Dakgoten schilderen: kosten, voordelen & werkwijze!

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Dakgoten schilderen

Dakgoten laten schilderen

Dakgoten schilderen hoort tot het standaard onderhoud dat je aan je huis uit moet voeren. Dit zorgt ervoor dat je dakgoten in topconditie blijven en het voorkomt lekkages. Laat de dakgoten schilderen door een vakman, zodat je niet zelf het hoge dak op hoeft te klimmen.

Start je gratis offerteaanvraag!

Je leest op deze pagina alles wat je moet weten over het schilderen van de dakgoten. We geven bijvoorbeeld meer informatie over wat het gaat kosten, hoelang het duurt en wat de werkwijze is, welke verf je nodig hebt en of je het ook zelf kunt doen.


De belangrijkste info over dakgoten schilderen

 • De kosten voor het schilderen van de dakgoten bestaan uit drie lagen: de grondlaag voor €25,- tot €30,- per meter, dan een tussenlaag voor €30,- tot €35,- per meter en als laatste een afwerkingslaag van €22,- tot €32,- per meter.
 • Houd er rekening mee dat je de dakgoten van tevoren moet (laten) reinigen. Dit kost ongeveer €20,- tot €30,- per meter.
 • De schilder reinigt eerst de dakgoten en ontvet het oppervlak, daarna schuurt hij de goten voor een goede dekking. Eerst is er een grondlaag nodig, dan vaak een tussenlaag (niet altijd) en als laatste worden de dakgoten afgelakt met hoogglansverf.
 • Het aantal lagen dat nodig is, is afhankelijk van de verf, de kleur en de dekking.


Het is aan te raden om de dakgoten, samen met de rest van je buitenschilderwerk, eens in de 5 tot 7 jaar opnieuw te schilderen, om de goot zo te beschermen tegen neerslag. Je merkt dat dit nodig als de bestaande verf begint af te bladderen of loslaat. Dit geeft aan dat de verf niet meer voldoende bescherming biedt. Twijfel je? Vraag een vakman dan om advies!

Wat kost het schilderen van de dakgoten?

De prijs voor het schilderen van de dakgoten begint vanaf €25,- tot €30,- per meter voor de grondlaag. Vaak brengen schilders daarna een tussenlaag met een matte lak aan, dit kost ongeveer €30,- tot €35,- per meter. Deze laag zorgt voor een mooi eindresultaat en een langere levensduur. De kosten voor de afwerkingslaag met een hoogglanslak liggen rond de €22,- tot €32,-.

Daarnaast is het belangrijk dat de dakgoten schoon zijn voordat ze geschilderd worden. Doe je dit niet zelf, dan betaal je daar nog eens €20,- tot €30,- per meter voor!

Dakgoten schilderen: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per meter
Reinigen €20,- tot €30,-
Grondlaag met primer €25,- tot €30,-
Tussenlaag matte lak €30,- tot €35,-
Afwerkingslaag met hoogglanslak €22,- tot €32,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen. Vergelijk daarom gratis offertes!


Dakgoten laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en kies zelf de schilder met het beste aanbod!
Start gratis offerteaanvraag


Welke factoren beïnvloeden de prijzen van dakgoten schilderen?

De kosten voor het schilderen van de dakgoot lopen uiteen. Er zijn een aantal factoren en keuzes die meespelen in het bepalen van de prijs. Het materiaal van de dakgoot bijvoorbeeld, en de staat van de ondergrond. Dit bepaalt namelijk welke werkzaamheden de vakman moet uitvoeren en hoe lang hij bezig heeft: zo heeft dit invloed op de arbeidskosten!

De kosten voor het schilderen van de dakgoot zijn afhankelijk van:

 • De lengte van de dakgoot: hoe langer de goot, des te hoger de kosten voor het schilderen. Maar daar staat tegenover dat je een mooie korting krijgt naarmate je meer meters aan dakgoot laat schilderen.
 • Het materiaal: dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het materiaal bepaalt welke verf nodig is, en heeft zo ook een invloed op de totaalprijs.
 • De staat van de dakgoot: bij een oude houten dakgoot met houtrot zijn de kosten hoger, omdat de vakman eerst de goten moet herstellen. Is deze goed onderhouden dan kost het verven van de dakgoot minder!
 • De kosten van de schilder: elke vakman hanteert een eigen tarief. De uurprijs van de schilder heeft een grote invloed op de totaalprijs!

dakgoten schilderen

Dakgoten schilderen: hoe gaat een vakman te werk?

Het schilderen van dakgoten lijkt misschien eenvoudig, maar vereist meer voorbereiding dan je waarschijnlijk verwacht! De techniek varieert per vakman en bovendien hangt dit af van het materiaal van de dakgoten.

In de meeste gevallen ziet het stappenplan er als volgt uit:

 • Reinigen: de vakman maakt de goot goed schoon en ontvet het oppervlak.
 • Schuren: daarna is het belangrijk om het oppervlak op te schuren, dit zorgt voor een egale dekking en een betere hechting.
 • Grondverf: nu lakt de vakman de dakgoot eerst met een primer of grondverf. Vaak is 1 laag hiervan voldoende.
 • Aflakken: tot slot schildert de vakman de dakgoot af met één tot twee lagen verf.

Uiteraard verschilt de werkwijze, afhankelijk van het materiaal van de dakgoten.

1. Zinken dakgoten schilderen

Het schilderen van een zinken dakgoot vereist een goede voorbereiding. Wordt dit niet gedaan, dan is de kans groot dat de verf al snel loslaat. De vakman reinigt de goot eerst met water en ammonia, zodat het oppervlak ook helemaal vetvrij is. Hij moet de oxidelaag van het zink verwijderen, zodat de verf straks goed hecht. De primer is geschikt voor non-ferro materialen en voor de afwerking gebruikt hij een solventgedragen lak. Vaak is één of twee lagen voldoende voor een strak en mooi resultaat.

2. Kunststof dakgoten schilderen

Bij een kunststof dakgoot schilder je het beste met een solventgedragen lak die speciaal gebruikt wordt voor buitenverf. Voordat de schilder de dakgoot aflakt, moet hij eerst een speciale hechtprimer voor kunststof aanbrengen. Ook deze primer wordt alleen aangebracht op een schoon en vetvrij oppervlak. Voor een optimale hechting is het belangrijk om het oppervlak tussendoor ook op te schuren.

3. Houten dakgoten schilderen

Heb je een houten dakgoot? In dat geval is het voldoende om een vochtregulerende verf op alkydbasis te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat er geen primer nodig is. Wel is het belangrijk dat het oppervlak geschikt is: de vakman maakt de goten schoon en vetvrij. Daarna hoeft hij alleen nog de verf in meerdere lagen aan te brengen.

Dakgoot schilderen: welke verf heb ik nodig?

De dakgoten zijn doorgaans een vochtige plek: daarom is het verstandig om de dakgoot te schilderen met een verf die hier goed geschikt voor is. Voor materialen als kunststof en zink raden we aan te kiezen voor een solventgedragen lak voor buiten: deze zijn goed bestand tegen vocht en blijven dus langer mooi dan een verf op waterbasis.

Ook voor houten dakgoten is het slim om te kiezen voor een vochtregulerende verf. Het liefst op basis van alkydolie.

Als je kiest voor het inschakelen van een schilder voor het verven van uw dakgoten, dan hoef jij je geen zorgen te maken over de juiste verf: de vakman neemt een geschikte verf mee, je hoeft alleen mee te beslissen in de kleur!

Zelf dakgoten verven of vakman inschakelen?

Het verven van de dakgoten is niet zo eenvoudig als het lijkt. De eerste uitdaging is de hoogte: in veel gevallen is een standaard huis-tuin-en-keuken ladder niet hoog genoeg om hier goed bij te komen. Bovendien brengt dit risico’s met zich mee, zonder de juiste materialen is er altijd de kans aanwezig op valpartijen!

Een buitenschilder inschakelen voor dit schilderwerk heeft veel voordelen!

 • Je hoeft zelf geen materialen te kopen omdat de schilder altijd geschikte verf met zich meebrengt.
 • Je voorkomt valpartijen omdat je niet zelf op een hoge ladder hoeft te klimmen. Een schilder zorgt er altijd voor dat het schilderen van de dakgoten veilig gebeurt
 • Je krijgt het advies van een vakman en weet dus zeker dat je de juiste keuzes maakt .
 • De dakgoten zijn snel en vakkundig geschilderd, je hoeft er zelf geen tijd aan te besteden.
 • Je bent verzekerd van het mooiste eindresultaat!
“Het schilderen van dakgoten is essentieel voor het behoud van hun functionaliteit en levensduur. Regelmatig schilderen voorkomt niet alleen roest en slijtage, maar draagt ook bij aan de uitstraling van je woning. Ik raad aan om eens in de vijf jaar een grondige inspectie en schilderbeurt uit te voeren om problemen op lange termijn te vermijden.”

– H. van der Meer, professioneel Schilder.

Waarom moet je de dakgoten schilderen?

Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van het dak: ze zorgen er namelijk voor dat het regenwater netjes wordt afgevoerd. Bij achterstallig onderhoud verhoogt de kans op lekkages enorm! Laat de dakgoten daarom eens in de 5 tot 7 jaar opnieuw schilderen.

Waarom de dakgoten laten schilderen?

 • Het zorgt ervoor dat je dakgoten en je woning er weer netjes en verzorgd uitzien.
 • Het verbetert de kwaliteit van de dakgoten en voorkomt lekkages.
 • Het is een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan dakgoten.

Dakgoten laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Dakgoten laten schilderen door een vakman? Daar krijg je geen spijt van!

Start nu je gratis offerteaanvraag!
Je ontvangt zo snel mogelijk gratis offertes: vergelijk de prijzen en kies zo het schildersbedrijf met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs.

Gratis schilder offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen en antwoorden

Twijfel je nog over het inhuren van een schilder voor je dakgoten? Hieronder lees je de antwoorden van een expert op een aantal veelgestelde vragen.

Dakgoten schilderen beschermt ze tegen weersinvloeden en voorkomt lekkages. Regelmatig onderhoud, eens in de 5 tot 7 jaar, houdt ze in goede staat en voorkomt schade aan je huis. Afbladderende verf is een teken dat schilderen nodig is.
De kosten variëren per laag: grondlaag €25-€30/meter, tussenlaag €30-€35/meter en afwerkingslaag €22-€32/meter. Reinigen kost extra: €20-€30/meter. De totale prijs hangt af van de gootlengte, het materiaal en de schilder.
Schilderen begint met reinigen en schuren. Daarna wordt een primer of grondverf aangebracht, gevolgd door één of twee lagen afwerkingsverf. De werkwijze kan verschillen afhankelijk van het materiaal van de dakgoot (hout, zink, kunststof).
Voor zinken en kunststof dakgoten is solventgedragen lak voor buiten ideaal. Houten dakgoten vragen om vochtregulerende alkydverf. De juiste verfkeuze zorgt voor langdurige bescherming tegen vocht.
Zelf schilderen is mogelijk, maar vanwege de hoogte en benodigde kennis van materialen is het vaak beter een vakman in te schakelen. Dit voorkomt risico’s zoals valpartijen en garandeert een professioneel resultaat.
Het is aan te raden om dakgoten elke 5 tot 7 jaar te schilderen. Regelmatig schilderen voorkomt afbladderende verf en zorgt ervoor dat de dakgoten langer meegaan en optimaal blijven functioneren.