Besparen op buitenschilderwerk?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk

Goed buitenschilderwerk beschermt je woning tegen allerlei weersinvloeden. Is je schilderwerk aan vernieuwing toe of wil je meer weten over schilderwerken buiten?

Op deze pagina lees je alles over wat buitenschilders voor je doen. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van je voor- of achterdeur, van je nieuwbouw pand of juist bij een renovatie. Ook vind je informatie over de kosten en handige bespaartips!


Buitenschilderwerk kosten: een korte samenvatting

 • De kosten voor buitenschilderwerk hangen sterk af van wat je laat schilderen. De gevel kost ongeveer €35,- tot €40,- per m², een deur rond de €60,- tot €120,- en de kozijnen €10,- per kozijn.
 • Voorbeelden van buitenschilderwerken zijn: verven van de kozijnen, houtwerk zoals schuttingen en tuinhuisjes, schilderen van het dakkapel of dakraam, dakgoten schilderen en de gevel verven.
 • Buitenschilderwerk is om de vijf jaar nodig. Controleer je houtwerk, zoals kozijnen, twee keer per jaar op beschadigingen en houtrot.
 • Buiten schilderen kan niet het hele jaar door. De ideale temperatuur is tussen de 10 en 25 graden. Daarnaast moet het niet regenen of te vochtig zijn.
 • Voor buitenschilderwerk heb je soms een vergunning nodig, voornamelijk wanneer je de uitstraling van de voorkant van het huis gaat veranderen.

buitenschilderwerk

Wat kost een schilder voor buitenwerk?

Ben je nieuwsgierig naar de kosten van buitenschilderwerk? Het schilderen van een achterdeur kost gemiddeld €60,- per deur en een voordeur kost gemiddeld €120,-. Meer over de prijzen van deuren schilderen lees je hier.

De prijstabel geeft een handig overzicht gemiddelde prijzen van het schilderen van de buitenkant van je huis. Wil je al het houtwerk van je nieuwbouw pand van buiten laten verven? Het schilderen van een tussenwoning heeft gemiddelde kosten van €1.500,- tot €3.000,-. Heb je een vrijstaand huis? Houd dan rekening met gemiddelde kosten van €6.000,- tot €12.000,- bij buitenschilderwerk. Meer prijsinformatie over huis schilderen kosten? Lees het hier!

Ieder schildersbedrijf hanteert andere tarieven. Meer informatie hierover vind je op de pagina kosten schilder.

Kosten schilderwerk buiten 2024

Schilderwerk Gemiddelde prijs Omschrijving
Gevel €35,- tot €40,- Prijs per m², inclusief verf en btw
Voordeur €120,- Grondverf en 1 laklaag
Achterdeur €60,- Grondverf en 1 laklaag
Raamkozijn €10,- Grondverf en 1 laklaag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.

Kosten buitenschilderwerk per type woning

Type woning Gemiddelde prijs Omschrijving
Appartement €1.000,- tot €2.000,- Totaalprijs
Tussenwoning €1.500,- tot €3.000,- Totaalprijs
Hoekhuis €3.000,- tot €6.000,- Totaalprijs
Vrijstaand huis €6.000,- tot €12.000,- Totaalprijs

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen.


Schilder gezocht voor buitenschilderwerk?

Vraag direct gratis offertes aan, vergelijk en bespaar op de prijs!


Hoe vaak moet buitenschilderwerk?

Schilderwerk buiten je woning heeft iedere vijf jaar een renovatie nodig. Alleen dan zorg je ervoor dat het hout en het schilderwerk in een goede conditie blijft. Dan blijft je huis er mooi uitzien en ben je beschermd tegen alle weersinvloeden. Naast schilderwerk zijn ook andere onderhoudswerkzaamheden belangrijk om je woning in optimale conditie te houden, zoals bijvoorbeeld het schilderen van de kozijnen of het schilderen van de gevel.

Welk onderhoud is nog meer belangrijk?

Bij houten kozijnen is het belangrijk dat je ze twee keer per jaar controleert op beschadigingen en houtrot. Met het juiste onderhoud weet je zeker dat houtwerk goed bestand is tegen regen, wind en zonnestralen.

Het is ook een optie om een schilder abonnement af te sluiten voor de schilderwerken. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je huis het onderhoudt krijgt wat nodig is. Lees hier meer over een onderhoudscontract met een schildersbedrijf.

schilderwerk buiten

Beste periode om buiten te schilderen?

De beste periode om de buitenkant van je woning te laten schilderen is tussen april en oktober. In deze periode is het weer ideaal voor een goed eindresultaat. Verf droogt het best op bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden. Ook zijn in deze maanden de luchtvochtigheid en de zon het best voor een strak resultaat van buitenschilderwerk.

Besparen op de kosten? Kies voor een winterschilder!

In de winter hebben schilders minder te doen, waardoor ze hoge kortingen geven in die periode. Een winterschilder treft extra voorzieningen om ervoor te zorgen dat het buitenschilderwerk goed uitgevoerd kan worden bij een koudere temperatuur in de winter.

Belangrijke aandachtspunten

Buitenschilderwerk vraagt om een specifieke aanpak, die verschilt van binnenschilderwerk. Zo moet een buitenschilder met andere zaken rekening houden dan een binnenschilder.

Buitenschilders houden rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Voorzie liggende delen van een extra verflaag: Liggende delen vangen meer regenwater en zijn daardoor kwetsbaarder. Extra aflakken in 1 of 2 lagen geeft meer bescherming.
 • Kies de juiste kleuren voor buitenschilderwerk: Aan de buitenkant van je woning is het verstandig om voor lichte kleuren te kiezen. Deze reflecteren zonlicht, waar donkere kleuren die juist opnemen. Donkere lakverf krijgt daardoor met grotere temperatuurswisselingen te maken, waardoor de verflaag sneller krimpt of uitzet.
 • Beperk plamuren: Plamuur is vochtgevoelig en nauwelijks elastisch, waardoor het niet geschikt is voor gebruik aan de buitenkant van je woning.

Wat valt er onder buitenschilderwerk?

Goed buitenschilderwerk vervult twee functies: het biedt een goede bescherming én een mooie afwerking. Schilderwerk aan de buitenkant van je woning is op allerlei plekken mogelijk. In de meeste gevallen gaat het om het schilderen van deuren en kozijnen. Maar ook het schilderen van de gehele gevel is mogelijk.

Dat zijn niet alle mogelijkheden!

Heb je een schuurtje of tuinhuisje die opgefrist moet worden? Ook voor deze schilderklus doe je een beroep op een professionele schilder. Daarnaast vallen ook het schilderen van dakkapellen en dakgoten onder buitenschilderwerk. Wil je meer weten over de verschillende klussen van een buitenschilder? Lees dan snel verder.

Gevel schilderen

Gevels beschermen woningen tegen vocht, kou, storm, regen en andere weersomstandigheden. Om die beschermende functie in stand te houden, is het nodig je gevel eens in de zes tot tien jaar over te schilderen. De schilder gebruikt waterdichte en uv-bestendige lakverf. Daarmee geniet je lange tijd van het schilderwerk en verklein je het risico op vervelende vochtproblemen. Lees meer over de buitenmuur verven.

Buitendeur schilderen

Een buitendeur heeft meer onderhoud nodig dan een binnendeur. Met een frisse kleur en een strakke verflaag fleur je je hele woning op. Een professionele verwijdert het hang- en sluitwerk en herstelt kleine beschadigingen voor hij de buitendeur gaat verven. Bij het verven gebruikt hij sterke lakverf zodat je altijd een strak resultaat krijgt.

Buitenkozijnen schilderen

Houten buitenkozijnen hebben iedere drie jaar een verfbeurt nodig om je woning te blijven beschermen tegen hagel, wind en regen. De schilder controleert direct alle buitenkozijnen op houtrot en andere beschadigingen. Hij herstelt de beschadigingen of vervangt een gedeelte van het kozijn met nieuw hout. Het verven van buitenkozijnen doet de schilder met buitenbeits of buitenlak.

Dakkapel schilderen

De meeste dakkapellen bestaan voor een groot deel uit hout. Om het hout in een goede conditie te houden is het belangrijk dat je de dakkapel iedere drie jaar laat schilderen. Hierbij kunnen ook de dakpannen worden geverfd. Schakel hiervoor een professionele buitenschilder in. Je hoeft dan zelf geen hoge ladder op te klimmen! Je schilderexpert geeft je inspiratie voor het juiste buitenschilderwerk.

Dakgoten schilderen

Veel mensen weten niet dat het vaak mogelijk is om dakgoten te laten verven. Met de juiste kleur verf passen de dakgoten precies bij je woning. Een vakkundige schilder stemt de voorbereiding af op het materiaal waar de dakgoten van gemaakt zijn. In de meeste gevallen gebruikt hij een steiger om het schilderen veilig uit te voeren.

Schuur of tuinhuis verven

Ben je uitgekeken op de kleur van je schuur of tuinhuis? Of bladdert de verf? Met een frisse verflaag geen je je schuur of tuinhuis de gewenste uitstraling en zorg je ervoor dat het goed beschermd is tegen weersomstandigheden. De schilder gebruikt een dampdoorlatende en flexibele verf om houtrot en blaasjes onder de verflaag te voorkomen.

Garage verven

Een professionele schilder geeft de buitenkant van zowel een houten als een gemetselde garage een opfrisbeurt met een nieuwe laag verf. De vakman maakt eerst de muur goed schoon. Bij de voorbereiding gebruikt hij speciale voorstrijkmiddelen en primers voor garages. Schilder de onderste dertig centimeter in een donkere kleur, zodat opspattende modder minder goed zichtbaar is.

Schutting verven

De schutting staat in weer en wind en krijgt daardoor veel te verduren. Een juiste behandeling van het hout zorgt ervoor dat je schutting er lang mooi uit blijft zien. Kies voor een transparante kleur waarbij de houtnerf zichtbaar blijft of ga voor een dekkende kleur. Je schilder zorgt ervoor dat de rest van je tuin goed afgedekt is bij het verven.

Vergunning nodig voor buitenschilderwerk?

Het laten verven van je buitengevel wordt niet gezien als grote aanpassingen, waardoor in de meeste gevallen geen vergunning nodig is. Wel moet je een kleur kiezen die past bij de omliggende huizen en gebouwen. Vaak zijn dit aardtinten.

Wanneer moet je wel een vergunning voor schilderwerk hebben? Wanneer je een monumentaal pand wilt laten schilderen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Via omgevingsloket.nl controleer je eenvoudig of het nodig is om een vergunning aan te vragen.

Tips om te besparen op de kosten van buitenschilderwerk

Is de buitenkant van je woning toe aan een schilderbeurt? Wil je een optimaal resultaat waar je jarenlang van geniet? Schakel dan een professioneel schildersbedrijf in. Vaak denken mensen dat een professionele schilder veel kost, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Met de volgende bespaartips weet je zeker dat je nooit te veel betaalt!

 • Voer zelf voorbereidende werkzaamheden uit om te besparen op de totaalprijs.
 • Schakel een winterschilder in en profiteert van hoge kortingen.
 • Laat buitenschilderwerk samen met je buren uitvoeren en maak gebruik van kwantumkorting.
 • Vergelijk schildersbedrijven en kies die met de beste prijs! Hier lees je waar je op moet letten bij het vergelijken van schilder offertes.

schilderen buiten

Buitenschilderwerk uitbesteden? Gratis offertes vergelijken!

Goed buitenschilderwerk beschermt je woning tegen regen, wind en andere weersomstandigheden. Daarnaast zorgt goed uitgevoerd schilderwerk voor een mooie afwerking van de buitenkant van je woning. Het is belangrijk om het schilderwerk goed bij te houden.

Vraag gratis offertes voor schilderwerk aan bij schilders uit je regio. De prijsopgaven zijn geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast! Vergelijk de totaalprijzen op iedere offerte en kies gemakkelijk de goedkope schilder die precies bij je wensen past. Door prijsopgaven te vergelijken weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor buitenschilderwerk!

Gratis offertes vergelijken!