde vragen over de kosten van een schilder.

Zwartwerkers rekenen doorgaans tussen €15 en €20 per uur, wat lager is dan het tarief van professionele schilders. Echter, zwartwerken is illegaal en brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Er is geen garantie op de kwaliteit van het werk, en er zijn geen verzekeringen voor schade of ongevallen. Bovendien kunnen zowel de schilder als de opdrachtgever boetes en juridische problemen ondervinden. Het is dus veiliger en vaak uiteindelijk voordeliger om een professionele schilder in te huren.
Het gemiddelde uurtarief van een professionele schilder ligt tussen de €35 en €50 per uur. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de regio, de ervaring van de schilder en het type werk dat moet worden uitgevoerd. Professionele schilders bieden vaak garanties op hun werk en zijn verzekerd voor eventuele schade, wat een extra zekerheid biedt. Dit tarief omvat meestal arbeidskosten, maar kan ook advies over kleurkeuze en materiaalgebruik omvatten.
De kosten voor buitenschilderwerk variëren meestal tussen de €20 en €40 per vierkante meter. Deze kosten zijn vaak hoger dan voor binnenschilderwerk vanwege de extra voorbereidingen die nodig zijn, zoals schuren, reinigen en eventuele reparaties aan de buitenmuren. Daarnaast moeten buitenschilders rekening houden met weersomstandigheden, wat de duur en complexiteit van het werk kan verhogen. Kwalitatieve verf en beschermende coatings zijn essentieel voor duurzaamheid en weersbestendigheid, wat ook bijdraagt aan de kosten.
Binnenschilderwerk kost doorgaans tussen de €15 en €35 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de complexiteit van de klus, de staat van de ondergrond en de keuze van verf en materialen. Eenvoudige klussen zoals het schilderen van een effen muur zijn meestal goedkoper dan decoratieve schildertechnieken of het schilderen van moeilijk bereikbare plaatsen. Een professionele schilder kan ook helpen bij kleuradvies en het kiezen van de juiste verfsoorten, wat bijdraagt aan een hoogwaardig en duurzaam eindresultaat.
Ja, veel schilders bieden seizoenskortingen, vooral in de wintermaanden. Tijdens deze periode is er minder vraag naar schilderwerk, waardoor schilders bereid zijn hun tarieven te verlagen om werk te krijgen. Deze zogenaamde winterschilder kan tot 30% goedkoper zijn dan in het hoogseizoen. Het lagere tarief betekent echter niet dat de kwaliteit van het werk minder is. Het is een goede manier om kosten te besparen zonder in te boeten op de kwaliteit van het schilderwerk.