Besparen op kosten schilderwerk?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Btw schilderwerk

Ben je van plan om schilderwerk uit te laten voeren? Dan zijn er verschillende btw-tarieven van toepassing, namelijk het lage btw-tarief van 9% en het hoge tarief van 21%. Om te profiteren van het lage tarief moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Hierover lees je meer op deze pagina. We geven je meer informatie over de tarieven, welke voorwaarden er gelden en waar je rekening mee moet houden.

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis offertes van schilders uit jouw regio. Je ontvangt spoedig een aantal offertes met scherpe prijzen om niet te veel betalen voor de schilderwerken. Profiteer ook van de voordelen!btw schilderwerk

6%, 9% of 21% btw?

Wanneer je woning ouder is dan twee jaar betaal je het verlaagde btw-tarief van 9% over de kosten van de schilder. Over de materiaalkosten moet je wel een hoog btw-tarief van 21% betalen. Dit geldt dus alleen voor woningen ouder dan twee jaar. Een nieuwbouwwoning valt helaas niet onder de regeling.

Er is soms nog veel verwarring over het verlaagde btw-tarief. Sommige mensen denken nog dat het verlaagde btw-tarief 6% is, dit is echter niet het geval. Op 1 januari 2019 is het tarief namelijk verhoogd van 6% naar 9%.

Welke schilderwerken vallen onder het 9% btw-tarief?

Voor veel schilderwerken betaal je het verlaagde btw—tarief van 9%, mits je woning ouder is dan twee jaar. Natuurlijk geldt het tarief voor het schilderen, lakken, beitsen en vernissen, maar ook voor andere voorbereidende werkzaamheden zoals het aanbrengen van primer.

Voor deze werkzaamheden betaal je 9%:

 • Alle schilderwerken, zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld het trapgat schilderen.
 • Voorbereiden van de schilderwerken (schuren e.d.)
 • Beitsen, vernissen en lakken.
 • Flakes op trappen en vloeren.
 • Aanbrengen gietvloer met verflaag.

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl.

Op zoek naar een schilder? Vergelijk gratis offertes en vind een schilder bij jou uit de buurt!

Welke schilderwerkzaamheden vallen onder het 21% btw-tarief?

Over het algemeen hanteert de Belastingdienst de regel dat de werkzaamheden niet te ver af mogen staan van schilderwerk. Is het bijvoorbeeld nodig om een houten kozijn te repareren voor het schilderen? Dan rekent de schilder een btw-tarief van 21%. Hetzelfde geldt voor het zandstralen en impregneren van gevels, metselwerken en beton of het vochtvrij maken van een kelder voor de schilderwerken.

De volgende werkzaamheden vallen onder het 21% tarief:

 • Het herstellen van de ondergrond met nieuwe delen van hetzelfde materiaal (zoals houten inzetstukken in houten kozijnen).
 • Kitten van gevels en andere bouwelementen.
 • Stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden.
 • Aanbrengen van glas en herstellen van voegwerk.

Schilder inhuren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Start gratis offerteaanvraag


Overzicht: btw-tarief schilderwerk 2023

Btw-tariefWerkzaamheden

6% –          Schilderklussen waarvan de offerte voor 1 januari 2019 is getekend
9% –          Voorbereiden schilderwerk
–          Voorbehandelen
–          Lakverven, vernissen en beitsen
–          Aanbrengen giet- of coatingvloer
–          Aanbrengen van flakes op trappen of vloeren
21% –          Herstellen van ondergronden
–          Vervangen van ramen, deuren en kozijnen
–          Kitwerk
–          Betonreparatie
–          Stralen, impregneren en injecteren van stenen en beton
–          Herstellen van voegen
–          Vochtvrij maken van kelders
–          Aanbrengen van wrapfolie

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welke voorwaarden gelden bij het verlaagde btw-tarief?

Er geldt een belangrijke voorwaarde om het verlaagde btw-tarief te rekenen voor de schilderwerken: je woning moet ouder zijn dan twee jaar. Daarnaast moet de woning bestemd en bewoond worden door particulieren. Onder de woningen vallen ook woonboten en woonwagens.

Voor welke gebouwen geldt het verlaagde tarief niet? Voor een bedrijfsgebouw of ander kantoorpand, vakantiewoningen die niet permanent bewoond worden en garageboxen die los staan van woningen. Gebruik je je woning ook als bedrijfsruimte? Dan geldt dat minstens 50% van het pand bestemd moet zijn voor wonen.

Op belastingdienst.nl lees je hier meer over.

btw-tarief

Btw-tarief schilderwerken 2023

Op schilderwerken wordt soms een tarief van 9% gerekend en soms een tarief van 21%. Er zijn verschillende voorwaarden van toepassing om te profiteren van deze fiscale regeling voor schilderwerken. Er zijn aparte voorwaarden voor bedrijven en voor particulieren. Lees hieronder meer over de tarieven voor schilderwerken per situatie.

Verlaagde btw op schilderwerk van een bedrijfspand

Voor bedrijfspanden geldt het verlaagde btw-tarief helaas niet. Deze regeling is alleen toepasbaar op particuliere woningen. Wanneer je je woning ook als bedrijfspand gebruikt, gelden er aanvullende regels.

Is minder dan 50% van het pand bedoeld als particuliere woning?

Dan geldt het lage tarief voor alle schilderwerken. Wordt het pand echter voor 50% of meer gebruikt als bedrijfspand? Dan mag je het lage tarief alleen rekenen op werkzaamheden in het woongedeelte.

Laag btw-tarief op schilderwerk bij vve’s

Als Vereniging van Eigenaren mag je ook gebruik maken van het verlaagde tarief, mits je voldoet aan de voorwaarden. De woningen moeten namelijk ouder zijn dan twee jaar en het moeten particuliere woningen zijn.

Soms denkt men dat een VvE niet het lage tarief mag rekenen, maar doordat het gaat om werkzaamheden aan particuliere woningen mag het wel. Het tarief geldt voor de gehele schilderklus, dus ook voor het voorbereiden.


Besparen op de kosten voor schilderwerken?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%


Btw op schilderwerk bij nieuwbouw en bestaande woningen

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht? Dan geldt het verlaagde tarief voor zowel binnenschilderwerken als buitenschilderwerken helaas niet. Deze is namelijk alleen geldig voor woningen die ouder zijn dan twee jaar. Dit geldt voor alle particuliere huizen, dus ook voor woonboten, appartementen, studentenhuizen en studio’s.

De lagere tarieven gelden ook op de voorbereiden werkzaamheden. Moet er dus nog geschuurd worden voor de schilderwerken? Dan mag de schilder ook daarover een laag tarief rekenen.

Welke schilderwerken voert een schildersbedrijf uit?

De werkzaamheden van schilders zijn zeer divers. Vaak denken mensen dat schilders alleen muren, plafonds en kozijnen schilderen, maar schilders doen nog veel meer. Zo brengt een schilder ook vakkundig behang aan, doen ze voorbereidende klussen en plamuren ze muren. Ook repareren ze vaak kleine beschadigingen. Denk hierbij aan een reparatie van houtrot of lelijke plekjes op een binnenmuur.

 

De werkzaamheden van een schildersbedrijf:

 • Binnenschilderwerken: verven van muren, deuren, plafonds en trappen, maar ook meubels en kozijnen schilderen.
 • Buitenschilderwerken: schilderen van kozijnen, gevels, hekwerken en andere houtwerken.
 • Overige werken: schuren, repareren van kleine beschadigingen, muren plamuren, behangen en advies.

btw schilder

Besparen door schilderwerk offertes te vergelijken

Wil je een schilder inschakelen voor allerlei schilderwerken? Wanneer je woning ouder is dan twee jaar betaal je hier minder btw over. Het btw-tarief voor de schilder is dan namelijk 9% in plaats van het hoge tarief van 21%. Dit geldt alleen voor woningen die permanent bewoond worden door particulieren en niet voor bedrijven.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Betaal niet te veel voor de schilder en vergelijk gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen. Vergelijk deze aanbiedingen op je gemak thuis en kies het beste schildersbedrijf uit de regio.

Gratis offertes vergelijken!