Stap voor stap zelf je gevel schilderen

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Gevel schilderen

Buitenmuur verven: werkwijze & kosten 2024

Je buitenmuur verven geeft je huis een vernieuwde en frisse uitstraling. Bovendien vinden veel mensen een geschilderde buitenmuur een heel stijlvol effect geven! Daarnaast heeft het verven van buitenmuren ook nog andere voordelen: het beschermt de gevel tegen vocht en kou en zorgt zo voor een langere levensduur.

Op deze pagina gaan we dieper in op de mogelijkheden van het verven van je buitenmuur en lees je waarom je wel (of juist niet) je gevel zou moeten schilderen. Tot slot vind je hier de werkwijze van de vakman en leggen we uit wat het je zou kosten.


Gevel schilderen: alle info in het kort

 • Het schilderen van de gevel kost voor 10 vierkante meter ongeveer €350,- tot €400,-, voor 15 vierkante meter moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €525,- tot €600,-.
 • De voordelen: gevel is goed beschermd tegen de weersinvloeden, langere levensduur, ziet er netjes uit en met waterdichte verf zijn de muren beschermd tegen vocht.
 • Een schilder reinigt eerst de gevel en repareert eventuele beschadigingen, daarna brengt hij een primer aan en verft hij de gevel in de gewenste kleur.
 • In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. Dit geldt in ieder geval voor monumenten of woning met beschermd stadsgezicht. Ook wanneer je de huidige uitstraling verandert, heb je vaak een vergunning nodig.
 • Na het schilderen is er onderhoud nodig. Maak de gevel af en toe schoon en controleer op beschadigingen of afbladderen.

Waarom zou je de buitenmuur verven?

De buitengevel is het eerste wat je bezoekers zien van je woning. Belangrijk dus dat deze er netjes uitziet. Door je buitenmuur te verven zorg je voor een verzorgde uitstraling. Daarnaast is het ook nog eens beter voor je gevel, omdat de verflaag je buitenmuur beschermt tegen vocht en neerslag, waardoor je muur langer meegaat.

De belangrijkste voordelen van een geschilderde buitengevel zijn:

 • Je gevel wordt beschermd tegen de weersinvloeden en heeft een langere levensduur.
 • De buitenmuren zien er netjes en verzorgd uit.
 • Met waterdichte verf is de muur beschermd tegen vocht.

gevel schilderen

Ik wil de buitenmuur verven: wat zijn de mogelijkheden?

Als je de buitenmuur wilt verven dan zijn er doorgaans twee mogelijkheden:

 • Verven met acrylverf: dit houdt in dat je een vochtbestendige muurverf aanbrengt op je gevel. Met een goede dampopen verf kan vocht in de muur wel naar buiten verdampen, maar komt nieuw regenwater niet meer de muur in. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren.
 • Kalkpleister: kalkpleister houdt in dat je de buitenmuur niet verft, maar laat kaleien. Kalkpleister bestaat uit klei en rivierzand en is dus een wat dikkere substantie. Daarmee werk je oneffenheden makkelijk weg. Kalei is een goede keuze voor landelijke woningen omdat het een landelijke sfeer heeft!

Werkwijze bij het verven van de buitenmuur

Benieuwd hoe een buitenschilder aan de slag gaat met het verven van de buitenmuur? Hieronder zetten we de werkwijze van een vakman op een rij, zodat je weet wat je kunt verwachten. Houd er rekening mee dat het schilderen van je buitenmuur een aantal dagen in beslag kan nemen. Zeker als je ook beschadigingen laat herstellen.

Stap 1: reiniging

Op een vervuilde ondergrond kun je niet verven, en daarom is de eerste stap van dit buitenschilderwerk het reinigen van de buitenmuur. De vakman verwijdert oude (loszittende) verfresten of witte aanslag met een harde borstel. Zit er mos op de buitenmuur, dan is dit goed te reinigen met een hogedrukreiniger. Je kan dit eventueel ook zelf doen, zodat de vakman direct aan de slag kan met het schilderen van de gevel. Breng na het verwijderen van de mossen een antimosproduct aan.

Stap 2: het aanbrengen van de grondlaag

Wanneer de muur is voorbereid, komt het aanbrengen van de grondlaag. Dit is nodig voor een goede hechting. Of een primer nodig is, hangt af van de muur. Heb je een buitenmuur die onbehandeld is, dan moet je een grondlaag aanbrengen. Is er al eerder een laag verf aangebracht en is deze nog in goede staat? Dan heb je waarschijnlijk geen grondverf nodig. Een schilder zal altijd controleren of de verf op je buitenmuur nog goed genoeg is.

Stap 3: de afwerking

Nadat de grondlaag droog is kan de schilder de afwerking laag aanbrengen. De vakman behandelt eerst alle hoeken en randen en verft de muur daarna in oppervlakken van ongeveer 1 vierkante meter met een roller. Doordat hij verticale en horizontale strepen met elkaar afwisselt, zorgt hij voor een egale dekking zonder strepen!

Waar moet je rekening mee houden bij het verven van de buitenmuur?

 • Wil je de gevel schilderen in een nieuwe kleur? Dan kan het zijn dat je hier een vergunning moet aanvragen. Niet iedereen mag namelijk zomaar zijn of haar buitenmuur wit verven. Een vakman kan je hierover informeren als je de buitenmuur laat verven, maar om het zeker te weten kun je ook even navraag doen bij je gemeenteloket!
 • Welke kleur voor je buitenmuur? Je mag niet zomaar elke kleur kiezen. Je zit meestal veilig met wit- of grijstinten. Daarnaast vragen de meeste gemeentes om te kiezen voor een kleur die past bij de kleur van de bakstenen, ook van andere buitenmuren in je straat.
 • Je muur moet in topstaat zijn voordat je kunt gaan schilderen. Kijk eens welke werkzaamheden eerst nodig zijn. Kapotte bakstenen moet je laten vervangen en kapotte voegen moeten hersteld worden. Richt je eerst op deze werkzaamheden en laat daarna pas de buitenmuur verven!
 • Je kunt buitenmuren het beste verven bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Ook is het verstandig om de werkzaamheden even uit te stellen bij regen of mist, omdat de luchtvochtigheid dan erg hoog is.

schilders gevel

Zelf doen of uitbesteden?

Het is verstandig om een schildersbedrijf in te schakelen voor de schilderwerken aan je gevel. Door de vakkennis en ervaring van de schilders gaan de werkzaamheden een stuk sneller. De schilders zorgen voor een perfect resultaat.

Een ander voordeel is dat je zelf geen dure materialen of gereedschappen hoeft aan te schaffen. Het schildersbedrijf zorgt voor alles. Daarnaast heeft het schildersbedrijf beschikking over handige hulpmiddelen. Denk hierbij aan een steiger, zodat de schilders gemakkelijk overal bij kunnen. Tot slot geeft de vakman je deskundig advies over de meest geschikte verf, de kleuren en tijd om te schilderen in verband met het weer.

Voor het laten schilderen van de buitenmuur van 5 m², betaal je ongeveer €175,- tot €200,-. Zou je dit zelf doen, dan bespaar je jezelf de arbeidskosten. Voor de acrylverf en materialen betaal je ongeveer €50,- tot €75,-. Heb je ook een steiger of ladder nodig, reken er dan nog eens €30,- tot €50,- per dag bovenop. Uiteindelijk zullen de verschillen relatief klein zijn en dan bespaar je jezelf toch nog flink wat tijd en energie.

Wat kost een buitenmuur schilderen?

Ben je van plan om de gevel te schilderen? Dan wil je vast ook weten wat de kosten voor het schilderwerk zijn. De gemiddelde prijs voor een oppervlakte van 10 vierkante meter is €350,- tot €400,-. Grotere gevel? Voor 20 vierkante meter betaal je ongeveer €700,- tot €800,-.

De prijs is afhankelijk van de arbeidskosten, de kwaliteit en kleuren van de verf en de overige materiaalkosten. Daarnaast moet je rekening houden met de voorrijkosten. Door een schilder in de buurt te kiezen, bespaar je op de voorrijkosten. Schildersbedrijven hanteren verschillende tarieven. Benieuwd wat je precies kan verwachten? Je leest het op de pagina schilder kosten. Op veel schilderwerken geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Lees meer op de pagina btw-tarief schilderwerk!

Gevel schilderen kosten 2024

Gevel oppervlakte Gemiddelde prijs*
5 m² €175,- tot €200,-
10 m² €350,- tot €400,-
15 m² €525,- tot €600,-
20 m² €700,- tot €800,-

**Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw, gebaseerd op een uurtarief van €35,- tot €40,-.

buitenmuur schilder

Buitenmuur schilderen tips: zo bespaar je op de kosten

Wil je besparen op de kosten voor het schilderwerk?

Wij geven een aantal tips:

 • Doe een gedeelte van de voorbereidingen zelf. Maak bijvoorbeeld de muren vrij van obstakels.
 • Schakel een winterschilder in. Een winterschilder werkt buiten in de winterperiode vaak tegen een voordelig tarief.
 • Laat meerdere schilderwerken tegelijkertijd uitvoeren en regel zo een mooie kwantumkorting.
 • Schakel samen met je buren een vakman in. Hoe groter de klus, des te lager de prijs per vierkante meter!
 • Bekijk de tips waar op te letten bij een schilderofferte, want dan weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.
 • Wist je dat het ook mogelijk is om een schilder abonnement af te sluiten voor het onderhoud van je schilderwerk?

Buitenmuur verven tegen de laagste prijs? Gratis offertes!

Wil je de uitstraling van de gevel verbeteren? Of is de oude verf op de buitenmuur aan het afbladderen? Schakel dan een erkende schilder in voor het beste resultaat. De vakmannen van het schildersbedrijf zorgen voor de voorbereidingen, repareren beschadigingen, behandelen de muur voor en zorgen voor het schilderen. Met een vakman ben je verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit.

Vul het offerteformulier in en ontvang een aantal gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijk de prijsoffertes op basis van prijs, aanbod en voorwaarden en kies het beste schildersbedrijf voor het schilderwerk.

Gratis offertes vergelijken!