Besparen op kosten huis schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Huis schilderen kosten

Je huis schilderen: kosten en info

Wil je je huis laten schilderen en ben je benieuwd naar de kosten? Schakel een professionele schilder in voor het schilderen van de binnen- en de buitenkant van je woning.

Op deze pagina lees je over de kosten voor het schilderen van je huis. Je leest welke keuzes de prijs beïnvloeden en we geven je bovendien handige bespaartips: zo laat jij je huis schilderen tegen de laagste prijs!


Huis schilderen kosten: de belangrijkste informatie

 • Het laten schilderen van de binnen van je huis kan al vanaf €500,-, de prijs verschilt afhankelijk van de werkzaamheden.
 • Je huis aan de buitenkant schilderen bij een tussenwoning heeft een gemiddelde prijs van €1.200,- tot €2.700,- zonder dakkapel en €1.600,- tot €3.600,- met dakkapel.
 • De buitenkant van een hoekwoning schilderen kost gemiddeld €1.500,- tot €3.000,- zonder dakkapel en €1.900,- tot €4.000,- met dakkapel.
 • Een gevel, van 60 vierkante meter, laten schilderen kost gemiddeld €2.100,- tot €2.400,-.
 • De prijzen van verfsoorten liggen tussen de €5,- en €60,- per liter, afhankelijk van het gekozen soort.
 • De kosten voor je huis laten schilderen worden beïnvloed door de voorbereiding, de grootte van de klus, locatie, bereikbaarheid van het schilderwerken en het btw-tarief.
 • Je kan de kosten drukken door te kiezen voor een schilder in je eigen regio, door mee te helpen, het inschakelen van een winterschilder of een kwantumkorting te regelen door samen met je buren een schilder in te huren.


huis schilderen uitbesteden

Wat kost een huis schilderen?

Het is één van de meest gestelde vragen: wat kost een huis schilderen precies? Het antwoord hangt af van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Laat je de buitenkant van het huis schilderen, dan liggen de gemiddelde kosten bij een tussenwoning rond de €1.200,- tot €2.700,-. Laat je ook een dakkapel verven, dan ligt de prijs rond de €1.600,- tot €3.600,-.

Bij een hoekwoning is het te schilderen oppervlak groter, waardoor ook de kosten hoger liggen. Bij een hoekwoning zonder dakkapel betaal je gemiddeld €1.500,- tot €3.000,-. Met dakkapel ligt de totaalprijs rond de €1.900,- tot €4.000,-.

Kosten huis verven: 2024

Soort woning Gemiddelde prijs * Afhankelijk van:
Binnenkant huis schilderen Vanaf €500,- Afhankelijk van werkzaamheden
Buitenkant huis schilderen tussenwoning €1.200,- tot €2.700,- Zonder dakkapel
Buitenkant huis schilderen tussenwoning €1.600,- tot €3.600,- Met dakkapel
Buitenkant huis schilderen hoekwoning €1.500,- tot €3.000,- Zonder dakkapel
Buitenkant huis schilderen hoekwoning €1.900,- tot €4.000,- Met dakkapel
Gevel schilderen: 60m² €2.100,- tot €2.400,-
Kozijnen huis schilderen prijs €470,- tot €1.800,- Van 7 m2 tot aan alle buiten kozijnen 1 woning
Deuren huis schilderen prijs €270,- tot €1.000,- Van 2 tot 20 deuren
Ramen huis schilderen €25,- tot €280,- Van 4 meter tot 40 meter
Kleine schilderwerken €30,- tot €40,- per uur

* Let op: de genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen, inclusief verf, materiaal en btw. De kosten kunnen per schilder verschillen.


Besparen op de kosten huis schilderen

Vraag gratis offertes aan vergelijk deze onderling: zo bespaar je tot wel 40%


Kosten schilderen huis: binnen & buiten

De kosten voor het schilderen van je huis liggen enorm uiteen. Dat komt omdat de specifieke schilderklus een groot deel van de kosten bepaalt. Vaak is buitenschilderwerk duurder omdat dit een grotere voorbereiding nodig heeft. Ook worden er vaak meerdere lagen verf aangebracht, waardoor ook de materiaalkosten hoger liggen.

Hieronder gaan we verder in op de kosten en factoren die ze beïnvloeden.

Buitenkant huis laten schilderen kosten

Heeft de buitenkant van je huis een opknapbeurt nodig? Schilderen is een relatief eenvoudige en goedkoper manier om de uitstraling te verbeteren.

Wat kost het?

Bij een appartement beginnen de prijzen vanaf €1.000,-. Dit inclusief materiaal en de btw voor schilderwerk, en we gaan ervan uit dat je de volledige buitenkant laat schilderen. Bij een tussenwoning beginnen de prijzen vanaf €1.200,- en bij een hoekhuis vanaf €3.000,-.

Heb jij een vrijstaande woning? Dan lopen de kosten al snel op omdat het oppervlak van je gevels een stuk groter is. Gemiddeld beginnen de prijzen vanaf €6.000,-, maar dit kan enorm verschillen.

Huis schilderen buiten kosten 2024

Type woning Gemiddelde prijs *
Appartement €1.000,-
Tussenwoning €1.200,-
Hoekhuis / 2-onder-1 kap €3.000,-
Vrijstaand huis €6.000,-

* Let op: de genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen, inclusief materiaalkosten en btw. De kosten kunnen per schilder verschillen.

Lees meer over de kosten van het schilderen van kozijnen en de prijzen voor het verven van deuren.

besparen op huis schilder inschakelen

Huis verven binnen: kosten

Naast de buitenkant, kun jij je huis ook binnen laten schilderen. De meeste mensen denken hierbij direct aan het sausen van muren en plafonds, maar toch zijn dat niet de enige opties.

Laat bijvoorbeeld je trap schilderen door een ervaren schildersbedrijf: als de traptreden versleten zijn, dan is dit een gevaar voor de veiligheid. Dit voorkom je door je traptreden op tijd opnieuw te (laten) lakken. De kosten hiervoor liggen rond de €300,- tot €700,- per trap.

Een andere klus die je kunt uitbesteden, is het schilderen van deuren. Voor 2 tot 20 deuren (inclusief de kozijnen) betaal je gemiddeld €270,- tot €1.000,-. Door alle deuren in één keer opnieuw te laten verven weet je zeker dat je woning er van binnen weer netjes en verzorgd uitziet. De overige kosten voor het binnenschilderwerk vind je in de tabel.

binnenhuis schilder: werkzaamheden

Huis schilderen binnen: kosten 2024

Soort schilderwerk Gemiddelde prijs * Afhankelijk van:
Plafond huis schilderen: 30 tot 70 m² €200,- tot €1.500,-
Deuren huis schilderen €270,- tot €1.000,- 2 tot 20 deuren incl. deurposten
Dakkapel huis schilderen €500,- tot €1.000,-
Trap huis schilderen €300,- tot €700,- 1x witten en schuren, schoonmaken en schilderen
Kozijnen huis schilderen €400,- tot €2.000,- Van 7 m2 tot aan alle buitenkozijnen van 1 woning

* Let op: de genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen, inclusief verf, materiaal en btw. De kosten kunnen per schilder verschillen.


Huis schilderen tegen een lage prijs?

Vind een goedkoop schildersbedrijf in jouw regio en bespaar zo tot wel 40%!
Start gratis offerteaanvraag


Wat kost verf?

De gebruikte verf speelt ook een rol in het bepalen van de totaalprijs. Vaak is buitenverf duurder, omdat dit het hout buiten beschermt tegen vocht. Latex voor buiten heeft een gemiddelde prijs van €15,- tot €20,- per liter terwijl je voor latex in huis slechts €5,- tot €10,- per liter kwijt bent.

Daarnaast betaal je ook voor grondverf (€25,- tot €50,- per liter): dit is in veel gevallen noodzakelijk om de schilderwerken goed voor te bereiden. Het zorgt ervoor dat de laklaag goed dekt en netjes en strak is aangebracht.

Prijzen verfsoorten

Verfsoorten Gemiddelde prijs per liter*
Latex voor binnen €5,- tot €10,-
Latex voor buiten €15,- tot €20,-
Alkydverf €20,- tot €40,-
Grondverf €25,- tot €50,-
Beits en lak €25,- tot €60
Acrylverf €30,- tot €50,-

* Let op: de genoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. De kosten kunnen per schilder verschillen.

factoren die de prijs beinvloeden

Factoren die de schilderkosten beïnvloeden

Zoals gezegd lopende kosten voor het schilderen van huizen enorm uiteen. Dat heeft te maken met een aantal factoren of keuzes die de totaalprijs beïnvloeden. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • De voorbereiding: hoe slechter de staat van het hout en het bestaande schilderwerk, des te langer de vakman bezig is met de voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van houtrot. Hierdoor stijgen de arbeidskosten.
 • Het formaat van de schilderklus: het is logisch dat de kosten stijgen naarmate de klus groter is. Maar het is goed om te weten dat de prijs per m² of per uur daalt bij grotere klussen. Wil je de kozijnen schilderen? Dan ben je per m² goedkoper uit als je alle kozijnen in één keer laat schilderen door hetzelfde bedrijf.
 • Locatie: veel schilders brengen voorrijkosten in rekening. Deze zijn afhankelijk van jouw locatie: hoe verder de vakman moet rijden des te hoger de voorrijkosten.
 • Bereikbaarheid van het schilderwerk: hoe lastiger het oppervlak te bereiken is, des te hoger de kosten. Het schilderen van een dakkapel is bijvoorbeeld duurder dan het schilderen van de gevel op de begane grond.
 • Btw: op schilderwerk geldt meestal het verlaagde btw-tarief van 9%, dit geldt niet voor nieuwbouwwoningen en de verf.

Huis schilderen: handige informatie

Ben je van plan om je huis te schilderen? Hieronder vind je nog wat handige informatie, zoals wanneer de beste tijd is om je huis te verven, waarop je moet letten bij oud schilderwerk en of je je huis ook in de winter kunt schilderen.

Wanneer nieuw schilderwerk nodig?

Ook al het schilderwerk in je woning moet je op een gegeven moment laten bijwerken of laten overschilderen. Wanneer het tijd is om je huis weer te laten schilderen?

Let hierop:

 • De verf begint te bladderen.
 • Er ontstaan kleine scheurtjes en blaasjes in het schilderwerk.
 • De verflaag is vergeelt.
 • De verf gaat poederen.

Wanneer huis schilderen?

De binnenkant van je woning kun je het hele jaar door laten schilderen, maar voor de buitenkant van je woning gelden andere regels.

De beste periode om je huis te schilderen aan de buitenkant is tussen april en oktober. Belangrijk is dat het een droge dag is, niet te heet of te koud (tussen de 10 en 20 graden is goed) en dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Dan krijg je namelijk het mooiste resultaat.

Huis schilderen in de winter?

In de winterperiode is het ook mogelijk om je woning te laten verven, schakel dan een winterschilder in. De winterschilder verft onder andere met speciale verf, waardoor er ook aan de buitenkant van je woning gewerkt kan worden.

Onderhoud na huis verven

Wil je het schildwerk buiten én binnen in topconditie houden? Dan is het aan te raden om het schilderwerk goed te onderhouden. Dit kun je eventueel zelf doen, maar het is ook mogelijk om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Hiervoor liggen de kosten rond de €35,- per maand, en in ruil daarvoor laat je het schilderwerk elk jaar controleren en eventueel herstellen.

Waaruit bestaat het onderhoud?

Voornamelijk uit een controle en inspectie. De vakman kijkt naar zwakke plekken en beschadigingen. Zeker bij het schilderwerk buiten is dit belangrijk, omdat dit het hout beschermt tegen vocht. Zitten er blaasjes in het schilderwerk of is de verf niet meer intact dan zal hij dit herstellen.

Zelf schilderen versus huis laten schilderen

Kan ik ook zelf mijn huis schilderen? Zelf schilderen is zeker een optie. Als je dit ziet als een leuke uitdaging dan kan het zelfs leuk tijdverdrijf zijn. Maar het is belangrijk dat je de klus niet onderschat. Het voorbereiden van de schilderwerken kan veel tijd in beslag nemen, en het is belangrijk dat dit goed gedaan wordt. Denk aan het schuren van de trap of kozijnen.

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan, of heb je simpelweg de tijd niet, dan is het raadzaam om een vakman in te schakelen. De schilder schildert als jij thuis of aan het werk bent en je bent verzekerd van een prachtig resultaat. De grootste voordelen van een vakman:

 • Je bespaart jezelf veel tijd en energie.
 • Ervaren schilders zorgen voor het mooiste resultaat.
 • Je krijgt garantie op het geleverde werk.
 • Je woning stijgt door het strakke schilderwerk in waarde.

Besparen op huis schilderen: tips

Huis laten schilderen en besparen op de kosten? Dat kan! Hieronder geven we je praktische tips voor het besparen op de kosten.

 • Kies een schilder in de buurt: zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk en bespaar je op de kosten.
 • Help mee: zorg ervoor dat de schilder direct aan de slag kan en bespaar zo op de arbeidskosten. Plak plinten af, schuur zelf het oppervlak alvast of vraag welke klussen je eventueel kunt uitvoeren.
 • Regel een kwantumkorting: hoe groter de klus, des te lager de prijs per m². Zijn je buren ook toe aan een nieuwe verflaag op de kozijnen of deuren? Schakel dan samen één schildersbedrijf in en bespaar op de kosten!
 • Schakel een winterschilder in: omdat schilders in de winter minder klussen hebben, liggen de kosten in het najaar zo’n 30% lager dan in het voorjaar.
 • Vergelijk offertes: de prijzen van schilders verschillen enorm. Door de prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken, bespaar je tot wel 40%.

besparen op huis schilder inschakelen

Huis laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Is het tijd om je kozijnen op te knappen met een nieuwe verflaag? Of wil je een andere kleur op de muur in je woonkamer? Voor deze en andere schilderklussen schakel je het beste een vakman in: je bent verzekerd van een streeploos resultaat dat zo lang mogelijk meegaat. Bovendien bespaar jij jezelf waardevolle tijd én energie.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk offertes in je mailbox, maximaal 5. Vergelijk de prijzen van de verschillende schilders en kies zo het schildersbedrijf met het beste aanbod. Je bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken!