Dakpannen laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Dakpannen verven

Dakpannen verven

Ben je de oude, grauwe uitstraling van je dakpannen zat? Overweeg dan om je dakpannen te verven. Dakpannen verven kan een geweldige manier zijn om je huis een nieuwe uitstraling te geven zonder de kosten van het volledig vervangen van je dak.

Op deze pagina lees je alles over dakpannen verven. Zo ontdek je de kosten, voordelen en lees je of het mogelijk is voor alle soorten dakpannen.


Dakpannen schilderen: korte samenvatting

 • Dakpannen moeten schoongemaakt worden voor het verven, kosten €10,- tot €30,- per m². Een primer is optioneel (€5,- tot €20,- per m²) en het verven zelf kost €20,- tot €40,-, afhankelijk van de verfkeuze.
 • Dakpannen verven heeft meerdere voordelen: het verbetert de uitstraling van je huis, biedt bescherming tegen het weer en kan de waarde van je woning verhogen.
 • Betonnen dakpannen zijn gemakkelijker te schilderen vanwege hun gladde oppervlak, terwijl keramische dakpannen meer voorbereiding vereisen vanwege hun ruwere oppervlak.
 • Bij het verven van dakpannen kun je kiezen uit verschillende soorten verf, zoals hoogglans verf voor een glanzende uitstraling, gewone dakcoating voor bescherming tegen weersinvloeden en rubber coating voor extra waterdichtheid en bescherming tegen lekkages.


Wat zijn de kosten van dakpannen verven?

Voor de dakpannen kunnen worden geverfd moeten de dakpannen worden schoongemaakt. Anders kan de verf, of de coating, niet goed hechten. Het reinigen van dakpannen kost gemiddeld €10,- tot €30,- per m².

Afhankelijk van het soort dakpannen, en de gekozen verf, is er wel of niet een primer nodig. Een primer aanbrengen kost gemiddeld €5,- tot €20,- per vierkante meter.

Het verven van de dakpannen kost gemiddeld €20,- tot €40,-, afhankelijk van je gekozen type verf.

Dakpannen verven kosten 2024

Omschrijving Kosten per vierkante meter*
Dakpannen reinigen €10,- tot €30,-
Dakpannen verven/coaten €20,- tot €40,-
Primer aanbrengen €5,- tot €20,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Dakpannen laten schilderen?

Vind een schilder bij jou in de buurt en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Waarom dakpannen coaten?

Het coaten van dakpannen brengt enkele voordelen met zich mee:

 1. Verbetering van uitstraling: door je dakpannen te verven, geef je je huis een frisse uitstraling. Je kunt kiezen voor een nieuwe kleur die beter past bij je persoonlijke smaak of de architectuur van je woning.
 2. Bescherming tegen het weer: dakpannen verven met de juiste verfsoort kan een beschermende laag bieden tegen de elementen, zoals regen, UV-straling en vorst. Hierdoor kunnen je dakpannen langer meegaan.
 3. Waardevermeerdering: een goed verzorgd en mooi uitziend dak kan de waarde van je huis verhogen. Als je overweegt om je woning te verkopen, kan het verven van de dakpannen een slimme investering zijn.

Kun je alle dakpannen schilderen?

Bij het verven van dakpannen is het essentieel om te weten welk type dakpannen je hebt, omdat niet alle dakpannen geschikt zijn om te verven:

 • Betonnen dakpannen zijn over het algemeen goed te schilderen. Ze hebben een glad oppervlak en kunnen goed hechten aan verf. Het resultaat is vaak erg mooi en je hebt veel kleuropties om uit te kiezen.
 • Keramische dakpannen zijn van nature duurzamer dan betonnen dakpannen, maar ze kunnen moeilijker te verven zijn. Het oppervlak van keramische dakpannen is vaak ruwer, waardoor verf minder goed kan hechten. Het is mogelijk om ze te schilderen, maar het kan wat meer voorbereiding vereisen.

Kun je dakleer verven?

Dakleer is een veelvoorkomend materiaal voor platte daken. Het schilderen van dakleer is helaas geen goed idee. Dakleer is van nature ontworpen om de elementen te weerstaan, en verf kan de waterdichtheid van het materiaal aantasten. In plaats van dakleer te verven, is het beter om te investeren in hoogwaardig dakleer dat lang meegaat en de functionaliteit van je dak behoudt.

dakpannen verven

Soorten verf voor dakpannen

Bij het verven van dakpannen zijn er verschillende soorten verf waaruit je kunt kiezen. De juiste verfkeuze kan een groot verschil maken in de duurzaamheid en uitstraling van het eindresultaat.

Hoogglans verf

Hoogglans verf geeft een prachtige glans aan je dakpannen en zorgt voor een opvallende uitstraling. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor gebieden met veel vervuiling.

Gewone dakcoating

Gewone dakcoating is speciaal ontworpen voor dakpannen en biedt bescherming tegen weersinvloeden. Het kan in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn en zorgt voor een matte afwerking.

Rubber coating

Rubber coating is een uitstekende keuze als je een extra waterdichte laag wilt toevoegen. Het kan ook helpen om kleine scheurtjes in de dakpannen op te vullen, waardoor het dak beter beschermd is tegen lekkages.

Dakpannen coaten: stappenplan

Dakpannen verven kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste aanpak en wat geduld kun je een prachtig resultaat behalen. Hieronder de stappen die worden gevolgd bij het coaten van dakpannen.

1. Voorbereiding

Voordat er geschilderd kan worden, is het belangrijk om je dakpannen goed voor te bereiden:

 • Reiniging: al het vuil, zoals mos, wordt gereinigd. Een hogedrukreiniger kan hierbij van pas komen, hierbij is het wel belangrijk dat de druk niet te hoog in wordt ingesteld. 
 • Reparaties: er wordt gecontroleerd of er beschadigde dakpannen zijn. Bij kapotte dakpannen zal dit eerst worden gerepareerd. Een dakreparatie wordt altijd uitgevoerd door een dakdekker.
 • Drogen: de dakpannen moeten volledig droog zijn voordat er verf aangebracht kan worden.

2. Verf kiezen

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten verf die je kunt gebruiken voor het verven van dakpannen. Kies een verf die geschikt is voor je type dakpannen en gewenste afwerking.

 • Hoogglans verf: als je een glanzende en opvallende afwerking wilt, is hoogglans verf een goede keuze. Het zorgt voor een prachtige uitstraling, maar kan ook kleine onvolkomenheden in de dakpannen benadrukken.
 • Gewone dakcoating: voor een matte afwerking die het dak beschermt tegen weersinvloeden, is gewone dakcoating een goede optie. Het egaliseert ook het oppervlak van de dakpannen en kan kleine imperfecties verdoezelen.
 • Rubber coating: als je extra waterdichtheid en bescherming wilt, overweeg dan rubber coating. Het vult kleine scheurtjes in de dakpannen op en houdt je dak beter beschermd tegen lekkages.

3. Coaten van de dakpannen

Nu de dakpannen zijn voorbereid en je de juiste verf hebt gekozen, is het tijd om te coaten:

 • Primer: er wordt, indien nodig, een primer aangebracht. Primer helpt de verf beter te hechten en zorgt voor een gelijkmatige kleur.
 • Verf roeren: de verf wordt grondig geroerd. Dit zorgt voor een gelijkmatige kleur en voorkomt strepen.
 • Coaten: afhankelijk van de grootte van je dakpannen, kan er een verfroller of kwast worden gebruikt. Een verfroller kan sneller werken, maar een kwast geeft meer controle.
 • Eén richting: de dakpannen worden in één richting gecoat om een gelijkmatige afwerking te krijgen
 • Droogtijd: de eerste laag verf moet goed drogen voordat er eventueel een tweede laag kan worden aangebracht.

4. Onderhoud

Na het schilderen van de dakpannen is regelmatig onderhoud belangrijk om de verf in goede staat te houden. Controleer je dakpannen regelmatig op beschadigingen en repareer ze indien nodig. Reinig ook regelmatig de dakpannen om vuil en mos ophoping te voorkomen.

Zelf dakpannen coaten of uitbesteden?

Als je handig bent en ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, kun je ervoor kiezen om je dakpannen zelf te verven. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en verf van goede kwaliteit gebruikt. Volg ook nauwkeurig de instructies om een mooi eindresultaat te krijgen.

Als je echter twijfelt over je vaardigheden of geen risico wilt nemen met je kostbare dak, dan is het verstandig om een buitenschilder in te schakelen. Dakpannen verven is een veeleisende taak en experts hebben de ervaring en het juiste gereedschap om het werk efficiënt en effectief uit te voeren.

Dakpannen laten verven? Vergelijk gratis offertes!

Dakpannen verven is een geweldige manier om je huis een opknapbeurt te geven en het te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Door de juiste verf en technieken te kiezen, kun je je dak een nieuwe uitstraling geven die lang meegaat. Overweeg je de klus zelf te doen, wees dan goed voorbereid en volg de instructies nauwkeurig. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, schakel dan een schilder in om het werk voor je te doen. 

Via Schilder-Nu ontvang je gratis en vrijblijvend offertes. Zo kom je snel in contact met de beste schilders in je regio. 

Gratis offertes vergelijken!